1515

Trots kraftiga nedgången: Sverige topp tre på Kinas köplista

Sverige hamnar högt på topplistan över de länder där Kina satsar mest, även om investeringarna i Sverige fallit efter rekordåret 2018. Kinas köpjakt spås fortsätta bland annat på Stockholmsbörsen. De kinesiska direktinvesteringarna i Europa och Nordamerika har samtidigt rasat till de lägsta på ett decennium.

Anders Fast, Nordenchef för advokatbyrån Baker McKenzie.
Anders Fast, Nordenchef för advokatbyrån Baker McKenzie.Foto:Pressbild/Junge, Heiko

Som Di rapporterade nyligen har Sverige blivit en favoritdestination när Kina gått på köpjakt utomlands. Volvo VOLV B -0,43% Dagens utveckling Cars och Spotify är några välkända och internationellt framgångsrika svenska bolag, som numera är hel- eller delägda av kinesiska företag. 2018 slogs alla rekord då Geelys intåg som storägare i Sveriges största industriföretag AB Volvo lyfte totalsumman för kinesiska direktinvesteringar till över 4 miljarder dollar, motsvarande över 38 miljarder kronor. 

2019 föll totalsiffran kraftigt till motsvarande cirka 12 miljarder kronor. Trots den kraftiga nedgången hamnar Sverige på tredje plats på topplistan för kinesiska direktinvesteringar i Europa, med god marginal till Tyskland och Italien på topp-fem. Endast i Finland och Storbritannien var beloppen större, medan de kinesiska investeringarna i Sverige överstiger samtliga övriga Europeiska länders. Det visar nya siffror från en av världens största advokatbyråer Baker McKenzie och analysföretaget Rhodium Group och som Di tagit del av. 

”Trots nedgången från extremåret 2018 så var investeringarna i Sverige 2019 fortsatt höga och över genomsnittsnivån. Sverige, liksom övriga Norden, ses som en mycket attraktiv region med både många intressanta tillväxtföretag och mycket kunskap inom branscher som Kina prioriterar högt”, säger Anders Fast, managing partner och chef för Baker McKenzie i Sverige och Norden. 

”Att Sverige är en så öppen ekonomi gör det också lätt att göra uppköp. Och om man vänder på det så anser en del att Sverige kanske är lite mer naivt vad gäller att införa investeringsregleringar för att skydda olika nationella intressen vilket vi sett i en del andra länder.” 

Svensk fordonsindustri fortsätter att locka och kinesiska fastighetsjätten Evergrandes köp av 51 procent i elbilsföretaget Nevs för motsvarande drygt 8,8 miljarder kronor var den enskilt största kinesiska direktinvesteringen i Sverige förra året. Nevs, som nu är majoritetsägt av Evergrande, köpte sedan 20 procent i sportbilstillverkaren Koenigsegg. Teknologikoncernen Tencents köp i två svenska spelutvecklare, Sharkmob respektive Fatshark, pekas ut som två andra stora kinesiska direktinvesteringar under 2019.

”Jag tror att vi kommer att få se många kinesiska investeringar i Sverige framöver. Det gäller både på och utanför Stockholmsbörsen”, säger Anders Fast. 

Baker McKenzie har under ett antal år kartlagt kinesiska direktinvesteringar utomlands. Och 2019 var det en dramatisk nedgång, visar de färska siffror som advokatjätten tagit fram.

 ”Det har varit en mycket signifikant nedgång i kinesiska direktinvesteringar i både Nordamerika och Europa, både jämfört med 2018, och inte minst från rekordnivåerna 2016 och 2017”, säger Anders Fast. 

I Europa föll de kinesiska direktinvesteringarna, där köp av hela eller delar av utländska företag ingår, med hela 40 procent till 13,4 miljarder dollar jämfört med 2018. Och i Nordamerika var nedgången 27 procent till 5,5 miljarder dollar. 

”Vi har sett en nedgång av historiska mått och nivåerna är de lägsta sedan 2010”, säger Anders Fast. 

Geopolitiska spänningar och då främst handelskriget mellan USA och Kina är kanske det enskilt viktigaste skälet till att Kina tryckt så hårt på bromsen för sin köprunda, uppger han.

”Men kinesiska kapitalkontroller, lägre likviditet i det finansiella systemet liksom regleringar i mottagarländerna är också med i raden av faktorer som ligger bakom de rekordlåga nivåerna i kinesiska direktinvesteringar i Europa och Nordamerika under 2019”, säger Anders Fast. 

Utannonserade kinesiska direktinvesteringar i Europa och Nordamerika på ”endast 10 miljarder dollar” vittnar om en ännu svagare inledning på 2020.

”Men flera faktorer talar för att det kan bli en uppgång senare under året och att det totalt blir ett trendbrott där raset för direktinvesteringarna avstannar”, säger Anders Fast. 

”Bland annat finns tecken på en lättnad i handelskriget mellan USA och Kina. Och Kinas centralbank har signalerat en penningpolitik som ska öka likviditeten i ekonomin.”

Nu i början av 2020 trädde också en ny lag i kraft i Kina som ska öppna upp för utländska investeringar och främja likvärdiga villkor för inhemska och utländska företag, enligt Baker McKenzie som pekar på att utländska företagsköp och investeringar i Kina ökat med närmare 30 procent senaste två åren.

”Att Kina underlättar för utländska investeringar till landet kommer även att främja ökade direktinvesteringar från Kina till andra länder”, säger Anders Fast.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?