1515
Annons

Trump besöker påven och Nato

Donald Trumps första utlandsresa som USA:s president kommer att inkludera Israel, Vatikanen och Saudiarabien, säger en amerikansk regeringskälla. Trump kommer också att närvara vid ett Natomöte i Bryssel den 25 maj och delta i G7-mötet på Sicilien den 26 maj.

I Vatikanen uppger källor att Trump ska träffa påve Franciskus den 24 maj.

Det har tidigare rapporterats att Trump troligen skulle besöka Mellanöstern i maj. Han har i Vita huset tagit emot både Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och palestiniernas president Mahmud Abbas. Vid mötet med den sistnämnde i går sade Trump att han vill skapa fred mellan israeler och palestinier.


HD-dom i USA begränsar klimatarbete – Biden: ”Förödande”

En dom i USA:s högsta domstol begränsar miljöskyddsmyndigheten EPA:s möjlighet att minska koldioxidutsläppen i landet.

Med röstsiffrorna 6–3 beslutade domstolen att landets miljölag Clean Air Act inte ger EPA befogenhet att reglera utsläpp från kraftverk som bidrar till den globala uppvärmningen.

Foto:Jacquelyn Martin

Beslutet kan sätta käppar i hjulet för president Joe Bidens planer på att halvera landets utsläpp av växthusgaser till slutet av decenniet och att skapa en utsläppsfri energisektor till 2035. Kraftverk står för omkring 30 procent av koldioxidutsläppen i USA.

Biden säger i ett uttalande att domen är ”ytterligare ett förödande beslut vars mål är att vrida tillbaka klockan i landet”. Han säger också att beslutet riskerar att skada landets möjligheter att hålla luften ren och bekämpa klimatförändringarna.

”Jag kommer inte att ge vika i att använda min lagenliga fullmakt att skydda folkhälsan och ta itu med klimatkrisen”, säger han i uttalandet.

Kraftverksbolag, kolproducenter och 19 huvudsakligen republikanstyrda delstater har drivit ärendet i Högsta domstolen. De har i sin tur fått uppbackning av flera techbolag, däribland Apple, Amazon, Google, Microsoft och Tesla.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?