Annons

Trump förd till sjukhus – ”det går bra, tror jag”

Efter beskedet att Donald Trump drabbats av covid-19 har presidenten flyttats från Vita huset till ett sjukhus. Flytten beskrivs som en försiktighetsåtgärd och han har behandlats med preparat från bland andra Gilead och Regeneron.

”Det går bra, tror jag!” twittrar presidenten.

Sent på fredagskvällen svensk tid meddelade Vita huset att presidenten skulle förflyttas till Walter Reed National Military Medical Center, ett sjukhus i norra Washington.
Sent på fredagskvällen svensk tid meddelade Vita huset att presidenten skulle förflyttas till Walter Reed National Military Medical Center, ett sjukhus i norra Washington.Foto:AP
Foto:AP

På fredagsmorgonen meddelade Donald Trump att han har covid-19. Under dagen rapporterades om att han hade milda symptom och att han fått behandling. 

Sent på fredagskvällen svensk tid meddelade dock Vita huset att presidenten skulle förflyttas till Walter Reed National Military Medical Center, ett sjukhus i norra Washington.

Det handlar om en försiktighetsåtgärd på rekommendation av läkare och medicinska experter, uppgav Vita husets presstalesperson Kayleigh McEnany.

En tjänsteman uppgav för Washington Post att presidenten inte är allvarligt sjuk, men med hänsyn till hans ålder (74 år) samt andra riskfaktorer, tog han och hans rådgivare beslutet om en flytt till sjukhus.

Presidenten kommer att stanna på sjukhuset flera dagar. Enligt Kayleigh McEnany kommer han att arbeta från ”presidentkontoren” på Walter Reed-sjukhuset.

Strax före midnatt svensk tid landade presidenthelikoptern Marine One på Vita husets gräsmatta för att sköta transporten.

Klockan 00.20 svensk tid natten till lördagen gick presidenten ombord och helikoptern lyfte från Vita huset.

Strax därefter postade Donald Trump ett kort videoklipp på Twitter där han säger att han ska till sjukhus och att han tycker att han mår bra.

”Men vi ska försäkra oss om att allt går bra”, säger han.

Trumps läkare Sean Conley uppgav tidigare på fredagen att presidenten känt sig trött, men varit på gott humör, uppger bland andra Politico.

Tidigt på lördagsmorgonen svensk tid skrev Trump i en tweet att han han trodde att det gick bra.

Bland medicinerna han fått fanns ett preparat med antikroppar, utvecklat av läkemedelsbolaget Regeneron, meddelar hans läkare.

Tidiga resultat antyder att Regenerons behandling kan sänka virusnivåerna i kroppen när den sätts in tillräckligt tidigt, skriver New York Times.

Regeneron uppger att Trumps läkare bett att få använda preparatet, som ännu inte godkänts ens för nödbehandling, skriver Financial Times.

Tidigt på lördagsmorgonen svensk tid publicerade Vita huset ett uttalande från doktor Conley, där det framgick att Trump även fått läkemedelsbolaget Gileads antivirala preparat Remdesivir.

”I eftermiddags, efter samråd med specialister från Walter Reed-sjukhuset och Johns Hopkins universitet, rekommenderade jag att presidenten skulle flyttas till Walter Reed National Military Medical Center för fortsatt observation. I kväll har jag glädjen att meddela att presidenten mår väldigt bra. Han har inte behövt extra syre, men efter samråd med specialister har vi valt att inleda en behandling med remdesivir. Han har fått den första dosen och vilar nu bekvämt.”

Presidenten har låg feber, hosta och nästäppa, uppgav två tjänstemän med kunskap om situationen för Washington Post på fredagen.

Kayleigh McEnany säger att presidenten arbetat under fredagen.

Fox News reporter Chris Wallace, som modererade tisdagens debatt, konstaterar att det är ovanligt att se Trump annat än pigg och full av entusiasm. 

”Jag har frågat honom om hans energi och han har svarat 'goda gener Chris, både min pappa och min mamma blev gamla'. Det är alarmerande och skrämmande när presidenten nu drabbats av viruset”, säger den erfarne journalisten i Fox sändning.


Innehåll från SnowflakeAnnons

Snowflake samlar och delar tillförlitlig Covid19-data

Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.
Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.

Coronapandemin har visat att vi behöver ta del av information på rätt sätt – från pålitliga källor, strukturerat och uppdaterat i realtid. Snowflake tar fasta på detta och samlar tillförlitlig data på sin Cloud Data Platform.

I Snowflakes Data Cloud Platform kan användaren skapa en ”single source of truth” med realtidsdata som samlats in från källor som WHO och John Hopkins-universitet. Data över antalet smittade i världen sammanställs på Snowflake Data Marketplace. Plattformen kan hjälpa företag och organisationer att fatta välgrundade beslut och bli mer datadrivna. 

– Datan är redan förberedd för analys när den ligger på vår plattform vilket gör informationen lätt att hantera. Den är även enkel att kombinera med sin egen data för att skapa en bättre bild över sin verksamhet, säger Sam Bäcknäs, Senior Sales Engineer på Snowflake i Sverige. 

Kombinerar datakällor för värdefull analys

Data över antalet smittade kombineras med data om befolkningstäthet och även geolokalisering. För globala bolag kan denna information vara avgörande vid planering kring när kontor och butiker på olika platser i världen ska öppna igen, eller för att förutse hur försäljningen kommer att påverkas i olika länder och regioner. Enligt Sam Bäcknäs är det just kombinationen av datakällor som möjliggör intressanta och värdefulla analyser. 

EXTERN LÄNK: Få tillgång till Covid19-data genom Snowflake Data Marketplace  

– Genom att binda ihop data på Snowflake Data Marketplace över antalet smittade med exempelvis befolkningstäthet och väderinformation kan man göra prediktioner om hur smittspridningen kommer utvecklas och var man borde satsa mer på förebyggande arbete, säger han och fortsätter:

– Jag ser även stor potential för ”data sharing” mellan olika sjukhus i Stockholmsregionen som exempel. Då skulle personalen kunna få information om lediga intensivvårdsplatser i realtid i en dashboard istället för genom telefonsamtal mellan sjukhusen. Detta är lättare att överblicka och innebär mindre belastning för personalen. 

EXTERN LÄNK: Nyfiken på Data Sharing? Läs mer här 

Molnlösning innebär många fördelar

Sam Bäcknäs menar att många företag och organisationer i dag sitter på värdefull data som kan kombineras och visualiseras för viktiga insikter om den egna verksamheten, och som de även kan sälja vidare. Genom att samla all data på Snowflakes plattform kan kunden dra nytta av alla fördelar med den skalbarhet och administrativa enkelhet som en molnlösning erbjuder. 

Fakta Snowflake
Snowflake är en helt molnbaserad data-plattform som finns på Azure, AWS och GCP och är skapad för framtidens datahantering. Produkten fungerar som ”software as a service” och möjliggör att kunder samlar sin värdefulla data på ett och samma ställe. Genom Snowflake Data Marketplace ges också möjligheten att sälja egna dataset som kan vara av intresse för andra bolag.
Läs mer på www.snowflake.com  

 

Mer från Snowflake

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Snowflake och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?