1515
Annons

Tre svenska krogar belönades med Michelinstjärnor

Sverige fick tre nya stjärnkrogar när franska Guide Michelin presenterade årets krogguide för de nordiska länderna vid en gala i Stavanger i Norge på måndagskvällen.

Bland vinnarna fanns Knystaforsen i Halland, som fick Di Weekends pris Årets Resmål 2021. 

Knystaforsen i Halland.
Knystaforsen i Halland.Foto:Lars Jansson
Knystaforsen i Halland.
Knystaforsen i Halland.Foto:Lars Jansson

Knystaforsen belönades även med en grön stjärna för sin hållbara gastronomi. I och med det har Halland två lantligt belägna stjärnkrogar. Där finns redan Äng  på Ästad vingård som erhöll en Michelinstjärna förra året. 

”Det är superroligt och visst blev vi lite överraskade”, säger Eva Tram, som driver Knystaforsen tillsammans med sin man Nicolai Tram, på plats i Stavanger. 

”Vi visste att de hade besökt oss, för nyligen lade Michelin ut en artikel på sin hemsida där vi nämndes som en ny restaurang.”

Knystaforsen öppnade mitt under pandemin, i januari 2021, och recenserades förra hösten i Di Weekend med höga 23 poäng av 25 möjliga som betyg. Det ledde till att restaurangen belönades med utmärkelsen Årets Resmål 2021.

”Det är ingen tvekan om att det priset haft väldigt stor betydelse”, svarar Eva Tram på frågan hur franska Michelin hittat till skogarna i Halland på gränsen till Småland. 

De två andra nya stjärnkrogarna – Adam/Albin och Nour – ligger i centrala Stockholm. 

Adam/Albin drivs av Adam Dahlberg och Albin Wessman och öppnade för sex år sedan, 2016. Ända sedan dess har krogen varit tippad att få en stjärna, en utmärkelse som alltså dröjt.

Sayan Isakssons Nour har öppnat och stängt och öppnat igen under pandemin. Restaurangen är högst placerad på Di Weekends lista över aktuella krogtester med 23 poäng varav maximala tio poäng för maten. 

På scenen i Stavangers konserthus fanns Sayan Isakssons tillsammans med sin dotter Nour, som restaurangen är döpt efter. Även paret Eva och Nicolai Tram var på plats i sällskap med sina barn, två söner, som fick vara med i rampljuset på scenen. 

Bland de svenska krogar som prisades i Stavanger fanns också Oxenstiernan som leds av kocken Elvira Lindqvist, som fick ta emot en grön stjärna för sitt hållbarhetsarbete.

 

Värmebölja leder till prischock på ägg i östra Kina

En kinesisk värmebölja påverkar inte bara landets befolkning. Temperaturer på nästan 40 grader får hönsen att producera färre ägg med allt högre äggpriser som konsekvens.

Östra Kina har drabbats av en värmebölja som inte bara påverkar människor utan även djur som hönor. Bilden från en tidigare värmebölja 2013 där värmen gjorde det möjligt att steka ägg på gatubrunnar.
Östra Kina har drabbats av en värmebölja som inte bara påverkar människor utan även djur som hönor. Bilden från en tidigare värmebölja 2013 där värmen gjorde det möjligt att steka ägg på gatubrunnar.Foto:AP/TT

I Hefei i provinsen Anhui i östra Kina har man nu registrerat 14 dagar med temperaturer på 38 grader eller mer, en rekordnotering.

Invånarna svettas dock inte bara över värmen utan även äggpriserna som rusat med 30 procent, något som hänger ihop med extremhettan.

Lokala medier rapporterar om att äggproduktionen minskat som konsekvens av värmeböljan. Hönsen äter helt enkelt mindre och för att motverka problemen har nu flera lantbrukare valt att installera fläktsystem för att få fart på hönornas produktion igen.

Kina har precis, som stora delar av övriga världen, brottats med värmeböljor och flera större städer har senaste tiden noterat årets högsta temperaturer den senaste tiden. Förutom stigande äggpriserna har konsekvensen bland annat blivit elransonering i Sichuan liksom en utbredd torka där mer än 140.000 hektar av grödor har förstörts, rapporterar statliga nyhetsbyrån Xinhua.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera