ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Oron på bostadsmarknaden

Trög försäljning skapar högt utbud på bostadsmarknaden

Utbudet av bostadsrätter till salu på bostadssajten Hemnet har ökat de senaste veckorna och kombinationen av en fortsatt trög försäljning och många nya objekt gör att utbudet kan väntas fortsätta stiga i närtid. 

Det säger Hemnets talesperson Staffan Tell till Nyhetsbyrån Direkt.

"Förra veckan var första gången sedan början av april som årstakten för utbudet steg. Det är för tidigt att tala om ett trendbrott, men vi kan förvänta oss att utbudet fortsätter att stiga eftersom det säljs färre lägenheter än i fjol samtidigt som det kommer ut ganska många nya annonser", säger han.

Den senaste veckan var utbudet av bostadsrätter på Hemnet, exklusive nyproduktion, 23 procent högre än motsvarande vecka i fjol. Hemnet bedömer alltså att utbudet kan fortsätta att stiga kommande veckor, innan det som vanligt sjunker kraftigt under sommaren. 

Antalet sålda lägenheter har minskat sedan det skärpta amorteringskravet infördes den 1 mars och den senaste veckan såldes det 13 procent färre bostadsrätter än under motsvarande vecka i fjol. I Stockholm är skillnaderna ännu större, där var försäljningarna den senaste veckan 25 procent lägre än i fjol. 

Samtidigt var antalet nya annonser förra veckan det högsta sedan vecka sex i början av februari, som var den sista veckan att hinna lägga ut sin bostad och få den såld före det skärpta amorteringskravet trädde i kraft. 

Utbudet av nyproduktion fortsätter dessutom stadigt att öka och förra veckan fanns det för första gången någonsin över 12.000 nyproducerade bostadsrätter till salu på Hemnet.

"Det tillkommer mer och mer nyproduktion varje vecka och nu var det igen ny all time high för utbudet", säger Staffan Tell.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies