1515

Trump: "De dör där ute på fartyget"

18 dygn efter senaste besöket i land letar kryssningsfartyget Zaandam fortsatt efter en hamn att anlöpa.

Nu har Donald Trump lagt sig i fartygets öde.

”De dör där ute på fartyget”, säger USA:s president, och lovar försöka se till att Zaandam kan lägga an i Florida.

Foto:Arnulfo Franco

Turerna har varit många för passagerarna och besättningen ombord MS Zaandam.

Hamn efter hamn har stängts för kryssningsfartyget, som lämnade Buenos Aires den 7 mars och senast gick i hamn i Chile en vecka senare. När majoriteten av de sydamerikanska länderna stängde sina gränser portades också Zaandam, som fortsatte norrut.

Efter att virussjukdomen covid-19 upptäcktes ombord tvingades fartyget ligga för ankar utanför Panama City. Då hade fyra personer avlidit ombord, däribland en svensk man, och över 130 personer hade influensaliknande symtom.

Systerfartyget Rotterdam kom till undsättning med mat, vatten och sjukvårdsmateriel. Rotterdam kunde även ta emot drygt 400 av passagerarna ombord Zaandam, som alla klarat en läkarundersökning och tester för coronaviruset. Därefter fick Zaandam tillåtelse att i helgen passera Panamakanalen – med tänkt destination Fort Lauderdale i Florida.

Men medan de båda fartygen satte kurs dit, Zaandam med 1.050 passagerare och Rotterdam med 1.450, satte Floridas guvernör Ron DeSantis ner foten.

”Vi kan inte låta människor som inte ens kommer från Florida dumpas i södra Florida och ta upp värdefulla resurser”, sade DeSantis, i Fox News på måndagen.

Samtidigt har Zaandams öde fått allt större medial uppmärksamhet och på en direkt fråga under en presskonferens i Vita huset lovade Donald Trump att ta sig an frågan.

”De dör där ute på fartyget. Jag ska göra det rätta, inte bara för oss utan för mänskligheten”, sade Trump och lovade ringa DeSantis.

Frågan är dock om någon av dem har något att säga till om, säger Michael Udine, kommissionär i Broward County där Fort Lauderdale ligger. Han säger till Reuters att det i stället är upp till en kommitté som bland annat består av representanter från kustbevakningen, den lokala sheriffen och Floridas hälsodepartement om ett fartyg ska hindras att lägga till.

”Han kan ha en åsikt men jag tror inte det är hans beslut”, säger Udine om DeSantis.

Myndigheterna har minst två dygn på sig att komma till ett beslut. De båda fartygen befann sig tisdag kväll, lokal tid, mellan Mexiko och Kuba, och beräknades nå Fort Lauderdale tidigast torsdag kväll.


Innehåll från dLaboratoryAnnons

Skalbar plattform som reducerar driftstörningar och avbrott i elnätet

Liksom många andra branscher genomgår energisektorn just nu en omfattande förändring, med drastiskt förändrade förutsättningar för bland annat elnätsföretagen.

– Detta är ett tungt och kapitalintensivt segment under stort förändringstryck. Därför erbjuder vi på dLab digitala lösningar för att säkra driften och öka effektiviteten hos elnätsbolag världen över, säger Erik Severin, vd för Dlaboratory Sweden AB (publ).

Läs mer om dLab här 

Elnätssektorn är en samhällskritisk bransch, med en samlad infrastruktur styrd av strikta regelverk. Detta ställer mycket höga krav på säkra, tillförlitliga lösningar, något som Erik Severin menar har lett till en unik kultur inom området. 

– Det sitter i vår ryggrad att vara eftertänksam och noggrann, men när det gäller den digitala utvecklingen behöver man fatta mod och våga prova nya lösningar. Detta innebär en pedagogisk utmaning, inte minst eftersom det kräver nya arbetssätt.

Omfattande konkurrensfördelar

Utmaningarna vägs dock med råge upp av fördelarna; förutom att branschen behöver modern, avancerad teknik för att locka ung, kvalificerad kompetens, är konkurrensfördelarna även i övrigt omfattande. 

– Ökad effektivitet och driftsäkerhet sänker kostnader, ger ökat förtroende och bidrar till att förbättra samhällets elförsörjning; detta är kritiskt för såväl industrierna som IT-branschen och inte minst för alla som nu jobbar hemifrån. Därför erbjuder vi en beprövad, enkelt skalbar analysplattform med tjänster som optimerar elnätets drift och skötsel.

Här läser du mer om dLabs plattform 

Stark global expansion

Behovet av denna typ av lösningar är stort världen över. Därför är dLab i full gång med att expandera sin marknad, i första hand till Nordamerika och Sydostasien. Erik betonar att utsikterna är mycket positiva – i synnerhet eftersom nästintill ingen annan aktör på marknaden erbjuder samma typ av lösning. 

– Skulle vi exempelvis implementera vår lösning i hela elnätet i staden Jakarta, skulle årsintäkterna ligga på 150 miljoner kronor bara där. Än viktigare är att en förbättrad elnätskvalitet på många håll också medför positiva klimateffekter; avbrott i elförsörjningen löses ofta med dieselgenerationer. Med ökad tillförlitlighet lär användning av fossilbaserade reservelverk minska betydligt. Strategin är därför att etablera dLabs anseende på flera olika marknader och synliggöra såväl oss själva som vårt erbjudande; på så vis blir vi en del av lösningen, säger Erik.

Samlar data i realtid

dLabs plattform samlar i realtid in data om elnätet och hur det ”mår”. Genom kvalificerad databearbetning varnar sedan plattformen för potentiella störningar och avbrott som kan uppstå – redan innan de händer. Detta innebär att elnätsaktörerna kan vidta åtgärder för att förebygga problemen och därmed spara stora samhällskostnader. 

– Vi har god standard på elförsörjningen i Sverige, men trots det drabbas svenska elkunder av i genomsnitt 1,5 timmars elavbrott per år. Med rätt digitala verktyg kan detta alltså förbättras ännu mer. Eftersom elnätstekniken fungerar likadant över hela världen passar våra lösningar var man än befinner sig; därför ser vi oerhört positivt på vår exportpotential i nuläget, avslutar Erik. 

Kontakta dLaboratory Sweden AB 

Mer från dLaboratory

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med dLaboratory och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?