Annons

Trots motvinden – Ullenhag ger inte upp kampen

Erik Ullenhag har inte gett upp kampen om att bli ny partiledare för Liberalerna, trots det starka stödet för Nyamko Sabuni.

Han hoppas på ombuden och på stöd av det tunga Stockholmsdistriktet, som bestämmer sig i kväll.

Trots det starka stödet för Nyamko Sabuni, ger inte Erik Ullenhag upp kampen om att bli ny partiledare för Liberalerna.
Trots det starka stödet för Nyamko Sabuni, ger inte Erik Ullenhag upp kampen om att bli ny partiledare för Liberalerna.Foto:Henrik Montgomery/TT

I Ullenhaglägret råder nu viss frustration och en rätt stor ilska över att Sabuni-anhängarna trycker på för att utmanarna Erik Ullenhag och Johan Pehrson ska dra sig ur partiledarstriden. Deras argument är att nästan alla förbund hittills nominerat Sabuni och att det är viktigt att få stark uppslutning kring nästa partiledare i det splittrade partiet.

”Att tvinga fram ett enhälligt val är inte liberalt och demokratiskt. Jag tror inte splittringen blir mindre av att man tvingar fram enhällighet”, säger en källa på Ullenhagsidan.

Liberalerna väljer partiledare efter Jan Björklund på ett extra landsmöte den 28 juni. Hittills har bara Uppsala län, Liberala ungdomsförbundet (Luf) och Liberala Kvinnor nominerat Erik Ullenhag. Men partiets tyngsta förbund, Stockholms län, bestämmer sig i kväll och stalltipset är att de nominerar Ullenhag.

Även Skaraborg sätter ner foten i kväll efter att ha haft en rådgivande medlemsomröstning som Sabuni vann. Men bara en fjärdedel av medlemmarna röstade.

Många förbund i landet har haft rådgivande medlemsomröstningar, men det råder delade uppfattningar om vilken tyngd de ska ha. Enligt partiets stadgar är det de 183 ombuden på landsmötet som avgör vem som ska bli partiledare.

Sabunilägret hävdar att ombuden måste följa medlemmarnas vilja när de röstar, vilket i de flesta fall innebär en röst på Nyamko Sabuni. Ullenhaglägret hävdar att ombuden röstar efter eget huvud och att en så viktig fråga som ett partiledarval inte kan bygga på medlemsomröstningar med lågt valdeltagande där det ofta varit väldigt jämnt mellan de två huvudkandidaterna.

Dessutom, hävdar Ullenhagsidan, så hänger inte argumentationen ihop. I två län – Dalarna och Örebro – vann Ullenhag medlemsomröstningarna, men ändå nominerades Sabuni.

Så Erik Ullenhag tänker inte kasta in handduken.

”Det är viktiga dagar fram till landsmötet, det är halva kampanjtiden kvar nästan. Vi måste motbevisa bilden av att allt skulle vara klart och att det vore odemokratiskt att inte följa medlemsomröstningar”, säger en av hans förespråkare.

De tunga förbunden Skåne och Västsverige ställde sig bakom Nyamko Sabuni i helgen. Men i Västsverige finns också starka Ullenhaganhängare, precis som det i Stockholms län finns lokalföreningar som sluter upp bakom Nyamko Sabuni.

”Det är väldigt splittrat, nästan överallt”, säger en källa.

Röstar ombuden på den kandidat som deras förbund har nominerat vinner Nyamko Sabuni. Inte ens om tunga Stockholms län nominerar Ullenhag kan han ta in hennes försprång på pappret. Men omröstningen är hemlig och ombuden kan rösta på vem de vill, det kan ingen kontrollera.

”Vi har gott hopp om att vi har brett stöd ute i landet bland ombud som kommer till landsmötet. Vi vet att vi har en stor chans att vinna”, säger en person som kampanjar för Ullenhag.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?