1515

Trögare villamarknad i Stockholmsområdet – rekordlånga säljtider

Villamarknaden i Stockholm blir allt trögare. Allt fler annonser på bostadssajten Hemnet återpubliceras och det tar nu rekordlåg tid att sälja en villa i Stockholms län. Det visar statistik från Hemnet som Nyhetsbyrån Direkt tagit del av.

Foto:Hasse Holmberg / TT

"Den stabilisering vi har sett på successionsmarknaden för bostadsrätter gäller inte för villor. Där är det fortsatt trögt, särskilt i Stockholm. Sannolikt hänger det ihop med amorteringskravet, som verkar ha slagit särskilt hårt mot dyrare villor. Det blir då naturligt att Stockholm sticker ut eftersom det finns fler dyra villor där", säger Hemnets talesperson Staffan Tell till Nyhetsbyrån Direkt.

Ett tecken på den tröga villamarknaden är att rekordhöga 33 procent av alla villaannonser i Stockholms län på Hemnet var återpubliceringar under det tredje kvartalet, jämfört med 21 procent i hela Sverige. Återpubliceringarna har ökat från mitten av 2016, framför allt i Stockholm och skillnaden i andelen återpubliceringar mellan Stockholm och Sverige har aldrig varit så stor som nu.

"Man kan notera att skillnaderna i andelen återpubliceringar av villor mellan Stockholms län och Sverige successivt har ökat sedan utvecklingen började skilja sig åt ungefär i samband med att det första amorteringskravet infördes 2016", säger Staffan Tell. 

Ytterligare en indikation på en svalare villamarknad är att säljtiderna blir allt längre, särskilt just i Stockholm där det de senaste kvartalen tagit längre tid att sälja en villa än i Sverige, efter att för några år sedan ha gått betydligt snabbare. Sedan början av 2014 har mediantiden för att sälja en villa i Stockholms län på Hemnet ökat från 20 dagar till 30 dagar. 

"Villamarknaden i Stockholm var extremt het för några år sedan och under en period sålde villor till och med snabbare än bostadsrätter, trots att det borde vara ett större åtagande och därmed ta längre tid att köpa en villa", säger Staffan Tell.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?