ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Trots två avslag – Svenska fotbollförbundet överklagar spellicenser

Spelinspektionens nya licenser för vadhållning och odds är fortsatt omstridda. Svenska fotbollförbundet vill bland annat se begränsningar gällande spel på lägre divisioner för att motverka matchfixning. Trots avslag i två instanser överklagar förbundet licenserna till Högsta förvaltningsdomstolen.

Både förvaltningsrätten och kammarrätten har avslagit Svenska fotbollförbundets överklagan gällande de nya licenser för vadhållning och odds som ger spelbolag rätt att erbjuda spel på lägre divisioner och enskilda matchhändelser. Därför väljer SvFF nu att ta ärendet till nästa instans: Högsta förvaltningsdomstolen.

Bakgrunden är den nya spellagstiftningen som trädde i kraft 1 januari 2019 och innebär att spelbolagen måste ha en licens för att få verka på den svenska spelmarknaden. Spelinspektionen (tidigare Lotteriinspektionen) har sedan december 2018 gett ut totalt över 60 licenser enligt de nya regleringarna.

SvFF vill dock se fler begränsningar och menar att Spelinspektionen inte gjort tillräckligt för att motverka matchfixning – framför allt gällande spel på lägre divisioner och enskilda matchhändelser. Därför överklagade man spellicenserna för vadhållning och odds i början av december och yrkade på att domstolen skulle begränsa det tillåtna spelutbudet. Men deras överklagan avslogs alltså. Först av förvaltningsrätten och därefter också av kammarrätten.

"Tillämpningen av spellagen vid prövningen av ansökningar om licenser att tillhandahålla vadhållning är en fråga som ankommer på Lotteriinspektionen. Någon skyldighet att samråda med idrottsförbunden i dessa konkreta fall föreligger inte", stod det bland annat i förvaltningsrättens beslut.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer