Annons

Tricken som sänker semesterkostnaden med flera tusen

När det nu är tillåtet att röra på sig i Sverige igen – glöm inte bort dina rabatter. De kan sänka sommarens kostnader med tusentals kronor.

Di guidar till förmånerna hos kundklubbar och organisationer.

Svenska hushåll planerar att lägga i snitt 13 600 kronor på sommarsemestern i år. Det är nästan 5.000 kronor mindre än i fjol.
Svenska hushåll planerar att lägga i snitt 13 600 kronor på sommarsemestern i år. Det är nästan 5.000 kronor mindre än i fjol.Foto:Mostphotos/TT

Svenska hushåll planerar att lägga i snitt 13.600 kronor på sommarsemestern i år. Det är nästan 5.000 kronor mindre än i fjol, enligt en årlig undersökning från Nordea. Det är också den lägsta snittsumman under de åtta år som banken frågat svenskar om deras semesterplaner.

En fjärdedel av de tillfrågade har svarat att coronapandemin har påverkat möjligheterna att finansiera sommarsemestern.

Men genom att utnyttja de rabatter som faktiskt de flesta har på ett eller annat sätt kan man få ut mer av sin semesterbudget. I stort sett alla företags kundklubbar eller organisationer man kan vara medlem i erbjuder olika förmåner hos partnerföretag. Att ta en halvtimme och kolla igenom dessa innan du bokar hyrbil, en resa eller ett besök på en djurpark kan därför löna sig rejält. 

Rabatterna behöver inte heller direkt gälla något som rör själva semestern, utan andra tjänster eller varor som ger mer pengar över till annat. Det finns erbjudanden på allt från glasögon till trädgårdsmöbler och elavtal. Möjligheten att testa strömningstjänster gratis eller till rabatterat pris under några månader är en annan sak som kan passa bra när man är ledig.

Några exempel:

Hyresgästföreningens drygt en halv miljon medlemmar kan få 10 procents rabatt på hyrbilar och billiga kryssningar både på Östersjön och i andra vatten. Föreningen har ett särskilt häfte med många lokala sommarrabatter som går att hitta via hemsidan.

Medlemmar hos Ica kan få rabatter på vissa campingplatser och på resor med Ving, upp till 30 procents rabatt hos Scandic, 15 procents rabatt på hyrbil och 25 procents rabatt på utvalda färjeavgångar till Gotland.

Medlemmar i Coops kundklubb kan både växla intjänade poäng mot bland annat resor och få rabatter hos till exempel SJ, Nordic Choice hotels och restaurangkedjan Rasta. Lägre entré till Universeum i Göteborg och Nordens Ark i Bohuslän är andra möjligheter att utnyttja. Den som planerar att skriva ett testamente, samboavtal eller liknande kan få rabatt hos en juristfirma.

Den som är medlem i Svenska turistföreningen får också 10 procents rabatt på resor med SJ, och kan också köpa friluftsvaror billigare i några butiker.

Även via bolag som H&M går det att få rabatter. Då inte i första hand på resor, men det kan handla om vissa produkter eller att testa olika strömningstjänster gratis.


Innehåll från RegSmart Life ScienceAnnons

Stort behov av regulatorisk kunskap inom läkemedelsindustrin

Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare och Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare, RegSmart Life Science.
Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare och Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare, RegSmart Life Science.

En möjliggörare med gedigen regulatorisk grund från både myndighet och industri. Så beskriver RegSmart Life Science grundare, Marie Gårdmark och Agneta Larhed, bolaget som hjälper både företag och forskare med allt från produktutveckling till regulatoriska frågor. 

Det var redan på apotekarutbildningen vid Uppsala universitet som Marie Gårdmark och Agneta Larhed lärde känna varandra. I dag har Marie en bred bakgrund inom läkemedelsutveckling och regulatoriska frågeställningar och Agneta har stor erfarenhet inom formuleringsutveckling av läkemedel – en riktigt bra kombination enligt de själva: 

– Vi kommer båda från tjänster på Läkemedelsverket. Jag var chef för tillståndsverksamheten rörande läkemedel och Agneta var vetenskapligt ansvarig inom området farmaci och bioteknologi. Under våra år på myndigheten såg vi att det fanns ett stort behov av regulatorisk kunskap inom industrin, framförallt bland småföretagare och forskare. Det sådde fröet till RegSmart. När erbjudandet kom att starta ett bolag tillsammans med Center for Translational Research så kändes det som ett enkelt beslut, säger Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare. 

– Det som gör oss unika på marknaden är vår bredd. Vi balanserar regulatoriska, vetenskapliga och kommersiella behov och förutsättningar vilket är värdefullt i arbetet med så väl tidig utveckling som inför marknadsgodkännande. Jag och Marie kompletterar varandra och vi har ett bra helhetsperspektiv med fokus på företagens mål, tillägger Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare. 

Använda riktlinjer på rätt sätt

Just helhetsperspektivet är extra viktigt poängterar Marie Gårdmark. Det gäller att utgå från vilka produkter som bolaget faktiskt vill ha ut på marknaden i slutändan – något som mindre företag inte alltid tänker på: 

– De blir lätt uppslukade av den fas som de befinner sig i just nu och inför de problem de möter dagligdags. Genom att istället ha ett klart affärsmål med sin produkt från start, blir det lättare att förstå vad man behöver göra för att nå dit. Här är det viktigt att veta hur man kan ta hjälp av riktlinjer och regler under resans gång för att uppnå sina kommersiella intressen, säger Marie Gårdmark. 

Men, det handlar inte bara om att läsa riktlinjer – det  gäller också att förstå sammanhanget, säger Agneta Larhed. RegSmarts roll är att vara lösningsfokuserade och deras arbete går snarare ut på att förstå syftet med riktlinjerna, och hjälpa kunden att förstå vart lagstiftningen är på väg. 

– Då får man bättre koll på vad man behöver eller inte behöver göra, och kan se både närliggande risker och möjligheter i utvecklingsarbetet. Vi har tre ledord som vi utgår från: vetenskaplighet, regulatorisk relevans och fit for purpose. Fit for purpose innebär att man utgår ifrån det man vill uppnå och därefter bestämmer vilka studier eller tester man ska göra istället för att bara hålla sig fast vid en riktlinje och göra som man alltid har gjort, säger Marie Gårdmark. 

Stort engagemang och framåtanda 

I augusti firar bolaget ett år och utvecklingen har varit över de båda grundarnas förväntan. De har nyligen rekryterat tre nya spetskompetenser som ska täcka upp inom dels det medicintekniska området, dels inom läkemedelstillverkning. 

– Det är väldigt roligt att få ta del av så många spännande idéer från företag och forskare som jobbar med alla dessa fantastiska utvecklingsprojekt inom läkemedel och medicinteknik. Det finns ett sådant engagemang och en stark framåtanda, vilket är härligt att kunna vara en del av! säger Agneta Larhed.

– För oss är det viktigt att bidra till utvecklingen av life science-sektorn i Sverige och det är något som vi gör på olika sätt. Det kan till exempel handla om att hjälpa små forskande företag med regulatorisk kunskap så tidigt som möjligt i utvecklingsprocessen. Det regulatoriska behöver inte förhindra eller försvåra – det gäller bara att fokusera på sin produkt och se möjligheterna, avslutar Marie Gårdmark.

Fakta RegSmart Life Science
RegSmart Life Science AB bildades i augusti 2019. Företaget är en del av koncernen Center for Translational Research tillsammans med Clinical Trial Consultants, Lablytica och ClinSmart. I dagsläget har företaget fem anställda och kontor i Uppsala. RegSmart täcker regulatoriska frågeställningar för både läkemedel och medicintekniska produkter och har en global inriktning med fokus på den europiska och amerikanska marknaden.
EXTERN LÄNK: Läs mer här 

Mer från RegSmart Life Science

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med RegSmart Life Science och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?