Annons

Troliga coronafall i Sverige redan i december

Coronaviruset fanns troligen i Sverige redan i december, flera veckor före det officiellt första bekräftade fallet, rapporterar 

SvD.

Foto:Johan Nilsson/TT

Anders Lindblom, smittskyddsläkare vid Region Dalarna, säger att det är troligt att flera personer i Dalarna hade covid-19 redan i december.

”På Svärdsjö vårdcentral såg de många med luftvägssymtom som hade haft kontakt med en person som kom från Wuhan då”, säger han till SvD.

Flera av personerna har i efterhand visat sig ha antikroppar i blodet, och de ska inte ha haft några symptom sedan i december.

”Där fick vi en tidig spridning, men det spreds inte därifrån utan det stannade i Svärdsjö”, säger Anders Lindblom.

Kina rapporterade om viruset först i slutet av december, och det första officiella fallet rapporterades den 31 januari.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?