1515
Annons

Trump förbjuder Tiktok i morgon – Kina går vidare med lista över ”opålitliga bolag”

Handelskriget mellan USA och Kina trappas upp ytterligare. I morgon stoppas de kinesiska apparna Tiktok och Wechat i USA, efter order från Vita huset. 

Tiktoks ägare har svarat med en stämningsansökan, och Kina intensifierar arbetet med en lista över bolag som ska förbjudas verka i landet.

På fredagen offentliggjorde USA:s handelsdepartement en order som i praktiken förbjuder Tiktok – inom USA – i Apples App Store och Googles Google Play från och med i morgon söndag. Även Wechat kommer att stoppas, rapporterar Reuters.

Tiktok-ägaren Bytedance har lämnat in en stämningsansökan till en domare i USA för att stoppa förbudet. Där hävdar bolaget bland annat att Trump överskrider sina befogenheter i samband med att appen stoppas från nedladdning.

Kinas handelsdepartement har i dag fastslagit riktlinjer för sin kommande lista över ”opålitliga enheter”. Dessa ska förbjudas att bedriva import, export och investeringar i landet.

Listan ska rikta in sig på utländska bolag och personer som hotar Kinas säkerhet och suveränitet. Enligt handelsdepartementet kan det till exempel handla om diskriminering mot kinesiska bolag eller om utländska bolag som bryter avtal med kinesiska bolag, rapporterar Reuters.

Den statligt styrda kinesiska tidningen Global Times har tidigare rapporterat att bland de bolag som kan påverkas finns Apple, Cisco och Boeing.

Planerna för att upprätta listan kom från Kina efter att Donald Trump höjt tullavgifterna på kinesiska varor och infört sanktioner mot den kinesiska telekomjätten Huawei.

Samtidigt pågår försök med att hitta en lösning för att fortsätta erbjuda Tiktok i USA. Enligt Bloomberg News är Bytedance överens med USA:s finansdepartement om att skapa ett nytt bolag med en innesluten, amerikansk version av Tiktok. I det nya bolaget skulle Bytedance vara kvar som majoritetsägare medan Oracle, Walmart och riskkapitalbolag går in som minoritetsägare.

Enligt Bloomberg har dock Donald Trump sista ordet, och han har tidigare sagt att han inte vill låta Bytedance kontrollera majoriteten av ett sådant bolag.


Innehåll från EonAnnons

Nya innovationer inom energiåtervinning driver omställning

Anette Blücher, Director Energy Infrastructure Solutions Nordic på E.ON.
Anette Blücher, Director Energy Infrastructure Solutions Nordic på E.ON.

När Sveriges storstäder växer ökar behovet av energi, samtidigt som mängden avfall ökar. Med ledande teknik och lösningar inom energiåtervinning erbjuder E.ON cirkulär energiförsörjning som gör skillnad redan idag. 

Stockholms län är en av Sveriges snabbast växande storstadsregioner med nästan 2,5 miljoner invånare. Tillväxten innebär bland annat att efterfrågan på energi ökar. Samtidigt ökar mängden avfall. En av E.ONs lösning på de här utmaningarna ligger i Bro utanför Stockholm. 

– Sverige är hållbarhetens Silicon Valley med ledande teknik och lösningar för cirkulär energiomställning. En förklaring är att Sverige var tidiga med att bygga ut fjärrvärmen, som idag står för 65 procent av all uppvärmning i landet. E.ON har förvaltat och utvecklat den tekniken med kraftvärmeverket Högbytorp, som erbjuder energiåtervinning 3.0, säger Anette Blücher, Director Energy Infrastructure Solutions Nordic på E.ON.

I kraftvärmeverket Högbytorp återvinns energi ur avfall genom förbränning, för att producera lokal el och fjärrvärme. Anläggningen är ett tekniskt avancerat bevis på möjligheterna med cirkulär energiförsörjning. Anette Blücher vill att de boende ska uppleva att även sådant som inte kan materialåtervinnas kommer till nytta. 

– I ett hållbart samhälle måste material återanvändas i så stor utsträckning som möjligt. Ur material som av olika anledningar inte kan eller bör återanvändas, kan vi säkerställa att energin återvinns och kommer till användning som el och fjärrvärme. I Högbytorp får vi in avfall och ser till att det förbränns, men vi tar också vara på restprodukterna efter förbränningen. Till exempel utvinns och återanvänds metallerna i askan efter förbränningen.   

Teknik för kolsänkor

Utbyggnaden av fjärrvärme har varit starkt bidragande till att utsläppen av växthusgaser i Sverige minskat sedan 1990-talet, enligt Naturvårdsverket. För att nå hela vägen i mål driver E.ON flera forsknings- och utvecklingsprojekt kring kolsänkor, det vill säga olika tekniker för att binda koldioxid och avlägsna koldioxid från atmosfären. 

– Vi jobbar hårt med att reducera den CO2 som vi fortfarande släpper ut. Det är en utmaning som vi delar med industrin, och utvecklingen drivs av flera ledande aktörer. En möjlig teknik är CCS, Carbon Capture and Storage, där koldioxiden fångas upp direkt vid energiåtervinningen, binds in och lagras i berggrunden. En annan spännande möjlighet är biokol, som enkelt uttryckt är organiskt material som upphettats i en syrefattig miljö och som resultat bildar en fast produkt med ett högt kolinnehåll som kan återföras till marken. Idag ser vi lösningar, nu återstår att hitta ekonomiska modeller för den här oerhört dyra tekniken, säger Anette Blücher.

Fakta E.ON
E.ON Sverige är en del av den internationella energikoncernen E.ON SE med huvudkontor i Essen, Tyskland. Inom koncernen jobbar runt 70 000 personer i 15 länder. Vår verksamhet utgörs i huvudsak av två affärsområden: smarta distributionsnät och innovativa energilösningar för våra kunder. 

www.eon.se/om-e-on/hallbarhet/hallbarhetsredovisning 

Mer från Eon

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Eon och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?