1515
Annons

Trump delar ut ytterligare topptjänster

Den blivande presidenten Donald Trump har gjort nya utnämningar till topposter inom administrationen.

General John Kelly har tackat ja till att leda departementet för inrikes säkerhet, säger han till Fox News. Och Iowa-guvernören Terry Branstad blir USA:s näste ambassadör i Peking.
John Kelly är pensionerad men ansvarade tidigare för USA:s militära aktiviteter i Latinamerika och Karibien.

66-åringen kommer nu, om han godkänns av senaten, att ansvara för det departement som ska säkra gränserna mot illegal invandring, se till att presidenten har ett tillräckligt starkt skydd samt koordinera underrättelsearbetet och motverka terrorhot.

Kelly, som liksom Trump förmodas ha en stark önskan om att stoppa illegal invandring till USA, har tidigare i år framfört att säkerhetsbristerna vid den mexikanska gränsen utgör ett nationellt säkerhetshot, skriver Reuters.

När det blev känt att Branstad blir ny ambassadör Peking kallade det kinesiska utrikesdepartementets talesman Lu Kang honom för "en gammal vän".

Men att republikanen Trumps relation till Kina inte kommer att vara helt oproblematisk antyder att han samma dag anklagade den kinesiska ledningen för att hålla valutan yuan på en artificiellt låg nivå och lägga orättvisa skatter på amerikanska exportprodukter.

Mycket uppmärksamhet har också ägnats åt att Trump tog emot ett gratulationssamtal från Taiwans ledare Tsai Ing-Wen. Det är USA:s första kontakt med Taiwan på den nivån sedan president Jimmy Carter accepterade "ett Kina"-politiken 1979 och accepterade Peking som den enda regeringen.

Donald Trump uppges också planera att utse justitiekanslern i Iowa, Scott Pruitt, till chef för myndigheten för miljöskydd.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?