1515
Annons

Tre saker som avgör patentstriden

Handskarna är sedan länge kastade, men Ericsson är först med att trä på knogjärnen i patentstriden med Apple.

Härnäst blir det en fråga om prestige, juridisk globetrotting samt finansiell uthållighet.

Ericssons vd Börje Ekholm och Apples vd Tim Cook.
Ericssons vd Börje Ekholm och Apples vd Tim Cook.Foto:Jack Mikrut; TT

På tisdagen offentliggjordes de två stämningar som Ericsson ERIC B -2,24% Dagens utveckling lämnat in mot Apple den 17 januari: Intrång i totalt tolv 5g-patent.

Rubriceringen, patentintrång, bevisar att det sjuåriga licensavtalet nu måste ha löpt ut.

Både agerande och tidpunkt rimmar väl med omvärldens förväntningar.

Bolaget har vid de två senaste kvartalsrapporterna tagit upp frågan, och var direkt tydligt – utan att nämna Apple vid namn – när tredje kvartalet presenterades.

Från och med nu kommer Ericssons patentintäkter, omkring 7 miljarder kronor per år, takta betydligt lägre. Detaljerna i det gamla avtalet är fortfarande hemliga, så analytikerkåren tvingas till baklängesräkning. 

Å andra sidan är flera av dem som Di har talat med inte överdrivet oroliga. Så småningom kommer parterna överens, det betvivlar ingen, därmed blir det snarare en periodiseringsfråga. Aktien stiger också på nyheten, på en i övrigt mörkröd börs.

Att Apples försäljning av Iphone-telefoner och mobilanslutna surfplattor skulle kollapsa på samma sätt som skett för Huawei är inte sannolikt.

Kontrahenterna kommer att försöka hitta den juridiska arena som passar dem bäst och motparten sämst. De två aktuella stämningarna lämnades till exempel in i den federala domstolen för Texas västra krets, inte östra där Ericsson vanligtvis processar. Troligen beror det på att Apple har större verksamhet i delstatshuvudstaden Austin än i östra Texas, och att Ericsson inte vill låta Apple ta ”hem” målet till Kalifornien.

Stämningar är även att vänta i Tyskland, Storbritannien och eventuellt till och med Kina. Ericsson kommer att driva på för ett försäljningsstopp för Apple, som lär förhala.

I slutänden brukar ändå avtal liknande detta slutförhandlas utanför rättssalarna. 

Den centrala frågan blir då enbart hur mycket Apple betalar, antingen per såld enhet eller som fast royalty.

Vd Tim Cooks armé av jurister har redan indikerat en försvarslinje som går ut på att Apple minsann bidrar i hög grad till utvecklingen av 5g, vilket skulle sänka priset.

Utifrån sett har dock innovationskraften i bolaget skiftat över från revolutionerande produkter som Imac, Ipod och Iphone till allt djärvare betalmodeller i det digitala universum man enväldigt behärskar.

Får Ericsson till en bra nivå kommer det skina som en AGA-fyr över dess ständigt upprepade mantra att just Kistas stolthet leder 5g-utvecklingen – något som Huawei och Nokia med lika hög röst påstår sig göra.

Ericsson har också revansch att utkräva, då det förra avtalet skrevs under stark finansiell press. Börje Ekholm har i dag råd att låta dagarna gå på ett helt annat sätt än vad företrädaren Hans Vestberg hade – men inte obegränsat med tid.


Innehåll från Ikano BostadAnnons

Så vände de trenden – i utsatta området: ”Win, win, win för alla”

Anders Wahlqvist, projektledare för Ikano Akademin.
Anders Wahlqvist, projektledare för Ikano Akademin.

Minskad skadegörelse, ökad trygghet och en fot in i arbetslivet.

Nu kan satsningen på jobb för unga i Stockholmsförorten spridas till andra delar av landet.

– Att ge ungdomarna ansvar och möjligheter är en plusaffär för alla, säger Anders Wahlqvist, projektledare för Ikano Akademin.

Så får ungdomarna jobb – via Ikano Akademin 

Antalet områden med socioekonomiska utmaningar har blivit fler. I Hagsätra, där Ikano Bostad förvaltar 1720 bostäder, fanns problem med stök och kriminalitet när Anders Wahlqvist började arbeta som fastighetsansvarig i bostadsområdet för några år sedan.

– Vi märkte att tryggheten inte riktigt fanns, vilket delvis kan förklaras med att många ungdomar gick sysslolösa. Jag frågade dem vad de ville göra. ”Vi vill ha jobb” var det genomgående svaret, berättar Wahlqvist.

Därför startade Ikano Bostad 2014 upp Ikano Akademin, där ungdomar får en tidsbegränsad anställning för att jobba med fastighetsskötsel och trädgårdsarbete i området, sedan är målet att de ska hitta jobb eller studera. 

– Det kostar inte mer än om vi skulle lagt ut jobbet på någon annan, men jag skulle vilja säga att det är ”win, win, win” för alla. En ungdom som hamnar på glid kostar alla mycket mer än den här satsningen, säger Wahlqvist.

”Rekryteringen till gängen pågår”

En av dessa är Hagästrabon Artur Mkrtchyan, 29. Han kom till Sverige 2005 som flykting från Armenien, pluggade till snickare och hade lärlingsplats – men företaget lade ner. Trots nästan två års jobbsökande fick han inget napp.

– Det var en svår tid och många tänker att man kan skaffa pengar på ett annat sätt, rekryteringen till gängen pågår hela tiden, säger han.

Artur Mkrtchyan deltar på internationella mässan H22 för att tala om hur man skapar mer inkluderande stadsdelar.
Artur Mkrtchyan deltar på internationella mässan H22 för att tala om hur man skapar mer inkluderande stadsdelar.

Via en vän fick han kontakt med Ikano Akademin – och då gick det snabbt:

– Jag var på intervju ena dagen, andra dagen var jag igång och jobbade. Det kändes jätteskönt, säger Mkrtchyan och fortsätter:

– Flera av mina vänner som gått akademin har ordnat upp sina liv, från att ha massa problem har de nu jobb och familj.

”Intresset är enormt”

På internationella stadsmässan H22 i Helsingborg deltar Wahlqvist och Mkrtchyan på IKEA-plattformen Scenen vid Magasin 405 för tala om hur man kan skapa mer inkluderande stadsdelar. Wahlqvist kommer lyfta fram hur satsningen i Hagsätra dels hjälpt ungdomarna till jobb eller studier – samtidigt som tryggheten ökat och skadegörelsen minskat i Hagsätra.

– Jag hoppas vi kan väcka idéer för andra aktörer att starta liknande projekt. För intresset är enormt, jag är nerringd av ungdomar som vill jobba, säger han och pekar på personerna som slussas vidare måste klara av jobbet hos Ikano Bostad:

– Vi lämnar inte rekommendation för de som inte sköter sig, man måste klara alla stegen. En del har fått gå om, men de lyckas tillslut, säger han.

Vilka är dina viktigaste budskap till andra områden som brottas med liknande frågor?

– Viktigast är att hitta arbete till ungdomarna, men även till de som är lite äldre. Många som kommit är jätteduktiga när de får chansen och får handledning. För att det ska hända måste alla samarbeta: myndigheter, skola, föreningar och företag.

Så arbetar Ikano Bostad med trygga bostadsområden 

 

Mer från Ikano Bostad

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Ikano Bostad och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?