Annons

Triumferande Trump tillbaka i Vita huset – experter oroliga för kollaps

NEW YORK. Donald Trump var triumferande när han skrevs ut från sjukhuset på måndagskvällen och lovade att snart återuppta sin valkampanj. 

Medicinska experter är dock oroade för att presidenten äventyrar sin hälsa genom att så snabbt återvända till det hårt virusdrabbade Vita huset och valkampanjen.

Donald Trump tog av sig masken och gjorde tummen upp när han nådde Vita huset på måndagskvällen.
Donald Trump tog av sig masken och gjorde tummen upp när han nådde Vita huset på måndagskvällen.Foto:Alex Brandon

Donald Trump lämnade planenligt Walter Reed-sjukhuset utanför Washington DC på måndagskvällen, efter tre dagars behandling för covid-19. Presidenten var iklädd mask och tog sig för egen maskin ut till den väntande bilen. Han gjorde en triumferande gest med knytnäven under promenaden. 

Väl framme vid Vita huset åkte dock masken av framför kamerorna.

”Jag har lärt mig så mycket om coronaviruset”, sa presidenten i en video riktad till amerikanska folket som publicerades efter hemkomsten. 

”Låt det inte dominera era liv. Var inte rädda för det. Ni kommer att besegra det.”

74-åringen syftade på den avancerade behandling som han fått ta emot på sjukhuset, som medicinska experter kallar en ”unik” kombination. Det handlar om Gileads antivirala medicin remdesivir och börsraketen Regenerons anikroppscocktail, som än så länge inte godkänts av läkemedelsmyndigheten. Han har även fått dexametason, en form av steroid som liknar kortison, som bara ges till svårt sjuka covid-patienter. 

Presidentens uttalande har väckt ramaskri, med tanke på att över 210.000 amerikaner gått bort som en följd av viruset. Få patienter har heller haft tillgång till den vård som Donald Trump har fått, och fortsatt kommer att få. 

Planen är att presidenten nu ska isoleras i sin bostad i Vita huset, som dock blir allt mer folktomt. På måndagen meddelade pressekreterare Kayleigh McEnany att hon testat positivt för covid-19. Detsamma gäller två av hennes anställda på pressavdelningen. Sedan tidigare är en rad personer ur presidentens innersta krets i karantän efter att antingen ha testat positivt eller exponerats för viruset.

Donald Trump har dock inte för avsikt att stanna så länge i Washington DC. Enligt egen utsago kommer han snart att återuppta kampanjturnén, inklusive att debattera mot Joe Biden i nästa veckas planerade duell i Florida.  

”Jag mår bättre nu. Kanske är jag immun, inte vet jag”, sa han i videoinspelningen. 

Wall Street verkar ha tolkat utvecklingen som att den värsta faran nu är över, att döma av måndagens glada börshumör. Även på tisdagen öppnade USA-börserna svagt uppåt. 

Medicinska experter var däremot inte lika exalterade, utan snarare förvånade över presidentens korta sjukhusvistelse. 

”Jag är orolig för att han plötsligt kommer att kollapsa om två dagar och sedan akut tvingas föras tillbaka till sjukhuset”, säger Dr William Schaffner, expert på infektionssjukdomar på Vanderbilt University i Tennessee, till New York Times. 

På måndagseftermiddagen meddelade också presidentens läkare, Sean Conley, att Donald Trump inte är friskförklarad. 

”Han är visserligen inte utom fara än, men vi är överens om att det är säkert att presidenten kan skickas hem när han kommer vara omgärdad av vårdpersonal i världsklass dygnet runt”, sa han under en presskonferens. 

Sean Conley hade svårt att bedöma risken för återfall, med tanke på att presidenten behandlats i ett så tidigt skede av sjukdomen. 

”Om vi lyckas hålla samma tillstånd eller förbättra tillståndet till på måndag så tror jag att vi slutgiltigt kan pusta ut”, sa han.

Läkaren har dock medgett att han kommunicerat en muntrare bild av Donald Trumps tillstånd än vad som faktiskt varit fallet, vilket han fått en hel del kritik för. Vissa bedömare misstänker att Trump-administrationen medvetet försöker förminska allvaret i presidentens sjukdom, för att undvika att framställa honom som svag. 

72 procent av amerikanerna anser dock att Donald Trump inte tagit viruset på tillräckligt stort allvar, enligt en mätning från ABC/Ipsos som gjorts efter att presidentens diagnos blev känd. Hela 81 procent är dessutom oroade över att dem själva eller en anhörig ska smittas av viruset – en andel som ökat med 9 procentenheter på två veckor. 

Vad gäller läget i valrörelsen är Joe Bidens ledning fortsatt stabil. Bedömare räknar inte med att presidentens insjuknande kommer ha någon större påverkan på valet, mot bakgrund av att så få väljare ännu inte bestämt sig. 

Shawn Golhar, chef för Public Policy Research på Barclays, skriver i en kommentar att sjukdomen dock är negativ för presidentens omvalsmöjligheter.

”Dels håller det presidenten borta från kampanjen, vilket kostar honom värdefull tid. Dels innebär diagnosen att den nationella debatten kretsar kring viruset, medan hans kampanj gärna hade sett att den handlat om andra frågor, som ekonomin.” 

 


Innehåll från Advokatfirman WåhlinAnnons

Advokatfirman Wåhlin erbjuder heltäckande och situationsanpassad affärsjuridisk rådgivning

Fredrika Hörlin t.v. och Jonas Holmstedt.
Fredrika Hörlin t.v. och Jonas Holmstedt.

Anrika Advokatfirman Wåhlin har fokuserat på affärsjuridik sedan 1964, vilket har resulterat i en byrå med en unik bredd i sin kompetens. I kombination med ett kreativt och dynamiskt arbetssätt, gör detta Wåhlin till en skicklig och heltäckande affärsjuridisk rådgivare.

Wåhlin skiljer sig från konkurrenterna på mer än ett sätt; förutom att byrån har en stark kultur med nära koppling till klienterna, präglas verksamheten också av stor tilltro till medarbetarna som utgörs av i princip lika många kvinnor som män. Kvinnorna återfinns även bland delägarna och i byråns styrelse. För partnern Fredrika Hörlin är detta en avgörande faktor i byråns framgång. 

– Eftersom vi har full tillit till hela vår personal, har var och en av oss – även vi delägare – insikt i uppdragen och direktkontakt med beslutsfattarna hos våra klienter. För att kunna leverera rätt råd i rätt tid är vi kreativa, professionella och situationsanpassade.

Flexibelt angreppssätt en tillgång

Byråns flexibla angreppssätt är en stor tillgång i den ofta föränderliga affärsjuridiken och utgör också en viktig resurs i vad gäller att stötta klienter under olika utvecklingsprocesser. Jonas Holmstedt, byråns Managing partner, ansvarar för Wåhlins engagemang i Interlaw, ett internationellt nätverk av oberoende advokatbyråer. Han betonar att metodiken också har varit mycket värdefull under den rådande pandemin.

– Andreas Magnusson som ansluter till byrån som delägare den 1 september, betonar vikten av omvärldsanalys. I framtiden kommer vi att se på historien i termer av före och efter Covid-19. Därför är det en utveckling vi följer noga för att snabbt kunna hantera nya omständigheter; situationen kan visa sig vara en utmaning för många ägarledda bolag.  Som affärsjurister utgör vi en omfattande del av ledningens och ägarnas omvärldsbevakning både vad gäller juridiska och branschspecifika frågor.

Ger stöd i komplexa frågor

Den rådande situationen har ställt höga krav på digitaliserade arbetssätt och rutiner, men Wåhlin har stått väl rustat för att både själv möta de förändrade förutsättningarna och för att vara en komplett rådgivare kring de nya villkor som pandemin har medfört. I kriser ökar tvisterna och byrån har ett stort team som arbetar med tvistefrågor, särskilt inom det entreprenadrättsliga området.

– Genom att Wåhlin lyckats skapa en arbetsmiljö med balans mellan trivsel och lönsamhet har vi kunnat handplocka medarbetare med unik kompetens. Detta är vår största styrka, avslutar Managing partner Jonas Holmstedt.

Läs mer om Advokatbyrån Wåhlin här www.wahlinlaw.se  

FAKTA OM ADVOKATBYRÅN WÅHLIN

Wåhlin är en affärsjuridisk advokatbyrå som etablerades i Göteborg 1964. För att kunna erbjuda rätt kunskap till våra klienter har vi medarbetare olika specialkompetenser och vårt team  varierar från case till case. Byrån har kontor i Göteborg, Stockholm, Malmö och Helsingborg, och utmärker sig bland annat genom sitt starka jämställdhetsarbete. 

 

Mer från Advokatfirman Wåhlin

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Advokatfirman Wåhlin och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?