Annons

Trump flyttar massmöte efter kritik – Biden: ”Läs på lite”

USA:s president Donald Trump flyttar sitt planerade massmöte i Tulsa, Oklahoma, från den 19 till den 20 juni.

USA:s president Donald Trump. Till vänster demonstranter mot polisvåld i Tulsa, Oklahoma.
USA:s president Donald Trump. Till vänster demonstranter mot polisvåld i Tulsa, Oklahoma.Foto:TT

”Tyvärr skulle detta sammanfalla med högtiden Juneteenth. Många av mina afroamerikanska vänner och supportrar har hört av sig och föreslagit att vi ändrar datumet av respekt för denna helgdag”, skriver presidenten på Twitter.

Trump meddelande tidigare i veckan att han skulle återuppta sina massmöten och att det första skulle äga rum den 19 juni. Valet av dag sågs som opassande av den del, då den 19 juni, ”Juneteenth”, är en minnesdag för frigivandet av de sista slavarna i USA 1865.

Även valet av plats har upprört då flera hundra svarta dödades i Tulsa 1921 av en rasistisk mobb som drog igenom och brände ner delar av Greenwooddistriktet, även kallat ”Black Wall Street”.

”Läs på lite om Juneteenth och om rasvåldet som ägde rum i Oklahoma 1921, händelsen som kallas 'Tulsa Race Massacre'”, skrev Joe Bidens kommunikationschef Kamau Marshal på Twitter tidigare i veckan.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?