1515
Annons

Trög försäljning skapar högt utbud på bostadsmarknaden

Utbudet av bostadsrätter till salu på bostadssajten Hemnet har ökat de senaste veckorna och kombinationen av en fortsatt trög försäljning och många nya objekt gör att utbudet kan väntas fortsätta stiga i närtid. 

Det säger Hemnets talesperson Staffan Tell till Nyhetsbyrån Direkt.

Foto:JANERIK HENRIKSSON / TT

"Förra veckan var första gången sedan början av april som årstakten för utbudet steg. Det är för tidigt att tala om ett trendbrott, men vi kan förvänta oss att utbudet fortsätter att stiga eftersom det säljs färre lägenheter än i fjol samtidigt som det kommer ut ganska många nya annonser", säger han.

Den senaste veckan var utbudet av bostadsrätter på Hemnet HEM +1,36% Dagens utveckling , exklusive nyproduktion, 23 procent högre än motsvarande vecka i fjol. Hemnet bedömer alltså att utbudet kan fortsätta att stiga kommande veckor, innan det som vanligt sjunker kraftigt under sommaren. 

Antalet sålda lägenheter har minskat sedan det skärpta amorteringskravet infördes den 1 mars och den senaste veckan såldes det 13 procent färre bostadsrätter än under motsvarande vecka i fjol. I Stockholm är skillnaderna ännu större, där var försäljningarna den senaste veckan 25 procent lägre än i fjol. 

Samtidigt var antalet nya annonser förra veckan det högsta sedan vecka sex i början av februari, som var den sista veckan att hinna lägga ut sin bostad och få den såld före det skärpta amorteringskravet trädde i kraft. 

Utbudet av nyproduktion fortsätter dessutom stadigt att öka och förra veckan fanns det för första gången någonsin över 12.000 nyproducerade bostadsrätter till salu på Hemnet.

"Det tillkommer mer och mer nyproduktion varje vecka och nu var det igen ny all time high för utbudet", säger Staffan Tell.


Innehåll från KIAAnnons

Större och starkare – så är helt nya Kia Sportage

Med bra innerutrymmen och flexibla lösningar har Kia Sportage blivit omåttligt populär i Sverige.

Nu kommer en ny generation – speciellt framtagen för europeiska förhållanden.

Favoriten lanseras nu som laddhybrid.

Här är nya Kia Sportage – se alla bilderna

Kia Sportage har länge varit en favorit bland svenska bilförare. Nu lanseras nya Kia Sportage som Plug-In Hybrid. Denna familjesuv är fyrhjulsdriven och har en räckvidd på eldrift upp till 70 kilometer (WLTP).

Stora innerutrymmen

Femte generationens Kia Sportage har dessutom fått bättre innerutrymmen än sin föregångare, vilket bland annat märks i baksätet som fått generöst med benutrymme.

I Sportage Plug-In Hybrid är batteriet placerat under bilens golv, mellan hjulaxlarna, och även här har innerutrymmena fått lite extra resurser för både knän och huvud.

Tilltaget bagageutrymme

I nya Kia Sportage kan baksätet fällas i tre sektioner (40/20/40). Det gör att man kan anpassa bilens lastutrymme efter vad som ska fraktas, och hur många personer som behöver få plats. Sportage laddhybrid rymmer 540 liter bagage samtidigt som fem personer reser bekvämt. Med baksätet helt fällt sväljer den 1 715 liter.

Nya Kia Sportage Plug-In Hybrid får dra 1 350 kg.

Mot 100% laddbart 2024

Kia Sportage har varit populär bland svenska bilköpare i alla sina generationer och Kia är för femte året i rad det tredje största märket på den svenska marknaden och det mest sålda till privatköpare.

Kia har dessutom det lägre genomsnittliga koldioxidutsläppet av de bäst säljande bilmärkena på den svenska marknaden. Snittet för bilmodeller från Kia är 35 gram/km medan snittet för totalmarknaden är 75 gram/km.

2024 ska Kia enbart sälja laddbara bilar och redan under första kvartalet 2022 bestod Kias försäljning i Sverige till 82 procent av laddbara modeller.

Större och mer praktisk – nya Kia Sportage som laddhybrid

Mer från KIA

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med KIA och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?