Annons

Triumferande Trump tillbaka i Vita huset – experter oroliga för kollaps

NEW YORK. Donald Trump var triumferande när han skrevs ut från sjukhuset på måndagskvällen och lovade att snart återuppta sin valkampanj. 

Medicinska experter är dock oroade för att presidenten äventyrar sin hälsa genom att så snabbt återvända till det hårt virusdrabbade Vita huset och valkampanjen.

Donald Trump tog av sig masken och gjorde tummen upp när han nådde Vita huset på måndagskvällen.
Donald Trump tog av sig masken och gjorde tummen upp när han nådde Vita huset på måndagskvällen.Foto:Alex Brandon

Donald Trump lämnade planenligt Walter Reed-sjukhuset utanför Washington DC på måndagskvällen, efter tre dagars behandling för covid-19. Presidenten var iklädd mask och tog sig för egen maskin ut till den väntande bilen. Han gjorde en triumferande gest med knytnäven under promenaden. 

Väl framme vid Vita huset åkte dock masken av framför kamerorna.

”Jag har lärt mig så mycket om coronaviruset”, sa presidenten i en video riktad till amerikanska folket som publicerades efter hemkomsten. 

”Låt det inte dominera era liv. Var inte rädda för det. Ni kommer att besegra det.”

74-åringen syftade på den avancerade behandling som han fått ta emot på sjukhuset, som medicinska experter kallar en ”unik” kombination. Det handlar om Gileads antivirala medicin remdesivir och börsraketen Regenerons anikroppscocktail, som än så länge inte godkänts av läkemedelsmyndigheten. Han har även fått dexametason, en form av steroid som liknar kortison, som bara ges till svårt sjuka covid-patienter. 

Presidentens uttalande har väckt ramaskri, med tanke på att över 210.000 amerikaner gått bort som en följd av viruset. Få patienter har heller haft tillgång till den vård som Donald Trump har fått, och fortsatt kommer att få. 

Planen är att presidenten nu ska isoleras i sin bostad i Vita huset, som dock blir allt mer folktomt. På måndagen meddelade pressekreterare Kayleigh McEnany att hon testat positivt för covid-19. Detsamma gäller två av hennes anställda på pressavdelningen. Sedan tidigare är en rad personer ur presidentens innersta krets i karantän efter att antingen ha testat positivt eller exponerats för viruset.

Donald Trump har dock inte för avsikt att stanna så länge i Washington DC. Enligt egen utsago kommer han snart att återuppta kampanjturnén, inklusive att debattera mot Joe Biden i nästa veckas planerade duell i Florida.  

”Jag mår bättre nu. Kanske är jag immun, inte vet jag”, sa han i videoinspelningen. 

Wall Street verkar ha tolkat utvecklingen som att den värsta faran nu är över, att döma av måndagens glada börshumör. Även på tisdagen öppnade USA-börserna svagt uppåt. 

Medicinska experter var däremot inte lika exalterade, utan snarare förvånade över presidentens korta sjukhusvistelse. 

”Jag är orolig för att han plötsligt kommer att kollapsa om två dagar och sedan akut tvingas föras tillbaka till sjukhuset”, säger Dr William Schaffner, expert på infektionssjukdomar på Vanderbilt University i Tennessee, till New York Times. 

På måndagseftermiddagen meddelade också presidentens läkare, Sean Conley, att Donald Trump inte är friskförklarad. 

”Han är visserligen inte utom fara än, men vi är överens om att det är säkert att presidenten kan skickas hem när han kommer vara omgärdad av vårdpersonal i världsklass dygnet runt”, sa han under en presskonferens. 

Sean Conley hade svårt att bedöma risken för återfall, med tanke på att presidenten behandlats i ett så tidigt skede av sjukdomen. 

”Om vi lyckas hålla samma tillstånd eller förbättra tillståndet till på måndag så tror jag att vi slutgiltigt kan pusta ut”, sa han.

Läkaren har dock medgett att han kommunicerat en muntrare bild av Donald Trumps tillstånd än vad som faktiskt varit fallet, vilket han fått en hel del kritik för. Vissa bedömare misstänker att Trump-administrationen medvetet försöker förminska allvaret i presidentens sjukdom, för att undvika att framställa honom som svag. 

72 procent av amerikanerna anser dock att Donald Trump inte tagit viruset på tillräckligt stort allvar, enligt en mätning från ABC/Ipsos som gjorts efter att presidentens diagnos blev känd. Hela 81 procent är dessutom oroade över att dem själva eller en anhörig ska smittas av viruset – en andel som ökat med 9 procentenheter på två veckor. 

Vad gäller läget i valrörelsen är Joe Bidens ledning fortsatt stabil. Bedömare räknar inte med att presidentens insjuknande kommer ha någon större påverkan på valet, mot bakgrund av att så få väljare ännu inte bestämt sig. 

Shawn Golhar, chef för Public Policy Research på Barclays, skriver i en kommentar att sjukdomen dock är negativ för presidentens omvalsmöjligheter.

”Dels håller det presidenten borta från kampanjen, vilket kostar honom värdefull tid. Dels innebär diagnosen att den nationella debatten kretsar kring viruset, medan hans kampanj gärna hade sett att den handlat om andra frågor, som ekonomin.” 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera