Annons

Trots kraftiga nedgången: Sverige topp tre på Kinas köplista

Sverige hamnar högt på topplistan över de länder där Kina satsar mest, även om investeringarna i Sverige fallit efter rekordåret 2018. Kinas köpjakt spås fortsätta bland annat på Stockholmsbörsen. De kinesiska direktinvesteringarna i Europa och Nordamerika har samtidigt rasat till de lägsta på ett decennium.

Anders Fast, Nordenchef för advokatbyrån Baker McKenzie.
Anders Fast, Nordenchef för advokatbyrån Baker McKenzie.Foto:Pressbild/Junge, Heiko

Som Di rapporterade nyligen har Sverige blivit en favoritdestination när Kina gått på köpjakt utomlands. Volvo Cars och Spotify är några välkända och internationellt framgångsrika svenska bolag, som numera är hel- eller delägda av kinesiska företag. 2018 slogs alla rekord då Geelys intåg som storägare i Sveriges största industriföretag AB Volvo lyfte totalsumman för kinesiska direktinvesteringar till över 4 miljarder dollar, motsvarande över 38 miljarder kronor. 

2019 föll totalsiffran kraftigt till motsvarande cirka 12 miljarder kronor. Trots den kraftiga nedgången hamnar Sverige på tredje plats på topplistan för kinesiska direktinvesteringar i Europa, med god marginal till Tyskland och Italien på topp-fem. Endast i Finland och Storbritannien var beloppen större, medan de kinesiska investeringarna i Sverige överstiger samtliga övriga Europeiska länders. Det visar nya siffror från en av världens största advokatbyråer Baker McKenzie och analysföretaget Rhodium Group och som Di tagit del av. 

”Trots nedgången från extremåret 2018 så var investeringarna i Sverige 2019 fortsatt höga och över genomsnittsnivån. Sverige, liksom övriga Norden, ses som en mycket attraktiv region med både många intressanta tillväxtföretag och mycket kunskap inom branscher som Kina prioriterar högt”, säger Anders Fast, managing partner och chef för Baker McKenzie i Sverige och Norden. 

”Att Sverige är en så öppen ekonomi gör det också lätt att göra uppköp. Och om man vänder på det så anser en del att Sverige kanske är lite mer naivt vad gäller att införa investeringsregleringar för att skydda olika nationella intressen vilket vi sett i en del andra länder.” 

Svensk fordonsindustri fortsätter att locka och kinesiska fastighetsjätten Evergrandes köp av 51 procent i elbilsföretaget Nevs för motsvarande drygt 8,8 miljarder kronor var den enskilt största kinesiska direktinvesteringen i Sverige förra året. Nevs, som nu är majoritetsägt av Evergrande, köpte sedan 20 procent i sportbilstillverkaren Koenigsegg. Teknologikoncernen Tencents köp i två svenska spelutvecklare, Sharkmob respektive Fatshark, pekas ut som två andra stora kinesiska direktinvesteringar under 2019.

”Jag tror att vi kommer att få se många kinesiska investeringar i Sverige framöver. Det gäller både på och utanför Stockholmsbörsen”, säger Anders Fast. 

Baker McKenzie har under ett antal år kartlagt kinesiska direktinvesteringar utomlands. Och 2019 var det en dramatisk nedgång, visar de färska siffror som advokatjätten tagit fram.

 ”Det har varit en mycket signifikant nedgång i kinesiska direktinvesteringar i både Nordamerika och Europa, både jämfört med 2018, och inte minst från rekordnivåerna 2016 och 2017”, säger Anders Fast. 

I Europa föll de kinesiska direktinvesteringarna, där köp av hela eller delar av utländska företag ingår, med hela 40 procent till 13,4 miljarder dollar jämfört med 2018. Och i Nordamerika var nedgången 27 procent till 5,5 miljarder dollar. 

”Vi har sett en nedgång av historiska mått och nivåerna är de lägsta sedan 2010”, säger Anders Fast. 

Geopolitiska spänningar och då främst handelskriget mellan USA och Kina är kanske det enskilt viktigaste skälet till att Kina tryckt så hårt på bromsen för sin köprunda, uppger han.

”Men kinesiska kapitalkontroller, lägre likviditet i det finansiella systemet liksom regleringar i mottagarländerna är också med i raden av faktorer som ligger bakom de rekordlåga nivåerna i kinesiska direktinvesteringar i Europa och Nordamerika under 2019”, säger Anders Fast. 

Utannonserade kinesiska direktinvesteringar i Europa och Nordamerika på ”endast 10 miljarder dollar” vittnar om en ännu svagare inledning på 2020.

”Men flera faktorer talar för att det kan bli en uppgång senare under året och att det totalt blir ett trendbrott där raset för direktinvesteringarna avstannar”, säger Anders Fast. 

”Bland annat finns tecken på en lättnad i handelskriget mellan USA och Kina. Och Kinas centralbank har signalerat en penningpolitik som ska öka likviditeten i ekonomin.”

Nu i början av 2020 trädde också en ny lag i kraft i Kina som ska öppna upp för utländska investeringar och främja likvärdiga villkor för inhemska och utländska företag, enligt Baker McKenzie som pekar på att utländska företagsköp och investeringar i Kina ökat med närmare 30 procent senaste två åren.

”Att Kina underlättar för utländska investeringar till landet kommer även att främja ökade direktinvesteringar från Kina till andra länder”, säger Anders Fast.


Innehåll från ScriveAnnons

Svenska tillväxtbolaget slår hål på myter om e-signering

Elektroniska underskrifter ge bättre lönsamhet.
Elektroniska underskrifter ge bättre lönsamhet.

Trenden är tydlig – att signera avtal med ett klick lockar både stora och små företag.

Samtidigt finns det fortfarande många myter och missuppfattningar kring e-signering.

Kom igång säkert med Nordens ledare inom e-signering – läs mer om Scrive här 

När Scrive drog igång sin verksamhet 2010 hade digitaliseringen inte fått sitt ordentliga genombrott i Sverige. För det svenskägda bolaget krävdes det enträget arbete för att övertyga kunderna om att e-signaturen faktiskt hade kommit för att stanna.

– Marknaden började mogna på allvar 2016 och i dag är det inte längre en frågeställning om en elektronisk underskrift är juridiskt bindande eller inte, säger Scrives vd Viktor Wrede.

Samtidigt tvekar vissa kunder fortfarande kring säkerhetsaspekten. Farhågan är att e-signeringsverktyget som gör det möjligt att signera avtal och många andra typer av dokument med hjälp av några tangentklick helt enkelt inte är tillförlitligt.

– Men det är bättre och säkrare att använda Scrive och e-signering än att underteckna avtal och kontrakt på ett fysiskt utskrivet papper. Det har alltid varit juridiskt möjligt att signera dokument elektroniskt men det är först nu marknaden vågar, säger Viktor Wrede.

Lämpar sig väl även för småföretag

En vanlig missuppfattning är att e-signeringstjänster enbart passar bolag med stora volymer av avtal och dokument. På sin kundlista har visserligen Scrive flertalet globala bolag med verksamheter i många länder.

– Men vi finns till för alla, stora som små. Tjänsten gör att även småföretagarnas arbetstillvaro underlättas, att de sparar tid och att de därmed kan göra fler affärer. Behoven finns i alla sorters bolag. Varje år ska exempelvis något styrelseprotokoll, en årsredovisning och ett stämmoprotokoll undertecknas, säger Viktor Wrede.

En annan myt, konstaterar han, är att elektroniskt underskrivna dokument i högre grad riskerar att hamna i fel händer. I verkligheten är det snarare tvärtom.

– Genom vår lösning kan företagen digitalisera alla kontrakt och sedan lagra dem virtuellt. På så sätt kan både chefer och anställda komma åt alla sina kontrakt från butikerna och kontoren med en enkel knapptryckning men åtkomst för utomstående är förstås skyddad, säger Viktor Wrede.

Minskad risk att slarva bort dokument

Följdeffekten blir snabbare kundservice, bättre skydd mot bedrägerier och ett betydligt bättre system för säker förvaring av kontrakt.

– Och risken för att du som företagare ska tappa bort dokument är obefintlig. Du får helt enkelt bättre koll. Du slipper att gå runt i arkivrum och leta reda på rätt avtal, dokument och offerter. Den här typen av minskad administrationstid gör att företagen kan effektivisera sina verksamheter – och därmed göra fler affärer.

Dessutom, påpekar Viktor Wrede, kan ett ökat fokus på elektroniska underskriften ge bättre lönsamhet.

– När en av våra kunder inom bilindustrin gick över till en helt digitaliserad process sparade de in åtta heltidsanställningar. Det här handlade om personer som tidigare bara satt och hanterade fel i kontrakt, och som nu fick andra och mer relevanta arbetsuppgifter.

Ett av de vanliga missförstånden är att man tror att tjänsten ska vara dyr – när det egentligen finns pengar att spara i förlorade affärer för att administrationstiden slukar tid.

– Nettoeffekten av att gå över till e-signering är i princip alltid positiv för våra kunder, säger Viktor Wrede.

Här kan du testa Scrive gratis 

Mer från Scrive

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Scrive och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?