1515
Annons

Trump försvarar sin domarkandidat: "Falska anklagelser"

Två kvinnor anklagar Donald Trumps tilltänkte HD-domare Brett Kavanaugh för sexuella övergrepp. Nu går USA:s president återigen ut offentligt och försvarar 53-årige Kavanaugh.

"Demokraterna arbetar hårt för att förgöra en underbar man, en man som har potentialen att bli en av de största domarna i Högsta domstolen någonsin, med en lång rad falska anklagelser vars like aldrig tidigare har skådats!" twittrar Trump.

Presidenten har nominerat Brett Kavanaugh som efterträdare till den avgående HD-domaren Anthony Kennedy. Nomineringen ligger nu i senatens justitieutskott, där Republikanerna har majoritet. Men det är ändå oklart hur uppgifterna om sexuella övergrepp kommer att påverka utskottets samlade bedömning av Kavanaugh. Själv nekar han till alla anklagelser.

Oavsett hur justitieutskottet röstar avgörs Kavanaughs eventuella framtid som domare i Högsta domstolen av senaten.

Innehåll från Södertälje Science ParkAnnons

Viktigt med delad vision för hållbara leverantörskedjor: ”Hållbarhet nödvändigt ur ett affärsperspektiv”

Andreas Follér, hållbarhetschef på Scania.
Andreas Follér, hållbarhetschef på Scania.

Stora företag har börjat ställa allt högre krav på att hela leverantörskedjan är hållbar. Att jobba med hållbarhet är alltså nödvändigt ur ett affärsperspektiv.

– För oss är det helt avgörande att våra leverantörer delar vår vision om hållbara transportlösningar, förklarar Andreas Follér, hållbarhetschef på Scania.

Södertälje Science Park erbjuder flera affärsutvecklingsprogram för industriföretag

Inom en snar framtid kommer Scanias lastbilar och bussar inte längre ha avgasrör. Det betyder att mycket av de koldioxidutsläpp som bolaget traditionellt har haft försvinner – men också att nya typer av koldioxidutsläpp uppstår.

– De utsläppen kommer framför allt att komma från leverantörskedjan, vilket innebär att vi behöver fortsätta att ta steg mot ökad hållbarhet tillsammans med våra leverantörer. Tidigare har vi främst fokuserat på de leverantörer vi har direktkontakt med, men nu jobbar vi även med deras underleverantörer. På så vis kan vi hitta de ställen i vårt långa leverantörsled där det stora klimatavtrycket finns, berättar Andreas Follér.

”Vi kommer att arbeta hela vägen ner i gruvorna”

Framöver kommer Scania att fokusera på fyra ”hotspots” för utsläpp i sitt miljöarbete – batterier, stål, gjutjärn och aluminium – som de vill ska vara 100 procent gröna år 2030.

– Det här kommer vi att arbeta med hela vägen ner till gruvorna, till själva råvaran. Vi har en aktiv dialog med leverantörerna och tränar, stöttar och utbildar dem. Vi ser det som att vi gör det här tillsammans, säger Andreas Follér.

– Det är säkert så att vissa leverantörer kommer att falla bort de närmsta tio åren eftersom de inte delar våra hållbarhetsambitioner. Samtidigt arbetar de flesta av våra nyckelleverantörer åt samma håll som oss. Det handlar egentligen inte om att vi ställer de kraven, utan att hela världen gör det, tillägger han.

Eva Helén, utvecklingsstrateg vid Södertälje Science Park.
Eva Helén, utvecklingsstrateg vid Södertälje Science Park.

Hållbarhetsprogram för företag

Scania är, tillsammans med AstraZeneca, KTH och Södertälje kommun, huvudpartner till och grundare av Södertälje Science Park, som är en mötesplats för hållbar produktion. Bland annat driver Södertälje Science Park ett hållbarhetsprogram för små och medelstora företag.

– Många av de företag som deltar i programmet är underleverantörer till större företag. De vet att det är nödvändigt att jobba med omställningen mot en hållbar värld, men vet inte alltid i vilken ände de ska börja. Därför hjälper vi dem att göra en översyn av sitt företag och hur de kan jobba med hållbarhet kopplade till de globala målen, säger Eva Helén, utvecklingsstrateg vid Södertälje Science Park, och tillägger:

– Det är genom att ställa om till en mer hållbar produktion som de kan fortsätta vara relevanta på marknaden.

Läs mer om hållbarhetsprogrammet för små och medelstora företag 

Mer från Södertälje Science Park

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Södertälje Science Park och ej en artikel av Dagens industri

Meloni: Ska sätta Italien först i energikrisen

Giorgia Meloni, som inom kort väntas bli Italiens premiärminister, lovar att sätta landets intressen först när hon ska hantera de stigande energikostnaderna.

Giorgia Meloni.
Giorgia Meloni.Foto:Domenico Stinellis

Beskedet gav Meloni i samband med en jordbruksmässa i Milano, en knapp vecka efter det att hennes postfascistiska parti Italiens bröder vann 26 procent av rösterna i Italiens parlamentsval.

Melonis besked om att Italien ska sättas i första rummet, kom efter det att den tyska regeringen tidigare i veckan meddelat att den lanserar ett stödpaket värt 200 miljarder euro, motsvarande 2 200 miljarder kronor, för att tackla energikrisen.

Giorgia Meloni sade att om hon skulle vidta en liknande åtgärd borde det inte ses som någon populistisk, nationalistisk reaktion, utan snarare som en tydlig strategi för att försvara nationella intressen.

”Italiens hållning måste återgå till att man börjar med att försvara landets nationella intressen för att hitta gemensamma lösningar”, sade Meloni.

”Det är något som kommer att ändras de kommande månaderna. Det innebär inte att man har en negativ hållning till andra, det betyder att man har en positiv hållning till oss själva.”

Meloni har den senaste veckan suttit i stängda möten med allierade och den avgående regeringen. I valet säkrade ytterhögerkoalitionen, där Italiens bröder ingår, 43,8 procent av rösterna för det italienska underhuset. Den kommer därmed kunna styra landet med 237 säten av 400 i underhuset och 115 av 200 mandat i senaten.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera