1515

Trenden håller i sig – allt billigare att hyra inne i stan

Andrahandshyrorna ökar generellt, men i storstädernas mer centrala delar har de sjunkit de senaste 12 månaderna, visar statistik från Qasa. 

”Bostadsbristen är kännbar och hyrorna fortsätter öka i hela landet”, säger Mattia Tosti på Qasa.

Foto:Vilhelm Stokstad/TT

Hyrorna på andrahandsmarknaden i Sverige är i snitt 2 procent högre i dag än vad de var för ett år sedan, visar nya siffror från uthyrningssajten Qasas databas. 

Samtidigt forstätter andrahandshyrorna i Stockholms innerstad att sjunka under juli, precis som de gjorde under årets andra kvartal. Däremot ökar priserna utanför stadskärnan. 

”Bostadsbristen är kännbar och hyrorna fortsätter öka i hela landet. Därmed växer städer som Stockholm och bostadsområden utanför tullarna blir mer attraktiva, vilket innebär att hyrorna stiger i förorterna och faktiskt sjunker i innerstaden”, säger Mattia Tosti på Qasa. 

I Stockholm kostar en lägenhet som hyrs ut i andra hand i snitt 4 procent mindre än vad den gjorde för ett år sedan. I Vasastan och Norrmalm har hyran sjunkit med 11 procent det senaste året. På Östermalm har den sjunkit med 5 procent och på Södermalm med 11 procent. Samtidigt har hyran stigit med 28 procent i Hässelby och Vällingby, som ligger utanför tullarna.

I Göteborg, där genomsnittshyran ökat med 9 procent, ser utvecklingen ut ungefär som i Stockholm. Där har visserligen hyran i stadens centrum ökat med 19 procent, men i den centrala delen Majorna/Linné har hyran minskat med 32 procent. Däremot har den stigit med 52 procent i Lundby, som ligger utanför centrum. 

I Malmö är det något billigare att hyra i andra hand än vad det var för ett år sedan. Mest har hyran sjunkit i innerstaden, där man nu betalar 11 procent lägre hyra än för 12 månader sedan. 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?