Hoppa till innehållet

Annons

Trump förd till sjukhus – ”det går bra, tror jag”

Efter beskedet att Donald Trump drabbats av covid-19 har presidenten flyttats från Vita huset till ett sjukhus. Flytten beskrivs som en försiktighetsåtgärd och han har behandlats med preparat från bland andra Gilead och Regeneron.

”Det går bra, tror jag!” twittrar presidenten.

Sent på fredagskvällen svensk tid meddelade Vita huset att presidenten skulle förflyttas till Walter Reed National Military Medical Center, ett sjukhus i norra Washington.
Sent på fredagskvällen svensk tid meddelade Vita huset att presidenten skulle förflyttas till Walter Reed National Military Medical Center, ett sjukhus i norra Washington.Foto: AP
Foto: AP

På fredagsmorgonen meddelade Donald Trump att han har covid-19. Under dagen rapporterades om att han hade milda symptom och att han fått behandling. 

Sent på fredagskvällen svensk tid meddelade dock Vita huset att presidenten skulle förflyttas till Walter Reed National Military Medical Center, ett sjukhus i norra Washington.

Det handlar om en försiktighetsåtgärd på rekommendation av läkare och medicinska experter, uppgav Vita husets presstalesperson Kayleigh McEnany.

En tjänsteman uppgav för Washington Post att presidenten inte är allvarligt sjuk, men med hänsyn till hans ålder (74 år) samt andra riskfaktorer, tog han och hans rådgivare beslutet om en flytt till sjukhus.

Presidenten kommer att stanna på sjukhuset flera dagar. Enligt Kayleigh McEnany kommer han att arbeta från ”presidentkontoren” på Walter Reed-sjukhuset.

Strax före midnatt svensk tid landade presidenthelikoptern Marine One på Vita husets gräsmatta för att sköta transporten.

Klockan 00.20 svensk tid natten till lördagen gick presidenten ombord och helikoptern lyfte från Vita huset.

Strax därefter postade Donald Trump ett kort videoklipp på Twitter där han säger att han ska till sjukhus och att han tycker att han mår bra.

”Men vi ska försäkra oss om att allt går bra”, säger han.

Trumps läkare Sean Conley uppgav tidigare på fredagen att presidenten känt sig trött, men varit på gott humör, uppger bland andra Politico.

Tidigt på lördagsmorgonen svensk tid skrev Trump i en tweet att han han trodde att det gick bra.

Bland medicinerna han fått fanns ett preparat med antikroppar, utvecklat av läkemedelsbolaget Regeneron, meddelar hans läkare.

Tidiga resultat antyder att Regenerons behandling kan sänka virusnivåerna i kroppen när den sätts in tillräckligt tidigt, skriver New York Times.

Regeneron uppger att Trumps läkare bett att få använda preparatet, som ännu inte godkänts ens för nödbehandling, skriver Financial Times.

Tidigt på lördagsmorgonen svensk tid publicerade Vita huset ett uttalande från doktor Conley, där det framgick att Trump även fått läkemedelsbolaget Gileads antivirala preparat Remdesivir.

”I eftermiddags, efter samråd med specialister från Walter Reed-sjukhuset och Johns Hopkins universitet, rekommenderade jag att presidenten skulle flyttas till Walter Reed National Military Medical Center för fortsatt observation. I kväll har jag glädjen att meddela att presidenten mår väldigt bra. Han har inte behövt extra syre, men efter samråd med specialister har vi valt att inleda en behandling med remdesivir. Han har fått den första dosen och vilar nu bekvämt.”

Presidenten har låg feber, hosta och nästäppa, uppgav två tjänstemän med kunskap om situationen för Washington Post på fredagen.

Kayleigh McEnany säger att presidenten arbetat under fredagen.

Fox News reporter Chris Wallace, som modererade tisdagens debatt, konstaterar att det är ovanligt att se Trump annat än pigg och full av entusiasm. 

”Jag har frågat honom om hans energi och han har svarat 'goda gener Chris, både min pappa och min mamma blev gamla'. Det är alarmerande och skrämmande när presidenten nu drabbats av viruset”, säger den erfarne journalisten i Fox sändning.

Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera