Hoppa till innehållet

Annons

Trogen havet: Bytte näringslivet mot drömmen att jobba till sjöss

Efter många hektiska år inom näringslivet styrde Annika Trogen om och startade ett utbildningsföretag för sjöliv. Med Östersjön som arbetsplats uppfyller hon sin dröm om att jobba till sjöss och utbildar kvinnor i att köra motorbåt. 

Annika Trogen.
Annika Trogen.Foto:Jonas Eng

Vid bryggan i Rörsundsviken ligger Kerstin II och Britta förtöjda och guppar stillsamt i vårsolen. Båtsäsongen närmar sig och nu drar Annika Trogen igång med motorbåtskurser med målet att få fler kvinnor bakom ratten.

”Jag får ofta frågan av vänner om jag kan lära dem köra båt. Ofta tjejkompisar, där familjen har båt men det är killen som kör. Då har jag frågat ‘varför kan inte din man lära dig?’ Och då blir svaret att det bara blir tjafs”, säger hon och fortsätter:

”Vi är långt in på 2000-talet och det finns fortfarande en ojämställdhet till sjöss, hur är det möjligt? Man ser många fler kvinnor som kör båt nu än när jag var ung. Men det är oftast på raksträckan och inte när det blir omständigt i en hamn. Det är inte ovanligt att se en tjej som står på bryggan och inte vet hur hon ska göra utan väntar på någon annan som ska komma och göra fast båten.”

Bolaget Trogen Havet gjorde sin första säsong sommaren 2021 och Annika Trogen utbildade då över 100 personer. Främst kvinnor men även män och ungdomar. 

”Min dotter påminde mig om att kursen måste vara för män också. Och hon hade helt rätt. Jag riktade mig till kvinnor men min första säsong var 30 procent av deltagarna män”, säger Annika Trogen. 

I kursen får deltagarna lära sig praktisk manövrering, navigationsteori, sjövett och säkerhet. Enligt Annika Trogen missar många att tänka på säkerhetsaspekten när de är ute till sjöss.

”Om det skulle hända den enda personen ombord som kan någonting, när man är en bit ut, då är det väldigt viktigt att man kan hantera situationen. Det kan bli en väldigt utsatt situation när vädret svänger fort, något händer eller saker går sönder”, säger Annika Trogen när hon lossar Kerstin II från bryggan.

Annika Trogen utbildar kvinnor att köra motorbåt.
Annika Trogen utbildar kvinnor att köra motorbåt.Foto:Jonas Eng

När vi kommit ut en bit berättar hon med fartvinden i håret att hon precis har blivit utsedd till Årets nyföretagare i Nacka och att hon redan nu nästan är fullbokad för sommaren.

”Efter att jag blev nominerad kommenterade en i mitt nätverk ‘Det är klart att det går så bra när man är så passionerad kring det man gör’. Det tror jag är en av nycklarna till det här. Att jag älskar det här och vill så gärna att andra ska få uppleva det också. Känner man sig trygg och har kunskapen då bygger det trygghet och då blir det roligt. Det är så många som kliver ombord här nere som mest känner sig stressade när de är på båten. Jag vill att alla ska ha kul på sjön och vara trygga”, säger Annika Trogen.

Med examen från Handelshögskolan arbetade Annika Trogen i många år inom det privata näringslivet. Bland annat på konsultjätten McKinsey & Co, utbildningsföretaget EF och senast som HR-chef på fondbolaget East Capital. 

Vad har du tagit med dig från näringslivet till Trogen Havet?

”Det är så häftigt hur man kan göra något helt annat och ha så stor nytta av det jag jobbat med tidigare. Bland annat att hålla ledarskapsutbildningar. Jag hade inte utbildat i att köra båt tidigare men den pedagogiska förmågan och att förmedla någonting, det är sådant jag har använt i mitt yrke tidigare och har stor nytta av nu.”

Men efter att ha blivit utbränd i tre olika omgångar var det dags för Annika Trogen att styra om.

”Jag var väldigt engagerad och jobbade väldigt hårt, för hårt. Det var dags för en livsomställning. Jag har vetat att jag alltid mår bättre utomhus. När jag till exempel hade varit ute en dag på havet eller på en fjälltur, då kunde jag känna fysiskt när jag åkte hem att nu ska jag bli instängd igen. Jag ville inte vara på kontor, jag ville vara utomhus. Jag älskar havet och har alltid varit på havet sedan jag var liten”, säger hon.

Just nu skriver Annika Trogen en bok under arbetsnamnet ”Tredje gången gillt”. En bok om utmattningssyndrom och hur hon tog sig ur de djupaste svackorna. 

”Har man jobbat på högre positioner i näringslivet och framför allt i finansbranschen så är man rätt välavlönad, så det här är en helt annan värld. Jag fick lite hjälp i och med att jag kände att jag inte hade något val, jag mådde inte bra i den där miljön. Det är många som sagt att det var modigt att släppa den trygga miljön och starta eget. Jag tror att det är många som har det som en inneboende dröm men inte vågar ta steget”, säger Annika Trogen.

Boken Tredje gången gillt.
Boken Tredje gången gillt.Foto:Jonas Eng

Med boken vill hon hjälpa andra som är utbrända eller har varit det och söker en ny väg framåt. 

”Det kräver en livsomställning och ändrade vanor. Jag har kommit väldigt långt, men jag måste vakta mig och det undrar jag om jag inte kommer behöva fortsätta göra hela livet. Det är inget negativt. Mitt liv är mycket bättre i dag, även om jag inte hinner lika mycket som jag gjorde förut. Jag skrattar mer och är en mycket mer närvarande person i dag, både som mamma och vän”, säger hon. 

Den nya arbetsplatsen ger henne också energi.

”På havet kan jag andas. Det är en frihet och ett lugn som inte finns på ett kontor. När jag har varit ute och arbetat en dag på sjön då är jag skönt trött, det biter lite i kinderna och jag sover gott. Det är inte som att sitta framför en skärm dagarna i ända”, säger hon.

I jobbet som personalchef såg Annika Trogen många som sliter ut sig i en ambition att prestera och visa vad de går för. När det inte är båtsäsong planerar hon att jobba som coach för högpresterande människor i näringslivet som riskerar att gå in i väggen eller har varit där. 

Har du något tips till den som har fastnat och behöver en förändring?

”Att inte bara följa sitt hjärta och hoppa på något härligt. Gör en analys först om det finns en affärspotential så att man inte hoppar i galen tunna helt. Men framför allt gäller det att våga bryta gammalt livsmönster och vara modig. Hur fel kan det bli?”

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera