Trump accepterar motvilligt valresultatet – diskussioner om avsättning

NEW YORK

USA:s kongressledamöter bekräftade till slut Joe Bidens valvinst efter stormningen av Capitolium, men flera republikaner motsatte sig ändå valresultatet.

På flera håll diskuteras nu möjligheter att avsätta Donald Trump, som motvilligt har lovat en ordnad maktöverlämning.

USA:s president Donald Trump.
USA:s president Donald Trump.Foto:Jacquelyn Martin

USA är i chock. Efter stormningen av landets kongressbyggnad är det många amerikaner som sörjer vad som skedde i landets huvudstad under onsdagen. 

Men med facit i hand lyckades Trump-anhängarna inte med sitt syfte. Tvärtom. De lyckades visserligen avbryta och försena kongressens certifiering av resultatet från presidentvalet. Men det handlade bara om några timmar.

För när väl certifieringen var klar klockan 03.30 natten mot torsdagen hade flera Trump-allierade republikaner lagt ned sitt motstånd och sållat sig till majoriteten.

Bland dessa märktes exempelvis Kelly Loeffler, Georgia-senatorn som under onsdagen hade blivit av med sin senatsplats efter valet i hennes delstat.

South Carolina-senatorn Lindsey Graham, som länge har varit en av presidentens närmaste allierade i kongressen, tycktes tagen av situationen. 

”Kanske är det jag mer än någon annan som måste säga detta. Joe Biden och Kamala Harris blev lagenligt valda och kommer att bli utnämnda till president och vicepresident den 20 januari”, sa han.

Till slut var det ändå sex republikanska senatorer och 121 medlemmar i representanthuset som röstade emot att certifiera valresultatet.

Finansmarknadernas aktörer verkade dock relativt obekymrade över händelseutvecklingen. USA-börserna stängde rejält på plus på onsdagen och steg även under torsdagens inledande handel. 

Investerare tycktes fokusera på det faktum att Demokraterna tar över kontrollen av senaten efter de två nu bekräftade valvinsterna i Georgia. Det spås innebära mer finanspolitiska stimulanser. 

President Trump, vars Twitter-konto låstes under onsdagskvällen efter ett antal kontroversiella inlägg, meddelade under torsdagsmorgonen att han har noterat att valresultatet nu bekräftats.

”Även om jag inte alls håller med om valresultatet, och fakta talar för sig själv, så kommer det ändå bli en ordnad maktöverlämning den 20 januari”, skrev han på Vita husets hemsida.

”Även om det har varit en av de bästa första mandatperioderna i USA:s presidenthistoria är det bara början på vår kamp för att göra USA ’great’ igen.” 

Flera högt uppsatta personer inom Trump-administrationen avgick i protest mot presidentens agerande under onsdagen, däribland Matthew Pottinger, biträdande nationell säkerhetsrådgivare. Detsamma gäller Vita husets biträdande pressekreterare och Melania Trumps stabschef. 

Utrikesminister Mike Pompeo tillhörde den stora skara republikaner som fördömde händelseutvecklingen. Många gav även president Trump skulden för det som hänt, med referens till att han under sitt tal på onsdagen uppmanat anhängarna att marschera mot kongressbyggnaden och uttalandet om att man ”aldrig kan ta tillbaka landet med svaghet”. 

Det talas också om möjligheterna att avsätta presidenten, trots att mindre än två veckor återstår av hans presidentskap. 

Alternativen som lyfts upp är att genomföra ytterligare en riksrättsprocess eller att åberopa det 25:e tillägget i konstitutionen. Det sistnämnda innebär att presidenten inte bedöms vara kapabel att sköta sitt jobb, och att vicepresidenten går in i hans ställe. 

Vermonts republikanska guvernör, Phil Scott, skrev exempelvis på Twitter att ”grunden i demokratin och republikens principer hotas av presidenten”, och tillade:

”President Trump borde avgå eller avsättas av sin regering eller av kongressen.”

Demokraterna i Representanthusets juridiska utskott skickade ett brev till vicepresident Mike Pence där man uppmanade honom att åberopa det 25:e tillägget. 

Även bland företagsledare höjdes röster om att utkräva ansvar för det som hänt.

”De som ansvarar för detta uppror bör ställas till svars”, skrev Apples koncernchef Tim Cook på Twitter.

Jay Timmons, vd för industriföretagens branschorganisation National Association of Manufacturers som representerar 14.000 företag, går ännu ett steg längre.

”Den avgående presidenten uppviglade till våld i ett försök att behålla makten. Alla dem som försvarar honom bryter mot sin ed gentemot konstitutionen och förkastar demokratin till förmån för anarki”, skriver han, och tillägger: 

”Vicepresident Pence borde seriöst överväga att samarbeta med regeringen för att åberopa det 25:e tillägget för att bevara demokratin.”  

Fyra personer uppges ha avlidit som en följd av oroligheterna, varav en kvinnlig demonstrant som blev skjuten inne i Capitolium av polisen. På torsdagsmorgonen rapporterades 52 personer totalt ha gripits och flera poliser har skadats.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?