Annons

Trögt i vårdförhandlingar – risk för strejk

Uppemot 90.000 vårdanställda har ännu inget nytt kollektivavtal. Förhandlingarna går trögt trots att medlare kopplades in redan i mitten av april, rapporterar P4 Jämtland.

Foto:ERIK G SVENSSON

I nuläget står Vårdförbundet och arbetsgivarorganisationerna SKL och Sobona långt från varandra”, säger Roger Bergebo, Vårdförbundets ordförande i Jämtlands län, till radion.

Facket kräver bättre löneutveckling och 10.000 kronor extra för särskilt yrkesskickliga, kortare arbetstid för nattarbetare och mer tid för återhämtning.

Förhandlingarna omfattar bland annat sjuksköterskor, röntgensjuksköterskor, biomedicinska analytiker och barnmorskor. Risken för strejk där en viktig samhällsfunktion slås ut har ökat, uppger Ines Avdić, förtroendevald i Vårdförbundet Västra Götaland, för TT.

Det nya avtalet skulle vara klart den 1 april.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?