ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Trump erkänner Jerusalem som huvudstad

Donald Trump utsattes på onsdagen för hårt tryck från omvärlden för att inte ändra USA:s politik om Jerusalem.

Men Mellanösternexperten Per Jönsson kallar tidpunkten "strategiskt skicklig”.

Internationella ledare uppmanade under onsdagen Donald Trump att inte erkänna Jerusalem som Israels huvudstad eller flytta dit landets ambassad från Tel Aviv - ett besked som rört upp starka känslor.

”Han förklarar krig i Mellanöstern, han förklarar krig mot 1,5 miljarder muslimer och hundratals miljoner kristna, som inte kommer acceptera (Jerusalems) helgedomar under israeliskt herravälde”, sa Palestinas sändebud till Storbritannien Manuel Hassassian till BBC på onsdagen, rapporterar Reuters.

Flera medarbetare hade då bekräftat beskedet, som Donald Trump tillkännagav på onsdagskvällen.

1995 förband sig USA att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad och flytta dit sin ambassad. Sedan dess har tillkännagivandet skjutits upp två gånger per år med hänvisning till USA:s nationella säkerhet – senast av Donald Trump i juni.

”Det är närapå omöjligt att förstå logiken i Trump-administrationens resonemang”, konstaterar Shibley Telhami, Mellanösternexpert på Brookings Institution i Washington, i en analys som vidhåller att den inrikespolitiska pressen på Donald Trump i frågan är svag.

Enligt Shibley Telhami räknar Vita huset sannolikt med att viktiga allierade, däribland Saudiarabien och Egypten, är villiga att svälja beslutet så länge den amerikanske presidenten intar en fortsatt tuff hållning mot islamistiska grupperingar och Iran.

Per Jönsson på Utrikespolitiska institutet i Stockholm är inne på samma linje.

”Tidpunkten är strategiskt skicklig”, säger han. Per Jönsson bedömer att Donald Trumps beslut förmodligen eliminerar USA:s roll som fredsförhandlare, men tillägger att Palestina är numera är underordnat den stora frågan – hur man ska bekämpa Iran.

Shibley Telhami är inte lika säker.

”Många araber har förvisso en svagare koppling till Palestina i dag än tidigare och regionen är djupt splittrad, men Jerusalem är fortfarande en central symbol som överbryggar den klyftan”, skriver han och tillägger:

”Även om stora grupper inte ger sig ut på gatorna, så kommer beslutat spela i händerna på de som konspirerar under jord.”

Beslutet att bryta status quo kritiserades kraftigt av det internationella samfundet på onsdagen. EU:s utrikesminister Federica Mogherini och påven var några av dem som tog bladet från mun.

Frankrikes president Emmanuel Macron ifrågasatte strategin att ”på egen hand erkänna Jerusalem som huvudstad” i ett telefonsamtal med Trump, bekräftade franska regeringen på onsdagen.

Även Storbritanniens utrikesminister Boris Johnson uttryckte oro över USA:s besked, som anses äventyra den bräckliga fredsprocessen mellan israeler och palestinier och befaras leda till våldsamma protester i Mellanöstern.

Turkiets ledare Recep Tayyip Erdogan hotar att klippa alla band till Israel om beslutet går igenom.

"Jerusalem är en röd linje för oss muslimer", sa han i ett tal i Ankara under tisdagen.

Inför Donald Trumps tal beordrade USA:s utrikesdepartement landets ambassader att vidta säkerhetsåtgärder och Tyskland och Frankrike har utfärdat varningar till medborgare som befinner sig i Mellanöstern.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies