1515
Annons

Trump fortsätter sin juridiska offensiv – Experter: Minimala chanser

NEW YORK. Donald Trump har inga planer på att ge upp kampen om Vita huset och satsar nu allt på det juridiska spåret och att ogiltigförklara tillräckligt många Biden-röster.

Men juridiska experter ger honom små chanser att lyckas.

Foto:Jacquelyn Martin

”Att vinna är lätt”, sa president Trump på valdagen. 

”Att förlora är aldrig lätt. I alla fall inte för mig.”

Donald Trump har med all tydlighet visat vad han tycker om att Joe Biden förklarat sig som segrare i presidentvalet. Efter att flera mediehus gick ut med sina bedömningar om att Demokraternas kandidat tagit hem Pennsylvania och därmed hela valet skickade Trump-kampanjen ut ett pressmeddelande där man lovade att fortsätta kampen.

”Faktum är att det här valet inte är över”, skrev presidenten i uttalandet.

Trump-kampanjens plan tycks vara att ogiltigförklara tillräckligt många röster för att kunna gå om Joe Biden i de avgörande delstaterna. Juridiska experter verkar dock inte ge honom så stora chanser att lyckas.

”De här juridiska processerna har än så länge inte handlat om några större problem som skulle kunna förändra det totala röstresultatet”, säger Rick Hasen, professor i juridik vid University of California till CNN, och pekar bland annat på klagomålen om valobservatörers tillträde till rösträkningen.

Andra juridiska experter spekulerar i att det kanske inte är domstolsvinster Trump-kampanjen är ute efter i första hand.

”Jag tror att målet är att skapa osäkerhet och misstänksamhet samt att underminera valets integritet”, säger Joshua Douglas, juridikprofessor på University of Kentucky, till The Guardian, som menar att det funnits lite substans i klagomålen så här långt.

”Att fortsätta att rapportera om det här hjälper dem bara med den taktiken.”

Trump-kampanjen har satt igång juridiska processer i Michigan, Georgia, Pennsylvania, Arizona och Nevada. Under lördagen höll Rudy Giuliani, en av Donald Trumps advokater, en presskonferens i Pennsylvania om att man kommer att skicka in ytterligare stämningsansökningar om valfusk i storstäderna Pittsburgh och Philadelphia, möjligen också i Atlanta, Georgia.

Hittills har domstolarna mestadels avfärdat anklagelserna.

Det höjs också allt fler röster internt om presidenten saknar bevis för att kunna hoppas på några framsteg i domstolarna.

”Presidentens anklagelser om storskaligt valfusk och stöld av valet är helt enkelt inte korrekta”, sa exempelvis Pat Toomey, Republikanerna senator från just Pennsylvania, som inte sagt sig känna till något valfusk.  

Trump-kampanjen har även planerat att betala för en omräkning av rösterna i Wisconsin, där Joe Biden vann med 0,6 procentenheters marginal. Även i Georgia verkar det bli en omräkning, eftersom segermarginalen ser ut att bli mindre än 0,5 procentenhet. Samma sak skulle kunna hända i Pennsylvania.

Historiskt har dock omräkningar av valresultat sällan resulterat i några större förändringar jämfört med originalresultatet. I Wisconsin för fyra år sedan skiljde det exempelvis mindre än 200 röster.

Bedömare har även börjat spekulera om vad Donald Trump ska göra från och med den 21 januari 2021, då han inte längre är USA:s president. En del, som presidentens tidigare stabschef Mike Mulvaney, tror att han kan vara aktuell för att kandidera igen 2024.

Gavin Wax, ordförande för Young Republicans i New York och en framtida stjärna i partiet, sa nyligen till Di att han tror att Donald Trump kommer att satsa på en mediakarriär, möjligen starta en konkurrent till tv-stationen Fox News.

”Men även om han förlorar skulle det inte ändra hans ideologi, och han skulle sannolikt fortsätta att vara de facto ledare över partiet.” 


Parler delvis uppe igen med rysk hjälp

Plattformen Parler går åter att nå på nätet. Forumet, dit många av USA:s president Donald Trumps anhängare har sökt sig sedan de blockerats från andra plattformar, exempelvis Twitter, försvann från internet i förra veckan då Amazon stoppade plattformen från att använda företagets servrar.

Foto:Christophe Gateau

Även it-jättar som Google och Apple har plockat bort Parler från sina appbutiker då företaget efter stormningen av Kapitolium den 6 januari har kritiserats för att inte tillräckligt ha hanterat inlägg som uppmuntrar och uppviglar till våld.

Under måndagen var Parlers webbplats med hjälp av ett ryskägt företag tillgängligt igen, dock bara för att meddela att man arbetar för att återställa samtliga funktioner.

Parler, som uppger att man har över 12 miljoner användare, stämde Amazon förra veckan då man blivit utestängt från servrarna. I en intervju med Fox News säger Parler-chefen John Matze att han är säker på att plattformen i slutet av månaden åter kommer att fungera som den tidigare har gjort.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?