Under fredagen samlades flygbranschen och infrastrukturminister Tomas Eneroth i krismöte om den svenska flygindustrin.
Flera krav och förslag på åtgärder lades fram av branschen, som nu hoppas att regeringen agerar för att rädda vad som räddas kan.
Bland flygbranschens krav finns bland annat slopade avgifter och skatter, där flygskatten finns med på industrins önskelista – antingen genom att skatten slopas eller att den i varje fall inte höjs.
”Regeringen måste stötta flyget på olika sätt för att komma ur krisen och för att bygga upp flyget framåt. Det här är den största branschkrisen vi haft”, sa Fredrik Kämpfe, branschchef för flyg inom Transportföretagen, efter mötet med regeringen.
Infrastrukturministern höll med om att det är bråttom, men ville trots den knappa tiden inte ge några löften om vad regeringen kommer att göra för att underlätta för branschen.
”Jag utesluter inte några insatser men det är inte min uppgift att här och nu berätta vilka typer av insatser vi är beredda att göra. Det måste vi värdera och prioritera”, sa han.
Flygindustrin har larmat om att neddragningar och konkurser kan komma om läget inte förändras, vilket det i dagsläget inte ser ut att göra.
Med på mötet med regeringen var bland andra SAS, BRA, Transportföretagen, Swedavia, Luftfartsverket, Svenska regionala flygplatser och flera fackförbund.
SAS vd Rickard Gustafsson ville inte ta pressens frågor när mötet var avslutat.
”Jag har faktiskt inte tid. Prata med ministern”, sa han i samband med att han rusade ut från infrastrukturdepartementet.
Peter Larsson, vd för Svenska regionala flygplatser, beskrev läget för SAS och svenska flygbolag i rejält mörka ordalag – vilket kan förklara Rickard Gustafssons fullspäckade schema.
”Flygbolagen sa att det som var 25 procents tapp i början av veckan är 50 procent i dag. Jag har aldrig hört så mörka siffror från ett flygbolag som vi fick höra i dag”, sa han efter mötet.
SAS hade i slutet av januari 6,6 miljarder kronor i kassan, men skattkistan sinar raskt.
På frågan om SAS kan behöva statligt stöd ville Tomas Eneroth inte ge några definitiva svar.
”SAS är ett otroligt viktigt bolag för Sverige men det är också andra bolag som trafikerar inte minst inrikestrafiken”, sa Thomas Eneroth efter mötet.
Finansminister Magdalena Andersson har tidigare sagt att den svenska regeringen inte utesluter att det kan bli aktuellt med ett kapitaltillskott.
Även den danska regeringen håller ett vakande öga på SAS och är enligt finansminister Nicolai Wammen i nära dialog med bolagets ledning.
”Den danska regeringen följer situationen noga och vi är medvetna om vårt ansvar som en långsiktig och ansvarsfull ägare till SAS”, sa finansministern i en kommentar till Dagens industri och tillade:
”SAS är av stor betydelse för hela Skandinaviens tillgänglighet. Det gäller även skandinaviska jobb, skandinaviska företag och Skandinaviens ekonomi i allmänhet.”