ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Trenden håller i sig – allt billigare att hyra inne i stan

  • Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Andrahandshyrorna ökar generellt, men i storstädernas mer centrala delar har de sjunkit de senaste 12 månaderna, visar statistik från Qasa. 

”Bostadsbristen är kännbar och hyrorna fortsätter öka i hela landet”, säger Mattia Tosti på Qasa.

Hyrorna på andrahandsmarknaden i Sverige är i snitt 2 procent högre i dag än vad de var för ett år sedan, visar nya siffror från uthyrningssajten Qasas databas. 

Samtidigt forstätter andrahandshyrorna i Stockholms innerstad att sjunka under juli, precis som de gjorde under årets andra kvartal. Däremot ökar priserna utanför stadskärnan. 

”Bostadsbristen är kännbar och hyrorna fortsätter öka i hela landet. Därmed växer städer som Stockholm och bostadsområden utanför tullarna blir mer attraktiva, vilket innebär att hyrorna stiger i förorterna och faktiskt sjunker i innerstaden”, säger Mattia Tosti på Qasa. 

I Stockholm kostar en lägenhet som hyrs ut i andra hand i snitt 4 procent mindre än vad den gjorde för ett år sedan. I Vasastan och Norrmalm har hyran sjunkit med 11 procent det senaste året. På Östermalm har den sjunkit med 5 procent och på Södermalm med 11 procent. Samtidigt har hyran stigit med 28 procent i Hässelby och Vällingby, som ligger utanför tullarna.

I Göteborg, där genomsnittshyran ökat med 9 procent, ser utvecklingen ut ungefär som i Stockholm. Där har visserligen hyran i stadens centrum ökat med 19 procent, men i den centrala delen Majorna/Linné har hyran minskat med 32 procent. Däremot har den stigit med 52 procent i Lundby, som ligger utanför centrum. 

I Malmö är det något billigare att hyra i andra hand än vad det var för ett år sedan. Mest har hyran sjunkit i innerstaden, där man nu betalar 11 procent lägre hyra än för 12 månader sedan. 

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies