1515
Annons

Trump förnyar tullhot mot Kina

USA:s president Donald Trump behåller hotet om att införa tullar på varor från Kina för 50 miljarder dollar och kommer att använda det om inte Kina ändrar sitt beteende vad gäller stöld av immateriella rättigheter.

Det uppgav Vita huset på tisdagen enligt Reuters.

Vita huset kommer även att gå vidare med restriktioner om investeringar från kinesiska företag i USA liksom exportkontroll av varor från USA till Kina, enligt uttalandet.

Detaljer om investeringarna och exportkontrollen kommer att annonseras den 30 juni, medan en slutlig lista på tullarna kommer att presenteras den 15 juni. Åtgärderna kan sedan införas "kort därefter". 

Uttalandet görs trots att Kina och USA i maj kommit överens om att tills vidare skjuta på åtgärder som ökar handelskonflikten och i stället försöka minska det amerikanska underskottet mot Kina som uppgår till cirka 375 miljarder dollar. Detta avtal var avskilt från USA:s utredning om stöld av immateriella rättigheter. 

Handelsminister Wilbur Ross ska i veckan besöka Kina för att försöka arbeta fram en konkret lista på ökad export från USA till Kina. USA vill minska underskottet med 200 miljarder dollar. 

Statliga media i Kina reagerade mot uttalandet på tisdagen och uppgav att de är redo att besvara åtgärderna om USA åter väcker handelskriget till liv. 

Handelsdepartementet konstaterade på onsdagen att de var överraskade över åtgärden och såg det som motsatt den konsensus som uppnåtts på senare tid. Nyhetsbyrån Xinhua rapporterade att Kina hoppas att USA inte ska agera impulsivt men är samtidigt redo att försvara sina egna intressen.

"Kinas attityd är, som alltid, att vi inte vill ha en strid, men vi är heller inte rädda för en strid. Kina kommer att fortsätta att hålla pragmatiska överläggningar med USA:s delegation och hoppas att USA kommer att agera i enlighet med andan i det gemensamma uttalandet", skrev Xinhua. 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?