Annons

Trump förbjuder Tiktok i morgon – Kina går vidare med lista över ”opålitliga bolag”

Handelskriget mellan USA och Kina trappas upp ytterligare. I morgon stoppas de kinesiska apparna Tiktok och Wechat i USA, efter order från Vita huset. 

Tiktoks ägare har svarat med en stämningsansökan, och Kina intensifierar arbetet med en lista över bolag som ska förbjudas verka i landet.

På fredagen offentliggjorde USA:s handelsdepartement en order som i praktiken förbjuder Tiktok – inom USA – i Apples App Store och Googles Google Play från och med i morgon söndag. Även Wechat kommer att stoppas, rapporterar Reuters.

Tiktok-ägaren Bytedance har lämnat in en stämningsansökan till en domare i USA för att stoppa förbudet. Där hävdar bolaget bland annat att Trump överskrider sina befogenheter i samband med att appen stoppas från nedladdning.

Kinas handelsdepartement har i dag fastslagit riktlinjer för sin kommande lista över ”opålitliga enheter”. Dessa ska förbjudas att bedriva import, export och investeringar i landet.

Listan ska rikta in sig på utländska bolag och personer som hotar Kinas säkerhet och suveränitet. Enligt handelsdepartementet kan det till exempel handla om diskriminering mot kinesiska bolag eller om utländska bolag som bryter avtal med kinesiska bolag, rapporterar Reuters.

Den statligt styrda kinesiska tidningen Global Times har tidigare rapporterat att bland de bolag som kan påverkas finns Apple, Cisco och Boeing.

Planerna för att upprätta listan kom från Kina efter att Donald Trump höjt tullavgifterna på kinesiska varor och infört sanktioner mot den kinesiska telekomjätten Huawei.

Samtidigt pågår försök med att hitta en lösning för att fortsätta erbjuda Tiktok i USA. Enligt Bloomberg News är Bytedance överens med USA:s finansdepartement om att skapa ett nytt bolag med en innesluten, amerikansk version av Tiktok. I det nya bolaget skulle Bytedance vara kvar som majoritetsägare medan Oracle, Walmart och riskkapitalbolag går in som minoritetsägare.

Enligt Bloomberg har dock Donald Trump sista ordet, och han har tidigare sagt att han inte vill låta Bytedance kontrollera majoriteten av ett sådant bolag.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?