Annons

Tror på vändning för bönderna

Deras föräldrar köpte några får till gården – och klippte till på en ny affärsidé.

Med egenutvecklade grindar och elstängsel till djurhagar satsar syskonparet bakom LG Produkter vidare i en krisdrabbad bransch.

STÄNDIG VINST. Kostnadskontroll och kreativa idéer har varit framgångsformeln för syskonen Daniel Green och Anna Green Andersson. ”Vi har aldrig gått back under företagets 32 år”, säger Anna Green Andersson.
STÄNDIG VINST. Kostnadskontroll och kreativa idéer har varit framgångsformeln för syskonen Daniel Green och Anna Green Andersson. ”Vi har aldrig gått back under företagets 32 år”, säger Anna Green Andersson.Bild:Björn Solfors

Krishantering är inget nytt för Anna Green Andersson och Daniel Green. 2008, precis när finanskrisen slog till, genomfördes generationsskiftet i familjeföretaget och syskonen stod som nya ägare till LG Produkter.

”Det var extremt tufft. Allting tvärnitade. Men det var också det bästa som hänt oss”, säger Anna Green Andersson.

Företaget föddes redan 1983, mest som en följd av att mamma Lola Green ville ha en ny hobby på dagarna.

”Lola var hemma och tog hand om oss ungar. Hon bestämde sig för att skaffa några får, men upptäckte att det knappt fanns några produkter att köpa till fårskötseln”, säger Daniel Green.

1984 inleddes därför importen av hälsovårdsprodukter, klippmaskiner och andra tillbehör till får från ett engelskt företag. Snart kom också grindar och elstängsel in i sortimentet och även pappa Lars Green, som tidigare arbetat som elektriker på Volvo, satsade helhjärtat på det växande postorderföretaget.

”De började i ett litet rum i huset, sedan behövdes ett rum till. Men när större delen av finrummet också blev belamrat med kartonger sa Lola stopp. Då byggdes en större lagerlokal med butik på tomten”, säger Daniel Green.

När två av de tre barnen bestämde sig för att ta över och driva verksamheten vidare 2008 var LG Produkter en tydligt nischad fårspecialist. Krisen tvingade den nya ägargenerationen att snabbt tänka om. Företaget hade byggt upp en egen produktion av egenutvecklade grindar – men försäljningen dalade.

”Vi hade en fin verkstad med duktiga svetsare och vi hade materialet. Vad kan vi mer tillverka för att fylla ut produktionen? Svetsarna fick fria händer att testa sig fram och började utveckla nya produkter, bland annat stöd till rosor och buskar och andra trädgårdsattiraljer”, säger Anna Green Andersson.

Elektrikerutbildade Daniel Green tog samtidigt fram den första prototypen för en helautomatisk vågbur till får och svin, där djurens vikt registreras elektroniskt. Något år senare satsade syskonduon också fullt ut på grindar och tillbehör till nötkreatur och svin, kundunderlaget växte och omsättningen vände uppåt igen.

”Det var många nätter man sov lite oroligt, men i stället för att gräva ner oss blev vi två arbetshästar. Vi bråkade aldrig. Tvärtom blev vi väldigt kreativa och vågade testa nya idéer”, säger Anna Green Andersson.

”Samtidigt blev vi extremt duktiga på kostnadskontroll”, fortsätter Daniel Green.

”Starten var tuff, men det var riktigt bra läropengar för oss.”

I dag har företaget 15.000 namn i kundlistan, där majoriteten är lantbrukare inom djurproduktion i Sverige. En del produkter exporteras också till Finland, Norge, Danmark, Åland och Island och den traditionella postorderkatalogen är i år utbytt mot en storsatsning på webbshopen. Försäljningen har ökat stadigt, vilket fick ägarduon att ta ett stort beslut 2013.

”Vi behövde mer lageryta här hemma och bestämde oss för att lägga ut svetsningen av våra egna produkter till ett företag vi redan samarbetade med i England. Det ligger nära nog för att kunna resa dit över dagen, kvaliteten är hög och vi vet att arbetarskyddet sköts enligt alla lagar och regler”, säger Daniel Green.

Det är också den höga kvaliteten som är det fortsatta, viktiga vapnet i konkurrensen mot billigare produkter från exempelvis Kina. Samtidigt står nu företagets lantbrukskunder – inte minst mjölkbönderna – mitt i en tuff lönsamhetskris och LG Produkter ser en ökad försiktighet i orderböckerna. Omsättningen sjönk under det senaste året med över 20 procent, men lärdomarna från tidigare krisår är intakta.

”Kriser kommer och går. Vi känner oss inte stressade över situationen, men står på tå för att hela tiden få fram ännu bättre produkter till ännu bättre priser. Den här gången breddar vi inte sortimentet och blir spretiga. I stället fördjupar vi sortimentet. Vår specialitet är allt inom produktionsdjur och i den nischen ska vi hålla oss”, säger Anna Green Andersson.

Syskonparet ser en utveckling med färre gårdar som blir allt större och allt mer effektiva, samtidigt som konsumenterna får upp ögonen för svensk djurvård och det närproducerade köttet. Hoppet om en vändning finns, med andra ord. Inte minst när det gäller landets fårbönder, som föräldrarna Lola och Lars en gång riktade in sig på.

”Bara 36–37 procent av lammköttet vi äter i Sverige i dag produceras i landet, resten är import. Så det finns en stor utvecklingspotential för svenska lantbrukare. Många nyinflyttade från andra länder äter mycket lamm och efterfrågan bara ökar nu”, säger Daniel Green.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från K2AAnnons

Vill leda fastighetsbranschen med skarpa hållbarhetsmål

Karina Antin är ny hållbarhetschef på det gröna fastighetsbolaget K2A.
Karina Antin är ny hållbarhetschef på det gröna fastighetsbolaget K2A.

Det går att göra lönsamma affärer utan att tumma på hållbarhetsmålen. Det menar fastighetsbolaget K2A som riktat in sig på Svanenmärkta hus och låter klimatfrågorna leda vägen framåt. Företaget har redan tuffa hållbarhetskrav, men siktar ännu högre.

Med en ny hållbarhetschef på plats vill fastighetsbolaget K2A fortsätta pusha gränserna för sitt hållbarhetsarbete – trots att man redan nu ligger i framkant. Företaget har en hög andel miljöcertifierade fastigheter, och var dessutom först i världen med att få sina aktier grönklassade av forskningsinstitutet CICERO Shades of Green.

– Detta innebär att en oberoende part har bedömt att K2A:s kapitalflöden och investeringar är i linje med en koldioxid- och klimatresilient framtid. Vi är väldigt stolta över våra gröna aktier som visar att vi vill accelerera vårt hållbarhetsarbete, säger Karina Antin, hållbarhetschef på K2A.

K2A är det enda bolaget i världen som har en tredelad grön finansiering, där de gröna aktierna är en del och gröna lån och obligationer är två andra. Företaget har själv kontroll över hela värdekedjan – från produktionen av Svanenmärkta lägenhetsvolymer i trä, till långsiktigt ägande och förvaltning av färdigställda bostäder.

– Fördelen med att äga hela processen är att vi har full kontroll på materialflöden och aktivt kan reducera vår klimatpåverkan i varje steg av värdekedjan. Det gör det möjligt att ha ett långsiktigt arbetssätt som är hållbart både miljömässigt och finansiellt över tid, säger Karina Antin.

För K2A innebär hållbarhet inte bara satsningar för att kvalitetssäkra byggprocessen och minska klimatpåverkan, utan företaget tar också ett socialt ansvar och har som målsättning att ha de mest välmående hyresgästerna. Vi vill att samhället som påverkas av vår verksamhet också ska gynnas av den.

– Allt fler kommuner tar hållbarhetsaspekten i beaktande vid fördelning av mark och kraven på byggaktörer kommer att öka. Inom kort ser vi att hållbarhet i den här branschen är do or die, säge Karina Antin.

Många företag har i dag som målsättning att ha netto-noll utsläpp av växthusgaser år 2030. K2A vill gå längre än så och satsar på att bli klimatpositiva innan 2030.

– Vi kommer att sätta ännu vassare hållbarhetsmål framöver, och vi vill nå dit utan att behöva köpa utsläppsrätter. Vi ser redan nu att vi kan göra lönsamma affärer utan att tumma på vårt hållbarhetsarbete, säger Karina Antin.

Fakta om K2A 

K2A Knaust & Andersson Fastigheter AB – det gröna fastighetsbolaget, äger, utvecklar och långsiktigt förvaltar hyresrätter för alla typer av boenden samt samhällsfastigheter. K2A är det första bolaget i världen med gröna aktier. Kontakt: info@k2a.se 

Läs mer om K2A:s viktiga och hållbara arbete här

 

Mer från K2A

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med K2A och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?