1515

Trump attackerar Kina och Japan för valutadopning

USA:s president Donald Trump gav under tisdagen en känga åt Kina och Japan med anklagelser om att båda länderna använder sig av valutadopning. Det rapporterar Nikkei Asian Review.

Shinzo Abe
Shinzo AbeBild:AP

Donald Trump sa på tisdagen att Kina och Japan spelar ett valutaspel med devalveringar och penningutbud.

”Om du tittar på vad Kina gör, du tittar på vad Japan har gjort över de senaste åren, så spelar de penningmarknaden. De spelar devalveringsmarknaden och vi sitter som en grupp av idioter”, sa han under ett möte med läkemedelsbolag i Vita huset, enligt Nikkei Asian Review.

Enligt Trump utnyttjar andra länder USA genom sitt penningutbud och devalveringar. Han sa att Japan har styrt värdet av sin valuta lägre än dollarn.

Trump har kommit med liknande anklagelser under valkampanjen, men tisdagen var första gången han nämnde växelkursen mellan dollar och yen efter att han tillträtt som president.

Reaktionerna lät inte vänta på sig. Japans premiärminister Shinzo Abe avfärdade utspelet med att hänvisa till att Japans expansiva penningpolitik har genomförts i syfte att nå inflationsmålet. Japan har i två decennier plågats av fallande priser och har under Shinzo Abe infört en extremt expansiv penningpolitik med målet att nå en inflation på två procent.

Vid en träff med budgetkommittén slog Shinzo Abe fast att han skulle förklara detta för Donald Trump ifall det är nödvändigt.

På börsen steg Nikkei men bolagen med stor dollarexponering föll överlag. Toyota var ned 0,58 procent medan Sony stängde på minus 0,38 procent.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?