Denna text publiceras i samarbete med Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan.
Helsingborgs DagbladSydsvenskan

Trots god lönsamhet: Skånska lantbrukare tvekar att investera i nya affärer

Sydsvenska lantbrukare är fortsatt mest positiva om sin lönsamhet jämfört med lantbrukare i övriga landet. Trots det avtar lantbrukarnas vilja att satsa pengar i nya affärer, visar årets upplaga av Lantbruksbarometern. Den minskade investeringsviljan bottnar i osäkerhet kring bland annat coronapandemin.

I en tid av global osäkerhet har det svenska lantbruket generellt sett stått stabilt. Nästan hälften av bönderna i undersökningen upplever en ganska eller mycket god lönsamhet i sitt företag, och lika många tror på en ganska eller mycket god lönsamhet om ett år. Det visar årets upplaga av Lantbruksbarometern som tar fasta på lantbrukarnas uppfattning om det aktuella läget inom lantbruket.

Rapporten konstaterar att världsmarknadspriserna har hållits uppe som en konsekvens av den pågående coronapandemin, och pekar på att de smittorelaterade restriktionerna har ändrat beteendet bland svenska konsumenter som bytt restaurangbesök till att laga mat hemma. Detta har lett till ökade inköp av svenska råvaror i livsmedelsbutikerna, vilket i sin tur har bidragit till att lantbrukarnas lönsamhet ligger kvar på ungefär samma höga nivå som året innan.

Bland skånska lantbrukare har synen på lönsamheten i det egna företaget i år visserligen fallit tillbaka något. Men Skåne, Halland, Jönköping, Kronoberg, Kalmar och Blekinge är de enda regionerna i landet med runt 20 i ett positivt lönsamhetsindex, jämfört med minus två för rikssnittet.

”Det skånska lantbruket mår bra, efterfrågan är stark på närproducerade livsmedel och avräkningspriserna har varit höga. Det finns fortsatt goda förutsättningar mot bakgrund av en bra skörd 2020, samt goda priser på mjölk, kött och det spannmål som ska skördas den här sommaren”, säger Johan Fjelkner, bankchef på Sparbanken Skåne.

I Skåne och Halland  upplever 95 procent av lantbrukarna, flest i landet, att lönsamheten täcker löpande utgifter. Närmare en femtedel uppger att de dessutom kan ta ut en lön och spara pengar till investeringar, vilket huvudsakligen sker i form av kontinuerliga förbättringar i produktionen. Andelen som uppger att lönsamheten är så dålig att de går med förlust ligger på endast två procent i år. Utöver effektiviseringar i den befintliga verksamheten flaggar rapporten samtidigt för en något minskad vilja till investeringar i nya affärer.

”Å ena sidan har pandemin ökat efterfrågan på närproducerat livsmedel i Skåne som påverkat våra lantbruksföretag positiv. Å andra sidan är pandemin ett orosmoln och bidrar till en osäkerhet i omvärlden, som gör att man drar sig för att göra investeringar i nya affärer, exempelvis nybyggnationer av djurstallar och investeringar i åker- och skogsmark”, säger Johan Fjelkner.

Enligt Johan Fjelkner har detta avvaktande förhållande dock inte uppstått plötsligt i år, utan har även konstaterats tidigare år. Om man då tittar på den andelen lantbrukare som faktiskt vill satsa på nya affärsmöjligheter så sticker Skåne ut med ett bubblande intresse kring energiproduktion för eget bruk. Av de som uppgett att energiproduktion är i blickfånget för nya investeringsmöjligheter svarar en övervägande majoritet av lantbrukarna i Sydsverige att de framför allt ska satsa på solenergi.

”Ju mer energikrävande verksamhet man har, desto större incitament har man för energirationaliserande investeringar. Det kan till exempel handla om fågel- eller grisuppfödning med energikrävande värmekällor och fläktsystem”, säger Johan Fjelkner.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från eToroAnnons

Så investerar du i de nya högavkastarna

Pandemin har skakat om de allra flesta. Vissa branscher och företag har dock klarat krisen bättre än andra. Några har till och med tjänat på den. Men vilka är vinnare på lång sikt? Och hur kan du som är ny på marknaden få koll på vilka investeringar som kan ge en hållbar tillväxt? 

Läs mer om du kan köpa aktier utan att betala provision 

Coronautbrottet har haft stor inverkan på den globala ekonomin och finansmarknaderna. Ingen bransch har varit opåverkad. Men medan till exempel rese- och fritidssektorn drabbades hårt kunde andra sektorer, bland annat spel, strömningstjänster, matleveranser och e-handel, dra nytta av krisen. 

Men hur blir det sedan, när pandemin är över? Under hela krisen har privata investerare och finansinstitut studerat förhållandena på marknaden och försökt att identifiera de segment som gynnas – eller kommer att gynnas i framtiden. Nu är målet att förstå hur olika sektorer har förändrats och försöka hitta nästa investeringstrend.

Sektorer att ha koll på

Du ska alltid vara försiktig när du tar beslut om investeringar och tänka på att sprida riskerna. Om du är ny på marknaden kan du även ta rygg på andra investerare med större kunskap och erfarenhet. 

eToro är världens ledande sociala handelsnätverk för bland annat aktier, valutor och  kryptovaluta. Nätverket har miljontals användare och en rad innovativa verktyg som gör det enklare att börja investera. Hela grundidén med eToro är att göra handel tillgänglig för vem som helst, var som helst och minska beroendet av traditionella finansinstitut. 

eToro har identifierat några segment som är extra intressanta att hålla ögonen på: 

Spel. Branschen var på uppgång redan innan pandemin började. Nu har den etablerat sig som en av de mest lönsamma inom underhållning. I post-coronavärlden finns fler gamers än tidigare och många av dem kommer sannolikt att förbli konsumenter. Det är därför inte särskilt förvånande att spelsegmentet blivit populärt bland investerare. 

E-handeln. Coronaviruset har som bekant fått näthandeln att skjuta i höjden. 2020 blev det bästa året någonsin för svensk e-handel. E-handlarindex visar också att framtidstron bland e-handlarna är stark. Det finns all anledning att tro att konsumenternas beteende har förändrats permanent och att e-handeln har etablerat sig på en ny, högre nivå.  

Matleveranser. Under pandemin har människor runt om i världen utnyttjat online-plattformar för leverans av mat. Modern smartphone- och GPS-teknik har möjliggjort nya kurirtjänster i samarbete med restauranger. Detta syntes tydligt i flera av aktierna i sektorn. Matleveranser är i dag så teknikberoende att det blivit en del av den större foodtech-industrin och online-leverans ses som ett segment som kommer att driva konsumenters beteende inom livsmedelsindustrin.

Bioteknik. I samband med pandemin har intresset för bioteknikaktier ökat markant. Många företag har tävlat om att ta fram vaccin och annan behandling mot coronaviruset. Bland möjliga lösningar för coronaviruset finns CRISPR, genredigeringsmetoden som sägs vara ett potentiellt botemedel mot allt från HIV till ALS. Bioteknikindustrin ser också potentialen med VelociSuite-teknik för att spåra och registrera smitta.  

5G-teknik. Corona har för alltid förändrat hur vi arbetar och nästa generations trådlösa höghastighetskommunikation håller redan på att implementeras. Den kommer att förbättra nästan varje aspekt av digital kommunikation. Några tekniker som kommer att förbättras tillgången till internet via smartphone, sakernas internet (IoT), strömning av video, spel och förarlösa bilar. 

Kopiera stjärnhandlare  

Tanken med eToro är att göra finansmarknaden mer tillgänglig för alla. Förutom att vara en handelsplattform har eToro också introducerat många nya funktioner för social handel. Här kan traders och privatinvesterare diskutera, tipsa, utbyta erfarenheter och kopiera varandras strategier. Det finns också innovativa verktyg för handel och investeringar.   

eToros mest populära funktion, CopyTrader, låter dig se vad riktiga handlare gör i realtid och kopiera deras affärer. Och Editor’s Choice presenterar populära investerare som nyligen har handlat och som är värda att kolla upp. 

Men tänk på att det är lätt att ryckas med när avkastning är en portföljs prioritet. Se till att företaget har en stabil vinstbas och optimistiska prognoser. Det är nyckeln till att se till att dina surt förvärvade pengar inte går upp i rök.

eToros taktik för att enkelt komma igång 

 

Mer från eToro

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med eToro och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?