Trump drar tillbaka sin sjukvårdsreform

Donald Trump drog i sista stund tillbaka sitt lagförslag om den nya sjukvårdsreform som skulle ersätta Obamacare. Beskedet kom efter att presidenten inte lyckats samla ihop tillräckligt många röster inför omröstningen i representanthuset.

Att riva upp och ersätta Obamacare var ett av Donald Trumps stora vallöften. Men trots hårda förhandlingar meddelade 37 republikaner, som främst tillhör det konservativt dominerade frihetsutskottet, i förväg sitt motstånd mot det nya lagförslaget på grund av dess kostnader.

Eftersom att demokraterna stått enade i sitt motstånd hade Trump bara råd att förlora 21 röster i den omröstning som utlysts till fredagen. Och tidiga rapporter från flera mediekanaler pekade på att stödet för Trumps förslag inte skulle räcka till när det väl gällde.

Därför meddelade Vita husets pressekreterare Sean Spicer på fredagseftermiddagen att omröstningen skulle skjutas upp flera timmar, för att i stället äga rum vid klockan 20.30 svensk tid.

Inför den framflyttade omröstningen försökte sedan en allt mer desperat Paul Ryan – den republikanske talmannen i representanthuset – samla röster från sitt partis mest konservativa falang, som CNN beskrev det.

Men övertalningsförsöken misslyckades. Precis när den planerade omröstningen skulle ta sin början meddelade i stället Donald Trump att den föreslagna sjukvårdsreformen skrotas helt och hållet.

”Vi drog precis tillbaka förslaget”, bekräftade presidenten kortfattat under en telefonintervju med Washington Post.

Det var en uppenbart besviken Paul Ryan, talmannen i representanthuset, som mötte pressen strax efter nederlaget.

”Vi kommer att behöva leva med Obamacare under en överskådlig framtid”, konstaterade han.

Paul Ryan gav samtidigt beröm till president Trump för att ha lagt "all sin kraft" på att försöka få igenom förslaget.

”Nu behöver vi tid på oss för att reflektera över vad vi kunde ha gjort bättre. Jag är stolt över reformen vi tog fram, den skulle förbättra livet för många.”

En knapp timme efter nederlaget gjorde så Donald Trump själv sina första samlade uttalanden. Han uttryckte då förvåning över det motstånd som reformen mött inom det egna partiet. Presidenten avslöjade också att det saknades 10 till 15 röster för att vinna voteringen.

”Det är troligt att Obamacare nu kommer explodera i hela landet. Jag har sagt det i flera år”, sa Donald Trump.

Efter misslyckandet kommer inte Donald Trump att lämna ett nytt förslag till en sjukförsäkringslag inom den närmaste framtiden. Men det betyder inte att republikanerna kommer att ligga på latsidan framöver, försäkrade han.

”Vi kommer förmodligen att börja arbeta med en skattereform nu”, sa Donald Trump.

Nancy Pelosi, demokraternas ledare i representanthuset, menade samtidigt att det skrotade förslaget markerade en fantastisk dag i USA:s historia.

”Det här är en seger för det amerikanska folket”, sa hon vid en presskonferens.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Lunds universitetAnnons

Rätt vård för barncanceröverlevare

Helena Linge, vd för startup-bolaget Concidera Health och forskare vid Lunds universitet inom fältet ”Sena effekter efter barncancerbehandling”.
Helena Linge, vd för startup-bolaget Concidera Health och forskare vid Lunds universitet inom fältet ”Sena effekter efter barncancerbehandling”.

Utvecklingen under de senaste decennierna inom barnonkologi är fantastisk – i dag överlever de flesta barn som drabbas av cancer. Dock är risken stor att patienterna får sena effekter av sin behandling. Det här är något som Lundabolaget Concidera Health vill motverka med hjälp av strukturerad hälsodata. 

I dag finns ungefär 11 000 barncanceröverlevare i Sverige. Patientgruppen behöver regelbunden medicinsk tillsyn. Detta eftersom minst 70 procent av barncanceröverlevare riskerar att drabbas av sena komplikationer efter sina behandlingar – till exempel en andra cancer, hjärtpåverkan eller infertilitet. 

– I dag blir friskförklarade barn tidigt informerade om att seneffekter kan drabba dem. Så var inte fallet för patienter som behandlades för 40 år sedan, då både information och uppföljning ofta var ofullständig och sporadisk, säger Thomas Wiebe, docent i pediatrik och pensionerad barnonkolog och tillägger: 

– Som läkare under 1990-talet var det svårt att få en överblick och förståelse för patientens behandlingshistorik – all information låg gömd i tjocka pärmar med journalhandlingar. Därför beslutade jag mig, efter ett anslag från Barncancerfonden, att skapa ett digitalt och populationsbaserat kvalitetsregister – BORISS.  

Läs mer om de seneffekter som kan drabba barncanceröverlevare

Omfattande arbete med register 

Thomas Wiebes målsättning med BORISS var att skapa en god överblick av patientens behandlingshistorik. I ett mycket omfattande arbete registrerades data om alla individer som diagnostiserats med barncancer i södra sjukvårdsregionen sedan 1970 och framåt. 

– När jag och Thomas möttes 2015 började vi utbyta tankar och idéer kring hur vi skulle kunna använda BORISS på ett innovativt sätt. Dessa idéer lade grunden för Concidera Health, säger Helena Linge, vd för startup-bolaget och forskare vid Lunds universitet inom fältet ”Sena effekter efter barncancerbehandling”.

Digital tillgång till strukturerad hälsodata

Med BORISS som grund har de utvecklat ett webbaserat system som genererar beslutsunderlag. Systemet CiCADA består av dels en digital rapport som visar överlevarens behandlingshistorik, dels ett digitalt verktyg som riskstratifierar populationen av överlevare och gör det möjligt att kalla rätt person i rätt tid till vården. 

Nu färdigställs ytterligare en del som ska sprida kunskap i vårdkedjan om patientgruppen och vilka seneffekter de kan drabbas av. Hela systemet CiCADA, där verktygen ingår, är inom kort klart för användning.

– En digital tillgång till strukturerad hälsodata ökar informations- och patientsäkerheten och är en förutsättning för medicinsk uppföljning. Personerna kan leva längre och friskare liv om de får rätt hjälp. Tidig upptäckt av seneffekter sparar också kostnader och tid i vården, säger Helena Linge. 

AI kan berika 

Dessutom undersöker de i ett forskningsprojekt om det går att finna nya samband mellan behandling och seneffekter. 

– I projektet arbetar vi med metodik lånad från AI-fältet och vår målsättning är att forskningsresultaten ska vävas in i de digitala verktygen. Vi kan genom strukturerad hälsodata göra stor skillnad i människors liv, inte bara genom forskning utan också genom konkret praktisk användning inom vården, avslutar Helena Linge. 

Ta del av ytterligare AI-satsningar vid Lunds universitet 

Fakta om Concidera Health AB

Forskningen bedrivs vid Kliniska Vetenskaper, Medicinska Fakulteten Lunds universitet, i samarbete med RISE, Climber och Region Skåne; och stöds av Vinnova och Barncancerfonden. 

Vårdprogram för överlevare har utformats av Svenska Arbetsgruppen för Långtidsuppföljning efter Barncancer. 

Concidera Health AB grundades 2018 med stöd av universitets Holdingbolag. 

Läs mer här!

 

Mer från Lunds universitet

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Lunds universitet och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?