Trots två avslag – Svenska fotbollförbundet överklagar spellicenser

Spelinspektionens nya licenser för vadhållning och odds är fortsatt omstridda. Svenska fotbollförbundet vill bland annat se begränsningar gällande spel på lägre divisioner för att motverka matchfixning. Trots avslag i två instanser överklagar förbundet licenserna till Högsta förvaltningsdomstolen.

Både förvaltningsrätten och kammarrätten har avslagit Svenska fotbollförbundets överklagan gällande de nya licenser för vadhållning och odds som ger spelbolag rätt att erbjuda spel på lägre divisioner och enskilda matchhändelser. Därför väljer SvFF nu att ta ärendet till nästa instans: Högsta förvaltningsdomstolen.

Bakgrunden är den nya spellagstiftningen som trädde i kraft 1 januari 2019 och innebär att spelbolagen måste ha en licens för att få verka på den svenska spelmarknaden. Spelinspektionen (tidigare Lotteriinspektionen) har sedan december 2018 gett ut totalt över 60 licenser enligt de nya regleringarna.

SvFF vill dock se fler begränsningar och menar att Spelinspektionen inte gjort tillräckligt för att motverka matchfixning – framför allt gällande spel på lägre divisioner och enskilda matchhändelser. Därför överklagade man spellicenserna för vadhållning och odds i början av december och yrkade på att domstolen skulle begränsa det tillåtna spelutbudet. Men deras överklagan avslogs alltså. Först av förvaltningsrätten och därefter också av kammarrätten.

"Tillämpningen av spellagen vid prövningen av ansökningar om licenser att tillhandahålla vadhållning är en fråga som ankommer på Lotteriinspektionen. Någon skyldighet att samråda med idrottsförbunden i dessa konkreta fall föreligger inte", stod det bland annat i förvaltningsrättens beslut.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?