ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Tema: Digitalisering

Tre tekniker som ritar om samhällsplanen

  • Foto: Åserud, Lise
  • Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

I samband med teknikens utveckling står datacenterindustrin inför stora förändringar. Maria Sundvall, vd på Equinix Sverige, berättar om trenderna förändrar förutsättningarna för hela branschen.

1. 5G-nätet
”5G-nätet innebär både en högre dataöverföringshastighet och en större kapacitet i hanteringen av uppkopplade enheter per kvadratmeter. Men inget av det här kommer att fungera bra utan datacenter på plats för att ta hand om datatrafiken som kommer att explodera med 5G”, säger Maria Sundvall.

2. AI
”AI är en av dagens mest samhällsomvälvande trender och påverkar alla branscher. Till exempel för utbildningssektorn kan tekniken möjliggöra individanpassad utbildning och globala digitala klassrum där elever kan delta oavsett vad de pratar för språk. För datacenterindustrin innebär AI hantering av enorma mängder data nästan i realtid, vilket innebär att hallarna måste finnas nära de platser där användare befinner sig fysiskt.”

3. Datacenter som marknadsplats
”Inom AI är data den nya råvaran som säljare och köpare handlar med. Därav börjar datacenter att erbjuda marknadsplatser där handel med data kan ske.”

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies