1515
Annons

Trump bryr sig plötsligt om kinesiska jobb

USA:s president Donald Trump har gjort en U-sväng i fråga om kinesiska arbetares försörjning och bestraffningen av kinesiska telekomföretaget ZTE. 

Foto:Evan Vucci

Kinesiska ZTE har straffats av USA för att det olovligt ska ha levererat utrustning till Iran och Nordkorea. USA:s regering har förbjudit amerikanska företag att i sju år göra affärer med telekomutrustningsbolaget.

Men enligt Washington Post förs samtal mellan Vita huset och kinesiska statstjänstemän om ett riktat ekonomiskt avtal som skulle mildra bestraffningen av ZTE.

Indirekt bekräftade Donald Trump uppgifterna i ett något kryptiskt meddelande på Twitter: 

”President Xi och jag arbetar tillsammans för att hitta ett sätt för ZTE att snabbt kunna göra affärer igen. Kina har förlorat för många jobb”, skrev presidenten och fortsatte med att han vill att de federala myndigheterna ska ta det ovanliga steget linda sanktionerna bestraffningen mot  ZTE.

Exakt vad detta innebär är oklart. Eswar Prasad, professor i handelspolitik vid amerikanska universitetet Cornell säger till nyhetsbyrån AP att presidenten visar att USA är berett att backa om ZTE för att vinna andra fördelar i handelsförhandlingarna med Kina.

Den upptrappade handelskonflikten mellan Kina och USA har visat hur sammanflätade världens två största ekonomier är. Bestraffningen mot ZTE slår direkt amerikanska företag. Enligt AP köper ZTE 40 procent av sina komponenter från USA:s techjättar som Qualcomm och Intel och som nu riskerar förlora mångmiljardintäkter.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?