Annons

Trump: Den största Gud har skapat

”Jag kommer att bli den största jobbskaparen som Gud har skapat och jag menar det.”

Det meddelade Donald Trump när han på onsdagen mötte pressen för första gången på ett halvår.

Donald Trump under presskonferensen i New York på onsdagen.
Donald Trump under presskonferensen i New York på onsdagen.Bild:AP

Donald Trump lyfte direkt fram sin aktiva roll när det gäller att påverka amerikanska företag att flytta hem verksamheter.

”Många bilföretag flyttar nu sin verksamhet tillbaka till USA. Fiat, Chrysler, Ford och, hoppas jag, General Motors följer efter, liksom vår läkemedelsindustri som säljer sina dyra läkemedel här men tillverkar dem i andra länder”, sade Donald Trump.

”Och jag kan lova att om jag inte vunnit valet skulle de fortsätta att tillverka sina saker utomlands. De skulle inte ha varit på möten på mitt kontor och de skulle inte föra tillbaka jobb till det här landet”, tillade Donald Trump.

En av hans advokater, Sheri Dillon, redogjorde noggrant för hur Donald Trump ska hantera sina företag under hans tid som president. Han kommer att flytta huvuddelen av sina företag till en stiftelse som ska skötas av sönerna Donald Jr och Eric.

Trumpföretagen ska inte göra några nya affärer utomlands under hans tid som president. Affärer inom USA kommer att kunna göras men helt utan Donald Trumps vetskap.

Ivanka Trump kommer inte heller att ha något att göra med Trumpföretagen, eftersom hon och hennes man Jared ska flytta till Washington för att vara ett stöd för Donald Trump. Hans 35-åriga svärson Jared Kushner blir en av hans topprådgivare i Vita huset. Utnämningen har fått kritik för att den kan strida mot lagen mot nepotism som infördes på 1960-talet när John F Kennedy utsåg sin bror till justitieminister.

Ytterligare ett ämne som engagerade Donald Trump starkt under presskonferensen var nyheterna om att Ryssland skulle ha en hållhake på honom på grund av affärer i landet.

”Jag har inga affärer med Ryssland och jag har inga lån i Ryssland. Under helgen erbjöds jag 2 miljarder dollar för att göra en affär i Dubai men jag tackade nej. Jag kunde ha tackat ja, men jag vill inte utnyttja att jag nu blir president”, sa Donald Trump.

Inför presskonferensen passade Donald Trump på att sin vana trogen skicka ut ilskna tweets om anklagelserna kring ryska hållhakar. Han kritiserade också de amerikanska underrättelsetjänsterna kraftigt för att de låtit sådana falska nyheter komma ut till allmänheten.

”Ett sista skott mot mig. Lever vi i Nazityskland?” twittrade USA:s blivande president.

Donald Trump lovade kraftiga åtgärder för att komma tillrätta med de cyberattacker som USA utsatts för.

”Jag tror att vi hackats av Ryssland, men även av andra länder. Jag tror också att Kina har gjort detta. Vi har några av de skarpaste datahjärnorna i världen och vi ska placera dem tillsammans och se till att vi får ett ordentligt försvar”, lovade Donald Trump.

Han mildrade igen kritiken mot Vladimir Putin.

”Jag uppskattar att Vladimir Putin gick ut i dag och sa att de här nyheterna är falska. Om Putin gillar Donald Trump är det en styrka och inget negativt. Jag vet inte om jag kommer att komma överens med honom eller inte, troligen inte. Men tror verkligen någon i det här rummet att Hillary Clinton skulle vara tuffare mot Vladimir Putin än vad jag kommer att vara? Kom igen nu”, sade Donald Trump.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?