Annons

Trots 45 plogbilar – snökaoset stoppar flyget

Snökanonen som SMHI varnat för de senaste dagarna har under natten riktat mynningen mot huvudstaden och även Uppsala och Södermanlands län samt Gävleborgskusten.
"Vi har några inställda avgångar och mycket förseningar", säger Åsa Öhman, pressansvarig på flygplatsoperatören Swedavia, om läget på Arlanda.

Stockholmarna vaknar på onsdagen upp till en helt vintervit stad. Under natten har det fallit mellan fem och tio centimeter snö, lokalt mer, och ännu mer är att vänta.

"Snöfallet fortsätter under hela dagen och avtar först sent i kväll. Vi har fortfarande ett snöfallsområde över ostkusten och dessutom nordostvindar som ligger på och förstärker från kusten", säger Sandra Andersson, meteorolog vid SMHI.

Trafikverket varnar för besvärligt väglag och uppmanar bilister att inte ge sig ut på vägarna utan godkända vinterdäck.

"Vi har många rapporter om avåkningar och stillastående bilar", säger Lena Karlsson, pressinformatör vid Trafikverket.

Bussar, tunnelbanor och pendeltåg har problem att ta sig fram i den myckna snön i huvudstadsområdet. Enligt SL:s hemsida dras samtliga trafikslag med kraftiga förseningar och oregelbundna avgångar på grund av framkomlighetsproblem. Men värst är det för busstrafiken som i vissa områden är helt inställd. I innerstaden är alla bussar utom de så kallade stomlinjerna 1-4 inställda.

Även i Skåne och Blekinge faller snö.

"Det är ett snöfall som kommer söderifrån men det väntas inte lika stora mängder snö där som längs ostkusten. Men det är säsongens första snöfall så vi har gått ute med en klass 1-varning för tidigt snöfall", säger Sandra Andersson.

Polisen i region Syd rapporterar om många olyckor, både singelolyckor och kollisioner.

"Just nu jobbar vi med 20 olika olyckor, de flesta i Skåne", säger Fredrik Bratt, informatör vid polisens ledningscentral för region Syd, som omfattar Skåne, Blekinge, Kalmar och Kronobergs län.

Även flygtrafiken påverkas av det myckna snöandet, uppger statliga Swedavia, som driver Arlanda, Bromma, Landvetter och sju andra flygplatser. På Arlanda jobbar 45 enorma plogbilar för fullt med att röja landningsbanorna. Men det räcker inte.

"Vi har en kraftig påverkan på i princip all flygtrafik på Arlanda på grund av snöfallet. Så vi har några inställda avgångar och mycket förseningar", säger Åsa Öhman, pressansvarig på flygplatsoperatören Swedavia, om läget på Arlanda.

De närmaste dagarna fortsätter det att snöa, framför allt längs ostkusten. Prognosen för helgen är mer osäker men enligt SMHI finns antydan till mer snö.


Innehåll från HowdenAnnons

Howden M&A vinner marknadsandelar inom transaktionsförsäkringar i Norden

Howden M&A är inte bara en av Storbritanniens och Kontinentaleuropas ledande förmedlare av transaktionsförsäkringar – för ett drygt år sedan så etablerade bolaget även sitt första Nordenkontor i Stockholm, en satsning som resulterat i att de nu tagit betydande marknadsandelar i alla nordiska länder.

Efter att Howden M&A under 2019 öppnade sitt första nordiska kontor i Stockholm under ledning av Carl Levin och Alexander Rasmussen, båda tidigare advokater på ledande advokatbyråer i Stockholm respektive Köpenhamn, har firman haft fullt upp.  

- Den lokala etableringen har tagits emot med stort intresse från Private Equity-sektorn, fastighetsbolag samt mer traditionella bolag med ett högt transaktionsflöde. Många av de stora aktörerna inom dessa sektorer och deras internationella advokatbyråer har redan jobbat med oss i andra europeiska länder, där de uppskattat vår service och kompetens. Nu börjar även de främsta advokatbyråerna i Sverige, Norge, Finland och Danmark få upp ögonen för den kvalitativa rådgivning vi erbjuder och hur vi särskiljer oss från konkurrenterna, säger Carl Levin, Head of Sweden. 

Transaktionsspecialister 

Howden M&As snabba tillväxt och starka varumärke i Europa är byggt på försäkringsrådgivning med boutiquekänsla som kombinerar firmans entreprenöriella drivkraft och engagemang med tillgänglighet och ledande försäkringsexpertis. Fundamentet är byggt på att kunna bistå klienter genom hela försäkringsprocessen med team av erfarna specialister som har mångårig erfarenhet av transaktioner från advokatbyråer, investmentbanker, revisionsbyråer och konsultfirmor, fortsätter Carl.

- Vi får ofta höra av våra klienter och deras rådgivare att vi har ett värdeskapande och ändamålsenligt förhållningssätt i vår rådgivning. Vi arbetar mycket med att vara proaktiva och går alltid på djupet för att förstå våra klienters transaktioner, deras avtal och de relaterade riskerna. Utöver den förväntade förhandlingen och förmedlingen av själva försäkringsavtalet så arbetar vi alltid nära klienten och dess rådgivare, där vi bland annat bidrar med detaljarade råd kring alltifrån formuleringen av garantierna i transaktionsavtalen till omfattningen av rådgivarnas så kallade due diligence, allt för att säkerställa en effektiv process och bästa försäkringsskydd, förklarar han.

Inte bara private equity kunder

Ett av skälen till branschens och Howden M&As snabba tillväxt har varit transaktioner relaterade till när private equity och större fastighetsfonder vill göra ”clean exits”. En pågående trend är dock att även andra aktörer börjat inse fördelarna med transaktionsförsäkringar och att det inte bara är de stora affärerna som går att försäkra.

- Konceptet går i huvudsak ut på att en köpare tecknar en transaktionsförsäkring som är avsedd att täcka säljarens monetära ansvar till följd av garantibrott under ett överlåtelseavtal, därmed överförs risken från säljaren till en försäkringsgivare. Köpeskillingen kan då disponeras fritt och eventuella skadeanspråk för garantibrott riktas mot en försäkringsgivare istället för säljaren. Detta är givetvis inte endast av intresse för private equity, då alltifrån koncerner som avyttrar dotterbolag till individer som avyttrar en familjeägd fastighet kan dra fördel av att inte behöva tvista om eller avsätta medel för eventuella garantibrott. Denna del av försäkringsmarknaden har dessutom blivit allt mer konkurrensutsatt och vi kan idag hitta försäkringsgivare som erbjuder prisvärda lösningar för affärer eller investeringar med transaktionsvärden redan från 100 miljoner kronor, avslutar Carl. 

Fakta om Howden M&A

Howden M&A är ett försäkringsförmedlingsbolag som tillhandahåller expertis och råd kring transaktionsförsäkringar. Howden M&As Nordenkontor etablerades i Stockholm 2019 och bolaget har närvaro i hela Europa med huvudkontor i London samt lokalkontor i Stockholm, Frankfurt, München, Amsterdam, Madrid, Warszawa och Paris. Howden M&A är en del av Hyperionkoncernen som är en av världens största personalägda försäkringsförmedlingsgrupper med över 5 000 medarbetare i 40 länder.

Läs mer om Howden M&A

 

Mer från Howden

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Howden och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?