1515
Annons

Trump: "De dör där ute på fartyget"

18 dygn efter senaste besöket i land letar kryssningsfartyget Zaandam fortsatt efter en hamn att anlöpa.

Nu har Donald Trump lagt sig i fartygets öde.

”De dör där ute på fartyget”, säger USA:s president, och lovar försöka se till att Zaandam kan lägga an i Florida.

Foto:Arnulfo Franco

Turerna har varit många för passagerarna och besättningen ombord MS Zaandam.

Hamn efter hamn har stängts för kryssningsfartyget, som lämnade Buenos Aires den 7 mars och senast gick i hamn i Chile en vecka senare. När majoriteten av de sydamerikanska länderna stängde sina gränser portades också Zaandam, som fortsatte norrut.

Efter att virussjukdomen covid-19 upptäcktes ombord tvingades fartyget ligga för ankar utanför Panama City. Då hade fyra personer avlidit ombord, däribland en svensk man, och över 130 personer hade influensaliknande symtom.

Systerfartyget Rotterdam kom till undsättning med mat, vatten och sjukvårdsmateriel. Rotterdam kunde även ta emot drygt 400 av passagerarna ombord Zaandam, som alla klarat en läkarundersökning och tester för coronaviruset. Därefter fick Zaandam tillåtelse att i helgen passera Panamakanalen – med tänkt destination Fort Lauderdale i Florida.

Men medan de båda fartygen satte kurs dit, Zaandam med 1.050 passagerare och Rotterdam med 1.450, satte Floridas guvernör Ron DeSantis ner foten.

”Vi kan inte låta människor som inte ens kommer från Florida dumpas i södra Florida och ta upp värdefulla resurser”, sade DeSantis, i Fox News på måndagen.

Samtidigt har Zaandams öde fått allt större medial uppmärksamhet och på en direkt fråga under en presskonferens i Vita huset lovade Donald Trump att ta sig an frågan.

”De dör där ute på fartyget. Jag ska göra det rätta, inte bara för oss utan för mänskligheten”, sade Trump och lovade ringa DeSantis.

Frågan är dock om någon av dem har något att säga till om, säger Michael Udine, kommissionär i Broward County där Fort Lauderdale ligger. Han säger till Reuters att det i stället är upp till en kommitté som bland annat består av representanter från kustbevakningen, den lokala sheriffen och Floridas hälsodepartement om ett fartyg ska hindras att lägga till.

”Han kan ha en åsikt men jag tror inte det är hans beslut”, säger Udine om DeSantis.

Myndigheterna har minst två dygn på sig att komma till ett beslut. De båda fartygen befann sig tisdag kväll, lokal tid, mellan Mexiko och Kuba, och beräknades nå Fort Lauderdale tidigast torsdag kväll.

Covid-lättnad i megastad där Volvo Cars tillverkar

Från och med måndag släpper den kinesiska mångmiljonstaden Chengdu på de covidrestriktioner som infördes den 1 september. 

Invånare måste dock fortfarande ta ett covid-test varje vecka och uppvisa ett negativt resultat om man vill besöka offentliga byggnader eller åka med stadens kollektivtrafik.

Foto:Karin Olander/TT

Chengdu med 21 miljoner invånare är den största staden i Kina att införa en total nedstängning sedan Shanghai gjorde detsamma tidigare i år. Beskedet betyder nu att till exempel skolor, restauranger och museum kan öppna igen.

Volvo Cars tillverkaren sin bästsäljande modell XC60 i Chengdu, men har sedan tidigare kunnat starta sin produktion igen genom en så kallad fabriksbubbla där de anställda bor på hotell.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera