Annons

Trelleborg lägger ned USA-produktion

Trelleborg genomför ett antal strategiska åtgärder inom segmentet Offshore olja & gas vars marknadsförhållande under en längre tid varit och fortsatt är utmanande.

Det framgår av ett pressmeddelande.

Trelleborg TREL B +0,76% Dagens utveckling har beslutat att tillverkningen av djuphavsbojar för borrutrustning i djuphavsmiljöer, stegvis kommer att avvecklas vid anläggningen i Texas. Produktionsutrustningen kommer att flyttas och konsolideras med verksamheten i England, vars tillverkning är inriktad på andra djuphavsbojar och specialutvecklade polymerlösningar. Den amerikanska sälj- och utvecklingsorganisationen kvarstår.

Omstruktureringskostnader relaterade till affärsområdet Trelleborg Offshore & Construction kommer belasta resultatet för det fjärde kvartalet 2017 med cirka 580 miljoner kronor, och kommer att redovisas som en jämförelsestörande post.

Beloppet utgörs av 350 miljoner kronor relaterat till nedskrivning av immateriella tillgångar, 70 miljoner relaterat till nedskrivning av rörelsetillgångar samt 160 miljoner relaterat till övriga omstruktureringskostnader. Den totala nedskrivningen om 420 miljoner kronor har ingen kassaflödespåverkan.

Förändringarna förväntas förbättra resultatet för de berörda verksamheterna med cirka 100 miljoner kronor per år under rådande marknadsförutsättningar, samtidigt som den anpassade strukturen förväntas bidra till ytterligare resultatförbättringar när marknaden återhämtar sig.

Trelleborg har tidigare kommunicerat att omstruktureringskostnaderna för 2017 förväntas uppgå till cirka 450 miljoner kronor. I samband med detta beslut relaterat till förändringarna inom Trelleborg Offshore & Construction förväntas omstruktureringskostnader för 2017 öka med 580 miljoner till cirka 1.030 miljoner kronor.

Under första kvartalet 2017 avyttrades en enhet i Tjeckien som resulterade i en reavinst om 472 miljoner kronor, vilket påverkar jämförelsestörande poster positivt.

Vidare meddelar Trelleborg att utvecklingen för den avyttrade verksamheten Trelleborg Vibracoustic ger goda förutsättningar för en tilläggsköpeskilling som kan komma att överstiga den bokförda fordran om cirka 224 miljoner kronor. Då tilläggsköpeskillingen är kopplad till försäljningsutvecklingen för Trelleborg Vibracoustic under 2017, kommer det slutgiltiga beloppet bli fastställt i början av 2018 och påverka jämförelsestörande poster för 2017 positivt.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från BürkertAnnons

Så hjälper flödesexperten Bürkert bryggerierna växa

Catarina Holgersson är Field Segment Manager på Bürkert.
Catarina Holgersson är Field Segment Manager på Bürkert.

Det börjar ofta i en källare, där man i mindre skala experimenterar fram sin egen smak och karaktär. Där föds också bryggmästarens känsla och passion för det egna ölet. 

Catarina Holgersson, Field Segment Manager på Bürkert berättar:

 – Vi har många lyckade projekt tillsammans med bryggerier och andra dryckestillverkare. Vi har till och med drivit vårt eget mikrobryggeri, så vi vet vilka utmaningar som livsmedelsindustrin står inför och har mycket vi kan hjälpa denna industri med. Vår expertis ligger i flödena, och hur man kan automatisera sin process utan att tappa bort själen i själva hantverket.

Drömmen om Systembolaget

Bürkert har en lång erfarenhet av att jobba med food and beverage och Catarina beskriver det som en viktig bransch för dem. 

– Det viktigaste är att kunna säkerställa kvalitet och skapa en repeterbarhet så att det man producerar blir likadant gång efter gång. Det är en viktig faktor om man till exempel drömmer om att få in sin produkt på Systembolaget. Här kan vi hjälpa till, säger Catarina.

Många fördelar med automatisering 

Förutom kvalitetssäkringen så finns det många andra fördelar med en automatisering av produktionen. Det är kostnads- och tidseffektivt och inte minst är det en klar förbättring arbetsmiljömässigt då det manuella bryggandet ibland kan vara ganska slitigt. Ur ett miljö- och hållbarhetsperspektiv är det också en vinst då man minskar vattenåtgången, kemikalieanvändningen och inte förbrukar mer än man behöver. 

Många bryggerier har redan hela eller delar av sin produktion automatiserad. För dem gäller det att hålla sin process uppdaterad. Bürkert har en flexibilitet och en samlad kompetens som gör att det alltid går att hitta rätt anpassning. Alltifrån en enstaka ventil till en större automatiserad lösning. 

Förutom bryggerierna finns det dessutom många andra former av livsmedelstillverkning där samma grunder är viktiga. Att rena, värma, kyla och filtrera är sådant som också kan appliceras inom till exempel mejeriindustrin och det är processer Bürkert strävar efter att ligga i framkant med. 

– Vår erfarenhet ger oss en stabilitet som vi hoppas att kunden känner sig trygg i. Vi tror att deras hantverk och känsla i kombination med vår samlade kunskap utgör ett bra samarbete. Deras glädje och vår teknologi, avslutar Catarina

Fakta

Bürkert grundades 1946 i Tyskland och är ett globalt ledande företag inom industriell mät-, kontroll- och reglerteknik. Passionen för flöden är central och Bürkert är kända för sin kvalité och innovation. Företaget har 3000 anställda världen över med produktion i Tyskland och Frankrike. I Sverige finns kontor i Stockholm och Malmö.

Läs mer om hur Bürkert kan hjälpa er här  

Mer från Bürkert

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Bürkert och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?