1515
Annons

Trenden: Dumpa ettan för att köpa gård

Omkring 3.600 gårdar säljs varje år i Sverige. Allt fler kvinnliga köpare och en yngre generation som vill byta storstad mot lantliv är tydliga trender, enligt en expert.

Bild:TT

Prisutvecklingen de senaste decennierna har gjort att många blivit mångmiljonärer bara genom att äga sina bostäder. Även om marknaden just nu dippat räcker det att sälja en liten etta innanför Stockholms tullar för att köpa en gård i norra Uppland med 35 hektar skog, betesmark och byggnader.

Varje år tar 3.600 personer steget att bli gårdsägare. Större delen är gårdar där verksamheten lagts ned och där åkerarealen sålts separat. Kvar finns en gård med bostadshus, ladugård, lite närliggande ängsmark och skog.

Enligt statistiken är den typiske köparen en medelålders man från en storstad som gör slag i saken och investerar i en gård. Men även andra typer av köpare har börjat intressera sig för den här marknaden.

"En trend vi ser är att det är en yngre generation som väger boendet i storstaden mot något annat och ser att man på en gård får ganska mycket livskvalitet för pengarna. Det är också allt fler som fått en god ekonomi och drömmer om att äga och bruka en egen bit av Sverige", säger Johan Freij, chef för affärsområdet Skog och Lantbruk på Danske Bank DANSKE +0,13% Dagens utveckling .

Många av lantbruken som säljs varje år är mer eller mindre renodlade skogsfastigheter och där ser kanske köparna en aning mer på ekonomi än livskvalitet. Vad som sticker ut i den statistiken är att 38 procent av dagens skogsägare är kvinnor, och andelen ökar.

Längtan tillbaka till myllan verkar vara något typiskt svenskt och nästan kopplat till vårt dna, enligt Johan Freij.

"Vi är unika, möjligtvis tillsammans med finländarna, när det kommer till gårdsägande. Att bruka något eget, att promenera i sin egen skog, är drömmen för många. Men man ska inte sticka under stol med att en annan drivkraft är förhoppningen om att gården ska öka i värde."

Men allt är inte rosenröd romantik när det kommer till gårdsköp. Är man två om köpet och inte både pratat och tänkt igenom det hela så kan det sluta med elände.

"Det handlar om att göra vad jag kallar en livskalkyl och man måste kunna se sin partner i ögonen både före och efter köpet. Att köpa en gård inkluderar både hjärta och hjärna. Under min tid som mäklare hände det att en av köparna satt kvar i bilen under visningen och då visste jag att de inte gjort livskalkylen."


Hyllade konstmässan ställer ut i Skärholmen

60 gallerier från hela världen är på väg till Skärholmen, för den hyllade konstmässan Supermarket – Stockholm Independent Art Fair. 

Med bas vid en tidigare lekplats utanför Ica och Coop ska tillställningen visa konst för en ny publik och locka besökare till ett köpcentrum i ekonomiskt pandemi-tillfrisknande.

Sanna Sultan, centrumchef på köpcentret Skärholmen Centrum.
Sanna Sultan, centrumchef på köpcentret Skärholmen Centrum.

”Kulturen blir lite mer tillgänglig och det här lockar många människor till oss”, berättar Sanna Sultan som är centrumchef på köpcentret Skärholmen Centrum. 

Under Kristi himmelsfärdshelgen kommer hon därmed inte bara att agera hyresvärd åt köpcentrets 160 butiker, restauranger och serviceinrättningar – utan även åt ett 60-tal gallerier från när och fjärran.

Los Angeles-baserade Durden and Ray och Garage 33 Gallery-Shelter från Kiev är ett par exempel på de konsthandlare som besöker Stockholmsförorten under veckoslutet. 

”De kommer naturligtvis att visa och sälja konstverk. Men det blir också diskussioner, nätverkande och performancekonst”, säger Sanna Sultan. 

Bland de många inslagen kan nämnas den värmländska musikduon Lerin/Hystad som i projektet Electronic Flora använt sensorer för att spela in bioelektriska signaler från växter, som omvandlas till musik för att ackompanjera teckningar. 

KX Space, en plattform för belarusisk konst och konstnären Tasha Katsuba från samma land, är också representerade i Skärholmen. 

Konstmässan Supermarket skapades under 2006 under namnet Minimarket, då som en reaktion på den mer etablerade och kommersiellt inriktade konstmässan Market Art Fair. Alternativmässan har sedan dess växt i omfång, bytt namn och lockar nu omkring 6.000 besökare. Tillställningen har tidigare företrädesvis hållits i Stockholms innerstad, senast i Stadsgårdsterminalen 2021. 

”Det är första gången som den hålls i Skärholmen och det känns förstås spännande att få ge tillgång till konsten åt människorna här”, säger Sanna Sultan och fortsätter: 

”Det här är en väldigt stor konstutställning, med över 60 gallerier.” 

At the Supermarket, av Alberte Skronski.
At the Supermarket, av Alberte Skronski.

Stort är också Skärholmens centrum. 

”Den utbytbara ytan är på över 98.000 kvadrat”, berättar Sandra Sultan om köpcentret, som invigdes redan 1968, under högtidliga former av prins Bertil. 

Flera in- och ombyggnationer har skett genom åren och Sandra Sultan berättar att verksamheten också är bredare än den rent kommersiella biten. Här finns inte bara affärer, utan även en kyrka, en konstateljé och en barn- och ungdomspsykiatrisk mottagning. 

”Vi jobbar med ett brett utbud som hjälper människor med vardagspusslet.” 

I den paletten passar en stor konstmässa extra bra, påpekar centrumchefen. 

”Vi vill stärka Skärholmen som Stockholms södra stadskärna.” 

SKHLM, Skärholmen Centrum, som gallerian kallar sig i dag, ägs av brittiska fastighetsbolaget Grosvenor, som i sin tur kontrolleras av hertigen av Westminster, 31-åriga Hugh Grosvenor. Satsningar på svenska köpcentrum som Haninge och Väsby Centrum föregås bland annat av utbyggnaden av några av Londons dyraste områden, som Eaton Square och Belgravia, där den adliga familjen ägt stora markarealer ända sedan 1600-talet. 

Grosvenor Group vände under 2021 till en vinst på 437,5 miljoner pund före skatt, rapporterar brittiska The Times, efter ett coronatyngt förlustår 2020. 

”Det går bra skulle jag säga”, säger Sanna Sultan om sin del av det brittiska fastighets-imperiet. 

”Skärholmen drabbades hårt av pandemin. Fysiska mötesplatser av den här typen har varit utmanade. Men nu är vi på väg åt rätt håll.” 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?