Annons

Tre män vill ta över efter Merkel

Tre män vill ta över som CDU-ledare och efterträda Angela Merkel som Tysklands förbundskansler. Men medan de gör sig redo för debatt lobbar partikamrater för en yngre bubblare – samtidigt som en bayrare är favorit till kanslerjobbet.

Armin Laschet (t v) och Friedrich Merz är två av kandidaterna till att ta över efter Angela Merkel som ledare för tyska CDU.
Armin Laschet (t v) och Friedrich Merz är två av kandidaterna till att ta över efter Angela Merkel som ledare för tyska CDU.Foto:TT

Den sittande CDU-ledaren Annegret Kramp-Karrenbauer, som länge sågs som Merkels självklara arvtagerska, meddelade sin avgång i början av året sedan en rad partischismer lett till en mindre lyckad start på posten.

Valet av en ny ledare för det kristdemokratiska partiet har skjutits fram till december med anledning av coronaviruset. Tre kandidater ställer upp: Armin Laschet, Friedrich Merz och Norbert Röttgen.

Partimedlemmarna och väljarna tycks inte helt eniga om vem som är bäst lämpad. Vinnaren blir sannolikt också Tysklands nästa förbundskansler när Merkel tar avsked i oktober nästa år. 

De tre kandidaterna kommer att göra upp i tre direktsända debatter – den första på lördagen – och sedan lägga fram sin politik i brevutskick till samtliga CDU-medlemmar.

Armin Laschet, regeringschef i Tysklands folkrikaste förbundsland Nordrhein-Westfalen, lanserar sin mittenpolitik som en förlängning av Merkels. Under det senaste året har hans schema påmint om en förbundskanslers, då han besökt världsledare och deltagit vid EU-toppmöten. Han har framför allt en god relation till Frankrikes president Emmanuel Macron.

Bakom de kristdemokratiska kulisserna har 59-årige Laschet seglat upp som en favorit, uppger en rad partikällor för Reuters. Han uppges ha skaffat sig stöd från många delegater i det tysta.

Armin Laschet ställer upp med en populär andreman: den tyske hälsoministern Jens Spahn, som har fått mycket rampljus i år med anledning av pandemin. Laschets egna popularitetssiffror bland väljarna matchar dock inte alls det rapporterade stödet inom partiet. 

Friedrich Merz utlovar en ”nystart” för partiet, i högerriktning. Den tidigare affärsmannen hoppas kunna kapitalisera på det missnöje som växt bland väljarna med Angela Merkels ”storkoalition” – CDU:s kompromissfyllda regeringssamarbete med socialdemokraterna SDP.

Den konservative 64-åringen är väldigt kritisk till det växande miljöpartiet De gröna, som blivit landets näst största parti och således är en av få tänkbara samarbetspartner för att kunna bilda en majoritetsregering.

Väljarna föredrar Merz, enligt de flesta opinionsundersökningarna, men hans stöd har sjunkit sedan han fällt en sedermera ifrågasatt kommentar om homosexualitet i en intervju med tidningen Bild i september.

55-årige Norbert Röttgen var miljöminister under Merkel 2009-2012, vill stärka partiets miljöprofil och talar gärna om utrikespolitiska frågor i sina anföranden. I opinionsundersökningar har han legat sämst till av kandidaterna. 

Faktum är att väljarna föredrar partifavoriten Armin Laschets andreman, den högerorienterade hälsoministern Jens Spahn, framför Laschet själv. Det har spekulerats i att de två skulle kunna byta plats, men bägge har avfärdat detta.

Det muttras även inom partiet om att ingen av Laschet, Merz eller Röttgen vore ett bra val. Flera toppnamn säger till Der Spiegel att processen borde startas om med Jens Spahn som kandidat. En anonym och folkvald partitopp säger till Reuters att denne helst av allt skulle välja Spahn, men tillägger att den 40-årige hälsoministern nog är för lojal:

”Laschet skulle behöva be honom försöka bli kansler. Det kommer han inte göra.”

När det gäller förbundskanslerposten föredrar väljarna inte någon av ovanstående. I stället ser de – precis som många namn inom CDU – helst Markus Söder, ledare för CDU:s bayerska systerparti CSU.

CDU:s partiledare blir nämligen inte kanslerkandidat per automatik, utan detta görs upp inom den kristdemokratiska unionen med CSU. Hittills har Söder dock sagt sig vilja stanna i Bayern. Och en CSU:are har ännu aldrig lyckats bli förbundskansler i Tyskland.

Partikongressen hålls i Stuttgart den 3-5 december.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från HowdenAnnons

Howden M&A vinner marknadsandelar inom transaktionsförsäkringar i Norden

Howden M&A är inte bara en av Storbritanniens och Kontinentaleuropas ledande förmedlare av transaktionsförsäkringar – för ett drygt år sedan så etablerade bolaget även sitt första Nordenkontor i Stockholm, en satsning som resulterat i att de nu tagit betydande marknadsandelar i alla nordiska länder.

Efter att Howden M&A under 2019 öppnade sitt första nordiska kontor i Stockholm under ledning av Carl Levin och Alexander Rasmussen, båda tidigare advokater på ledande advokatbyråer i Stockholm respektive Köpenhamn, har firman haft fullt upp.  

– Den lokala etableringen har tagits emot med stort intresse från Private Equity-sektorn, fastighetsbolag samt mer traditionella bolag med ett högt transaktionsflöde. Många av de stora aktörerna inom dessa sektorer och deras internationella advokatbyråer har redan jobbat med oss i andra europeiska länder, där de uppskattat vår service och kompetens. Nu börjar även fler lokala aktörer samt de främsta advokatbyråerna i Sverige, Norge, Finland och Danmark få upp ögonen för den kvalitativa rådgivning vi erbjuder och hur vi särskiljer oss från konkurrenterna, säger Carl Levin, Head of Sweden. 

Transaktionsspecialister 

Howden M&As snabba tillväxt och starka varumärke i Europa är byggt på försäkringsrådgivning med boutiquekänsla som kombinerar firmans entreprenöriella drivkraft och engagemang med tillgänglighet och ledande försäkringsexpertis. Fundamentet är byggt på att kunna bistå både säljare och köpare genom hela försäkringsprocessen med team av erfarna specialister som har mångårig erfarenhet av transaktioner från advokatbyråer, investmentbanker, revisionsbyråer och konsultfirmor, fortsätter Carl.

– Vi får ofta höra av våra klienter och deras rådgivare att vi har ett värdeskapande och ändamålsenligt förhållningssätt i vår rådgivning. Vi arbetar mycket med att vara proaktiva och går alltid på djupet för att förstå våra klienters transaktioner, deras avtal och de relaterade riskerna. Utöver den förväntade förhandlingen och förmedlingen av själva försäkringsavtalet så arbetar vi alltid nära klienten och dess rådgivare, där vi bland annat bidrar med detaljarade råd kring alltifrån formuleringen av garantierna i transaktionsavtalen till omfattningen av rådgivarnas så kallade due diligence, allt för att säkerställa en effektiv process och bästa försäkringsskydd, förklarar han.

Inte bara private equity-kunder

Ett av skälen till branschens och Howden M&As snabba tillväxt har varit transaktioner relaterade till när private equity och större fastighetsfonder vill göra ”clean exits”. En pågående trend är dock att även andra aktörer börjat inse fördelarna med transaktionsförsäkringar och att det inte bara är de stora affärerna som går att försäkra.

– Konceptet går i huvudsak ut på att en köpare tecknar en transaktionsförsäkring som är avsedd att täcka säljarens monetära ansvar till följd av garantibrott under ett överlåtelseavtal, därmed överförs risken från säljaren till en försäkringsgivare. Köpeskillingen kan då disponeras fritt och eventuella skadeanspråk för garantibrott riktas mot en försäkringsgivare istället för säljaren. Detta är givetvis inte endast av intresse för private equity, då alltifrån koncerner som avyttrar dotterbolag till individer som avyttrar en familjeägd fastighet kan dra fördel av att inte behöva tvista om eller avsätta medel för eventuella garantibrott. Denna del av försäkringsmarknaden har dessutom blivit allt mer konkurrensutsatt och vi kan idag hitta försäkringsgivare som erbjuder prisvärda lösningar för affärer eller investeringar med transaktionsvärden redan från 100 miljoner kronor, avslutar Carl. 

Fakta

Howden M&A är ett försäkringsförmedlingsbolag som tillhandahåller expertis och råd kring transaktionsförsäkringar. Howden M&As Nordenkontor etablerades i Stockholm 2019 och bolaget har närvaro i hela Europa med huvudkontor i London samt lokalkontor i Stockholm, Frankfurt, München, Amsterdam, Madrid, Warszawa och Paris. Howden M&A är en del av Hyperionkoncernen som är en av världens största personalägda försäkringsförmedlingsgrupper med över 5 000 medarbetare i 40 länder.

Läs mer om Howden M&A

Läs mer om Howden group 

 

Mer från Howden

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Howden och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?