ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 21 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Trög start av Brummer

  • Foto: Joey Abrait

Flera hedgefonder har haft en tuff start på 2017, men ljuspunkter saknas inte. Brummer & Partners flaggskepp, paraplyfonden BMS, har börjat året svagt. Manticore och Carve har dock gått bättre.

Bland de svenska hedgefonder som har börjat året starkt märks Manticore, som ingår i hedgefondjätten Brummer & Partners fondfamilj, samt Atlant Edge och Prior & Nilsson Idea.

Manticore är en aktiebaserad global hedgefond som har dragit nytta av sitt fokus på sektorerna teknik, medier och telekom. Fonden har klättrat med närmare 12 procent i år. Atlant Edge, som också är en aktieinriktad hedgefond, har med 8,2 procent redan gått bättre i år än vad som uppnåddes under hela 2016.

Inte oväntat finns ännu en aktiebaserad hedgefond i toppskiktet. Prior & Nilsson Idea har stigit med närmare 6 procent hittills i år. Bland de största innehaven i aktieportföljen är bolag som Volvo, SKF, spelutvecklaren Paradox och det franska lyxproduktbolaget LVMH (Louis Vuitton, Moët och Hennessy).

Prior & Nilssons räntebaserade hedgefond Yield, som har en väsentligt lägre risk än Idea, har däremot stigit med blygsamma 0,3 procent i år.

I snitt har däremot svenska hedgefonder, enligt Hedge Nordic Index, bara stigit med 0,9 procent.

Fonder som hittills i år har haft det riktigt tufft är flera så kallade trendföljande hedgefonder, CTA:s på branschspråk. Två stora mångmiljardfonder som ligger på minus i år är SEB Asset Selection och Lynx. Även RPM Evolving CTA har backat, minus 2,8 procent i år.

Fjolårets svaga avkastning för stora grupper av hedgefonder gav också rekordstora utflöden av kapital. Globalt plockade investerare ut närmare 100 miljarder kronor från hedgefonder, det största utflödet sedan finanskrisen.

”Att hedgefonder tappar mark är en tydlig trend i marknaden. I dagens miljö med låga räntor och en stark börs har många hedgefonder svårt att leverera”, säger Fredrik Pettersson, chefsanalytiker på Fondbolagens förening.

I Sverige var nettoutflödet från hedgefonder 6 miljarder kronor under 2016 enligt Fondbolagens föreninges statistik, som dock bara innefattar cirka halva marknaden.

En liten ljusning för branschen syns ändå vid horisonten, då februari månad innebar nettoinflöden internationellt på uppemot 75 miljarder kronor enligt analysföretaget Evestment.

Brummers flaggskepp, paraplyfonden BMS (Multi Strategy) som speglar utvecklingen i nio underliggande hedgefonder, har börjat året med en blygsam utveckling på 0,7 procent. I fjol noterades ett rejält magplask då fonden för första gången gick back. Fonden förvaltade vid årsskiftet 43 miljarder kronor.

Underliggande fonder som bromsar utvecklingen i BMS är Florin Court, minus 9 procent, Lynx, minus 1,3 procent, Arete, minus 2,2 procent och aktiehedgefonden Talarium, minus 4,5 procent.

Catella, som efter lång kräftgång i fonden Catella Hedge, har fått en hygglig start på året med positiv avkastning i fonden.

https://interactive.sanoma.fi/arkku/public/generated/11704CwlZupR/

Tyck till