Annons

Trots helvändningen: Sverige kvar på WHO:s lista över riskländer

Statsepidemiolog Anders Tegnell är märkbart irriterad över det faktum att Världshälsoorganisationen WHO pekat ut Sverige — tillsammans med länder som Azerbajdzjan och Kazakstan — som ett särskilt riskland för smitta.

WHO blev senare mildare i tonen, men tar inte bort Sverige från listan över riskländer.

Statsepidemiolog Anders Tegnell.
Statsepidemiolog Anders Tegnell.Foto:Jonas Ekströmer/TT

Det började med att WHO varnade för att den markant ökade spridningen av coronaviruset riskerar att pressa sjukvården i ett antal länder till gränsen för vad den klarar av under hösten, då även säsongsinfluensa väntas kräva vårdens resurser.

Elva länder pekades ut — däribland Sverige.

”I veckor har jag talat om risken för ökad spridning när länder justerar sina virusåtgärder. I flera länder i Europa har denna risk nu blivit verklighet — i 30 länder har antalet nya kumulativa fall ökat under de senaste två veckorna”, sade WHO:s Europa-ansvarige Hans Henri Kluge enligt ett pressmeddelande.

De länder som han räknade upp förutom Sverige var: Armenien, Moldavien, Nordmakedonien, Azerbajdzjan, Kazakstan, Albanien, Bosnien-Hercegovina, Kirgizistan, Ukraina och Kosovo.

Dessa länder ingår i ansvarsområdet för WHO:s Europaavdelning.

Enligt Anders Tegnell hade WHO tolkat siffrorna på helt fel sätt när det gäller Sverige.

”Det är ju inte en uppgång i Sverige, utan en väldigt tydlig nedgång”, sade han till TT.

”De har bara tittat på antalet nya bekräftade fall per dag, och det ökar på grund av vi nyligen börjat erbjuda tester till alla med symtom. Vi gör dubbelt så många prover nu jämfört med bara för någon vecka sedan, och då hittar man förstås många fler fall. Men den ökning vi ser är milda fall, inte inläggningsfall. Vi har upprepade gånger framfört i många olika sammanhang att det inte räcker med att titta på en enda datakälla för att bedöma epidemins utveckling”, sade Tegnell.

Vad borde WHO ha tittat på i stället, för att få en mer rättvisande bild enligt dig?
”Den mest stabila källan är antalet inläggningar på intensivvården. Det är visserligen bara toppen på ett isberg, men det är en väldigt stabil topp, och där ser vi en nedgång sedan lång tid. Nu handlar det bara om några enstaka inläggningar i Stockholm och de flesta regioner.”

Efter Tegnells kritik skickade WHO ut ett pressmeddelande på fredagseftermiddagen där tonen mot Sverige mildrades avsevärt. Organisationen medgav att ökad testning reflekteras i antalet nya bekräftade fall.

”Det är dock viktigt att notera att andelen positiva resultat bland de testade ligger stabilt på runt 12 till 13 procent. Det indikerar att Sverige fortfarande har en samhällsspridning”, skriver WHO:s talesperson.

WHO lyfte fram det sjunkande antalet nya dödsfall och nya fall av svår covid-19-sjukdom som ”mycket positiva” trender i Sverige.

”Sverige har kunnat hålla smittspridningen på nivåer som kan hanteras av den svenska sjukvården”, hette det i ett pressutskicket på fredagseftermiddagen.

Men i pressutskicket klargjorde inte WHO huruvida Sverige plockas bort från listan eller inte.

På kvällen, efter en lång rad samtal från TT, bekräftade dock organisationen att Sverige blir kvar på listan.

”Situationen har inte förändrats”, skriver Stephanie Brickman vid WHO:s presstjänst i ett mejl till TT.

Anders Tegnell påpekade också att antalet döda i covid-19 i Sverige gått ned.

”Vi har fortfarande ett antal personer som dör av covid varje dag, men vi har ingen överdödlighet längre. Det är inte fler som dör i Sverige den här veckan än under motsvarande period tidigare år.”

Får WHO den typen av uppgifter från Sverige?
”Nej, de rapporteras inte kontinuerligt. Men vi har nu gett underlag till socialdepartementet, som tar det vidare till WHO. Då hoppas vi att det blir en bättre förståelse av epidemins utveckling i Sverige”, sade Tegnell.

Anders Tegnell tyckte att det var olyckligt att WHO prickade Sverige på det här viset.

”Det hade varit bättre om man hade haft en dialog inför den här typen av uttalande, speciellt nu när det pågår en diskussion i Europa om vilka länder man kan resa till och inte resa till. Då behöver vi verkligen en nyanserad bild av den egentliga risken i olika länder”, säger Tegnell.

Socialminister Lena Hallengren (S) delar Tegnells uppfattning om att WHO:s uttalande ”är olyckligt”, står det i ett skriftligt uttalande till TT.

”Under eftermiddagen har socialdepartementet haft ett konstruktivt samtal med WHO:s Europakontor där vi framfört detta.”, står det också.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?