Annons

Trendbrott på elmarknaden – priserna stiger brant

Elpriset har lyft kraftigt efter kollapsen tidigare i somras och nivån är fortsatt extra hög i södra och mellersta Sverige. Och elpriserna riskerar att stiga ytterligare, tror marknadsbedömare.

Ovanligt mycket vattenkraft efter en stark vårflod har bidragit till rekordlåga elpriser i sommar. Men nu har elpriserna vänt uppåt till mer normala nivåer.
Ovanligt mycket vattenkraft efter en stark vårflod har bidragit till rekordlåga elpriser i sommar. Men nu har elpriserna vänt uppåt till mer normala nivåer.
Foto:Tommy Andersson

Det har varit en högdramatisk vår och sommar på elmarknaden, med tidvis rekordlågt elpris på den nordiska elbörsen Nordpool. Parallellt med priskraschen, som slagit hårt mot elproducenterna, så har många svenska elkunder samtidigt drabbats av flera extrema pristoppar och ovanligt höga prisskillnader inom landet. 

Den senaste tiden det varit ett nytt trendbrott, där elpriset på Nordpool, som i sin tur styr priserna för elkonsumenterna, har vänt brant uppåt. Det så kallade systempriset, ett snittpris för elbörsen, har lyft från drygt 2 öre per kWh i juli, till cirka 25 öre per kWh senaste veckan. Enligt elbolaget Bixias senaste elprisrapport kommer priset att ligga kvar på ungefär samma nivå under september för att sedan stiga ytterligare.

”Det var främst de välfyllda vattenmagasinen och överskottet på vattenkraft som gjorde att vi hade så låga elpriser under sommaren, framför allt i norra Sverige. Men de senaste veckornas torrare väder normaliserat tillrinningen och vattenkraftsproducenterna har nu en bättre kontroll och producerar när de får bäst betalt”, säger Johan Sigvardsson, elprisanalytiker på elbolaget Bixia. 

Som Di rapporterat tidigare har prisområdesskillnaderna i Sverige varit historiskt stora i sommar. Generellt har elpriset varit mycket lågt i de två prisområden i norra delen av landet. Däremot har mellersta och södra Sverige, och där huvuddelen av landets elkonsumenter finns, haft betydligt högre elpriser. I juli var det genomsnittliga elspotpriset för södra Sverige 24 öre/kWh. Det var hela tio gånger högre än systempriset på 2,4 för hela elbörsområdet.

Och trenden där elkunder i södra Sverige måste betala mer för elen fortsätter. I augusti rusade det genomsnittliga elspotpriset för prisområdet i södra Sverige med 75 procent till i genomsnitt 41 öre/kWh. Det var samtidigt nästan 360 procent högre än det genomsnittliga systempriset som i augusti stannade på drygt 9 öre.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?