Trump fördömer upplopp i ny video

Samtidigt som talmannen Nancy Pelosi skrev under riksrättsåtalet mot president Donald Trump, släppte han en ny video, i vilken han fördömer stormningen av kongressen och vädjar till lugn.

”Ingen står över lagen”, kommenterar Pelosi riksrättsåtalet.

Foto:Gerald Herbert

Kort efter det att USA:s representanthus röstat för att ställa president Donald Trump inför riksrätt, anklagad för anstiftan till upplopp efter attacken mot USA:s kongress, publicerade Vita huset ett inspelat tal av presidenten, där han försöker gjuta olja på vågorna – utan att nämna anklagelserna och riksrättsåtalet mot honom.

”Jag fördömer otvetydigt våldet som vi såg förra veckan. Våld och vandalism hör absolut inte hemma i vårt land och i vår politiska rörelse”, säger Trump i videon.

Talet är i stora delar en upprepning av det skriftliga meddelande som han publicerade genom Fox News tidigare under kvällen.

Enligt presidenten gör han nu allt för att Joe Bidens presidentinstallation nästa vecka ska gå lugnt till.

”Oavsett om du befinner dig till höger eller vänster, är demokrat eller republikan, går det aldrig att försvara våld. Det finns inga ursäkter eller undantag”, säger Trump och fortsätter:

”De som deltog i attacken förra veckan kommer att ställas inför rätta. Nu ber jag alla som tror på vår politik att fundera på sätt att lätta på spänningarna, lugna ner känslorna och hjälpa till att främja fred i vårt land.”

Han avslutar med att uppmana det amerikanska folket att enas.

”Låt oss välja att gå vidare, förenade, för våra familjer, samhällen och vårt lands skull.”

Trump bemötte över huvud taget inte anklagelserna om att han själv, genom sitt tal till sina anhängare, bär ett ansvar för stormningen av Kapitolium den 6 januari.

Men de 232 ledamöter i USA:s representanthus, varav tio från Trumps eget parti, som valde att rösta för riksrätt anser att presidenten uppviglade till stormningen av Kapitolium förra veckan – och att han måste ställas till svars för det.

När åtalet kort efter omröstningen signerades av talmannen i representanthuset, demokraten Nancy Pelosi, var det en påtagligt dystrare stämning, jämfört med när det första riksrättsåtalet mot Trump signerades, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

”Trump måste gå, han är en tydlig fara för vår älskade nation”, sade Pelosi.

Hon deklarerade att presidenten är misstänkt för anstiftan till upplopp och väpnat uppror.

”I dag har representanthuset genom båda partierna, på ett sätt, visat att ingen står över lagen, inte heller USA:s president”, sade Pelosi under ceremonin.

Trump själv har kallat skeendet för en fortsättning på ”häxjakten” i landet och varnar för att den kommer att så split.

Senast Trump ställdes inför riksrätt var i december 2019. Då anklagades han för att ha försökt pressa Ukrainas ledning att gräva fram oegentligheter om den nu tillträdande demokratiske presidenten Joe Bidens son.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från AccountorAnnons

Därför kan företag tjäna på att outsourca sin ekonomi- och löneavdelning

Funktioner för ekonomi och löner är något alla företag behöver ha på plats men det lönar sig inte alltid att axla en egen avdelning. I många fall kan företag istället tjäna på att outsourca avdelningen och frigöra tid som istället kan läggas på affären. Samtidigt säkrar man tillgången till den senaste kompetensen och tekniken. 

I en tid när många företag kämpar för att behålla sina kunder, och hitta nya, har det blivit viktigare än någonsin att lägga tid på sin affär och kapa tidsödande processer. Interna funktioner driver kostnader för både system och personal och att lägga ut sin ekonomi- och lönavdelning kan vara ett strategiskt bra val för företag som vill kunna lägga mer tid på sin kärnverksamhet.

Accountor är en av norra Europas största fullservicebyråer inom ekonomi, lön och HR och hjälper företag att dra nytta av den senaste tekniken inom området så att de kan ligga steget före sina konkurrenter. Detta gör bolaget genom att effektivisera och automatisera kundernas flöden och arbetssätt.

– Vi är en modern, digital byrå som investerar mycket tid i att underlätta för våra kunder genom teknik som robotar och AI-lösningar som skapar en hög och tillförlitlig kvalitet. Det gör att kunderna istället kan bygga sina relationer och bättre förstå sin affär, säger Magnus Högvall, vd på Accountor.  

Helhetserbjudande 

Som en one-stop-shop inom ekonomi och lön kan Accountor bland annat sköta företags löneadministration, redovisning och elektronisk fakturahantering, men också erbjuda kvalificerad löpande rådgivning och rekrytering av personal. Att nyttja detta är en bra strategi om man vill minimera kostnader och risker, menar Magnus Högvall. 

– Genom att outsourca funktioner får ledningen och företaget mer tid att fokusera på sin verksamhet, tillgång till mer modern teknik utan att behöva göra stora investeringar eller genomföra tunga migrationsprojekt. Man får tillgång till kompetens, så inga dyra och kostnadskrävande rekryteringar behövs med allt vad överlämning och inkörning innebär. Jag skulle vilja säga att outsourcing är ett bra sätt att undvika framtida stora kostnader och risker samtidigt som det ger större möjlighet för ledningen att fokusera på att utveckla företaget och affären.

Personliga relationer i fokus

Utöver att hjälpa företag att kunna fokusera på sina kunder lägger Accountor stort värde i att bygga och bevara sina egna relationer med kunderna. Trots att de använder automatisering och AI så är konsulterna en tung del av deras erbjudande, förklarar Magnus Högvall.

– Det är i slutändan människor som upptäcker många saker och kan vara proaktiva och inga robotar kan ersätta dem. Modern teknik höjer kvaliteten och skapar en trygghet som ger en grund där relationen mellan kund och konsult kan byggas. Robotisering gör också att kostnaderna blir mycket mer förutsägbara i leveransen vilket också bidrar till ett ökat förtroende. 

– När Covid-19 började sprida sig i Sverige och vi började få daglig information om bidrag och krispaket märkte vi hur ovärderliga våra medarbetare var i stöttandet av våra kunder. De kunde förklara hur åtgärderna fungerar och användas för deras företag vilket verkligen uppskattades, avslutar han.

Läs mer  

Mer från Accountor

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Accountor och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?