Undersökningen Vd-barometern har i nio års tid tagit pulsen på Sveriges vd:ar på små och medelstora företag. Undersökningen genomförs av konsultföretaget CFI Group i samarbete med Dagens Industri och årets enkät, som gick ut hösten 2021 samlade 605 vd-svar.
En sak som sticker ut i undersökningen är vd:arnas svar på hur nöjda de är med sina jobb. Här bryts en stabil trend och för första gången i undersökningens historia minskar vd:arnas nöjdhet. Den siffra som historiskt brukar ligga på runt 85 på en 100-gradig skala sjunker i år till 73.
”Det vi ser är att vd:arna verkligen har satts på prov – inte minst under pandemin. Man har fått sysselsätta sig med frågor som skapat frustration, ofta interna utmaningar av kortsiktig karaktär. Det är något vd:ar inte gillar. Det affärsutvecklingsarbete, som jag vet att många vd:ar drivs av, har ofta fått stå åt sidan”, säger Peter Eriksson, vd på CFI Group.

De lite större företagens vd:ar är generellt mer nöjda med sina jobb än vd:arna på de mindre företagen. Minst nöjda över sina jobb är kvinnliga vd:ar som inte äger sitt eget företag.
”Det känns helt logiskt att vd:ar som äger sina egna företag kan vara ännu mer lojala och drivna än de som inte gör det. Däremot är det överraskande att just kvinnliga vd:ar som inte äger sina bolag är markant mer missnöjda. Det vi ser är att de upplever att de inte kunnat utveckla sina företag i samma takt”, säger Peter Eriksson.
Också vd:ar som arbetar inom hälsosektorn sticker ut som mindre nöjda med sina jobb.
”Här har det ofta arbetats stenhårt på grund av pandemin, ibland dygnet runt. Man har fått agera mycket snabbt och ofta med begränsade resurser. Här har också bolagen blivit mer granskade än andra branscher. Till exempel var det många privata vårdgivare som fick mycket kritik under pandemin, bland annat för att de hade en hög andel timanställd personal med otillräcklig utbildning”.
Just brist på kompetent personal och arbetskraft i stort är också enligt årets Vd-barometer den största utmaningen för de flesta vd:ar i alla branscher. Andra frågor som ses som utmaningar är ökade kostnader, ökad konkurrens och ökad reglering från myndigheter.
”Brist på kompetent arbetskraft är ett fortsatt tydligt problem för många företag. Tidigare har trenden att outsourca kompetens utanför kärnverksamheten. Nu väljer fler företag att bygga egen kompetens utanför kärnverksamheten vilket ibland är en utmaning. Också den alltmer utbredda digitaliseringen som tagit rekordfart skapar nya kompetensbehov som är utmanande.”
Frågorna i Vd-barometern ställdes under hösten 2021 men har förstärkts med ytterligare frågor efter att Rysslands invasion av Ukraina startade den 24 februari. På frågan om kriget har, eller kommer att, påverka företagets affärsplaner svarade 36 procent ja och 64 procent nej.
”Även om inte alla vd:ar lägger om sina affärsplaner så har krisen i Ukraina skapat ytterligare utmaningar vid sidan av kompetensbristen. Här handlar det främst om brist på komponenter och råvaror men också om ökade kostnader och inflation.”