ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Trump lovar chockhöja tullar mot Kina

  • Foto: Jacquelyn Martin

President Donald Trump meddelar att USA på fredag kommer chockhöja tullarna mot Kina.

Donald Trump skriver på Twitter att tullavgifterna på kinesiska varor till ett värde av motsvarande 200 miljarder dollar ska höjas från 10 till 25 procent. 

USA har redan 25 procent tullavgift på omkring 1.300 teknik-, transport- och medicinska produkter från Kina till ett beräknat värde av 50 miljarder dollar.

Samtidigt vädrar presidenten sitt missnöje med att förhandlingarna om ett nytt handelsavtal mellan Kina och USA går alldeles för långsamt.

Vita huset har tidigare sagt att de segdragna förhandlingarna mellan Kina och USA kommer att avslutas på ett eller annat sätt i mitten av maj. 

Det är ett gammalt hot om höjda tullar som Donald Trump nu borstar av. Han sade tidigare att tullarna skulle höjas till 25 procent senast 1 mars om inte förhandlingarna hade gått i mål. 

Men i slutet av februari sköt han upp höjningen eftersom parterna uppnått ”avsevärda framsteg” i samtalen, bland annat gällande äganderätt, skydd av teknologi, handel med jordbruksprodukter och värdet på respektive valuta. 

”En väldigt bra helg för USA och Kina”, skrev han då.

Men på söndagskvällen var tonläget ett annat.

”Handelsuppgörelsen med Kina fortsätter, men för långsamt eftersom de försöker omförhandla. Nej!”, skriver presidenten på Twitter.

Den kinesiska delegationen återvänder denna vecka till Washington för vad som kan bli den sista förhandlingsrundan. Vita huset har gradvis satt ökad press på kineserna och varnat för att USA fortfarande kan lämna samtalen.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies