1515

Tre män vill ta över efter Merkel

Tre män vill ta över som CDU-ledare och efterträda Angela Merkel som Tysklands förbundskansler. Men medan de gör sig redo för debatt lobbar partikamrater för en yngre bubblare – samtidigt som en bayrare är favorit till kanslerjobbet.

Armin Laschet (t v) och Friedrich Merz är två av kandidaterna till att ta över efter Angela Merkel som ledare för tyska CDU.
Armin Laschet (t v) och Friedrich Merz är två av kandidaterna till att ta över efter Angela Merkel som ledare för tyska CDU.Foto:TT

Den sittande CDU-ledaren Annegret Kramp-Karrenbauer, som länge sågs som Merkels självklara arvtagerska, meddelade sin avgång i början av året sedan en rad partischismer lett till en mindre lyckad start på posten.

Valet av en ny ledare för det kristdemokratiska partiet har skjutits fram till december med anledning av coronaviruset. Tre kandidater ställer upp: Armin Laschet, Friedrich Merz och Norbert Röttgen.

Partimedlemmarna och väljarna tycks inte helt eniga om vem som är bäst lämpad. Vinnaren blir sannolikt också Tysklands nästa förbundskansler när Merkel tar avsked i oktober nästa år. 

De tre kandidaterna kommer att göra upp i tre direktsända debatter – den första på lördagen – och sedan lägga fram sin politik i brevutskick till samtliga CDU-medlemmar.

Armin Laschet, regeringschef i Tysklands folkrikaste förbundsland Nordrhein-Westfalen, lanserar sin mittenpolitik som en förlängning av Merkels. Under det senaste året har hans schema påmint om en förbundskanslers, då han besökt världsledare och deltagit vid EU-toppmöten. Han har framför allt en god relation till Frankrikes president Emmanuel Macron.

Bakom de kristdemokratiska kulisserna har 59-årige Laschet seglat upp som en favorit, uppger en rad partikällor för Reuters. Han uppges ha skaffat sig stöd från många delegater i det tysta.

Armin Laschet ställer upp med en populär andreman: den tyske hälsoministern Jens Spahn, som har fått mycket rampljus i år med anledning av pandemin. Laschets egna popularitetssiffror bland väljarna matchar dock inte alls det rapporterade stödet inom partiet. 

Friedrich Merz utlovar en ”nystart” för partiet, i högerriktning. Den tidigare affärsmannen hoppas kunna kapitalisera på det missnöje som växt bland väljarna med Angela Merkels ”storkoalition” – CDU:s kompromissfyllda regeringssamarbete med socialdemokraterna SDP.

Den konservative 64-åringen är väldigt kritisk till det växande miljöpartiet De gröna, som blivit landets näst största parti och således är en av få tänkbara samarbetspartner för att kunna bilda en majoritetsregering.

Väljarna föredrar Merz, enligt de flesta opinionsundersökningarna, men hans stöd har sjunkit sedan han fällt en sedermera ifrågasatt kommentar om homosexualitet i en intervju med tidningen Bild i september.

55-årige Norbert Röttgen var miljöminister under Merkel 2009-2012, vill stärka partiets miljöprofil och talar gärna om utrikespolitiska frågor i sina anföranden. I opinionsundersökningar har han legat sämst till av kandidaterna. 

Faktum är att väljarna föredrar partifavoriten Armin Laschets andreman, den högerorienterade hälsoministern Jens Spahn, framför Laschet själv. Det har spekulerats i att de två skulle kunna byta plats, men bägge har avfärdat detta.

Det muttras även inom partiet om att ingen av Laschet, Merz eller Röttgen vore ett bra val. Flera toppnamn säger till Der Spiegel att processen borde startas om med Jens Spahn som kandidat. En anonym och folkvald partitopp säger till Reuters att denne helst av allt skulle välja Spahn, men tillägger att den 40-årige hälsoministern nog är för lojal:

”Laschet skulle behöva be honom försöka bli kansler. Det kommer han inte göra.”

När det gäller förbundskanslerposten föredrar väljarna inte någon av ovanstående. I stället ser de – precis som många namn inom CDU – helst Markus Söder, ledare för CDU:s bayerska systerparti CSU.

CDU:s partiledare blir nämligen inte kanslerkandidat per automatik, utan detta görs upp inom den kristdemokratiska unionen med CSU. Hittills har Söder dock sagt sig vilja stanna i Bayern. Och en CSU:are har ännu aldrig lyckats bli förbundskansler i Tyskland.

Partikongressen hålls i Stuttgart den 3-5 december.


Innehåll från LangebækAnnons

Möt dagens behov tillsammans med en logistikkonsult

Anders Bartholin, vd Langebæk Consulting AB.
Anders Bartholin, vd Langebæk Consulting AB.

I och med en ökad konkurrens på marknaden är kravet på bra logistiklösningar mer aktuellt än någonsin i dag. Här kan Langebæk med sin långa erfarenhet inom lager, logistik och Supply Chain Management hjälpa företag hitta sin ultimata lösning – medan kunden fokuserar på sin kärnverksamhet.

I spår av digitaliseringen och pandemin har våra köpvanor förändrats markant och även våra krav. Det sätter i sin tur större press på företag inom handeln; varor ska vara prisvärda, lättillgängliga och ha snabb leveranstid. Med en bra logistiklösning anpassad efter företagets lagerutrymme, kapacitet och resurser kan företag möta behoven.   

– När man anlitar oss på Langebæk är vi med från start, genom hela arbetsprocessen som en förlängd arm. Vi fokuserar på det vi gör bäst; logistik, medan kunden fokuserar på det de gör bäst, säger Anders Bartholin, vd för Langebæk och bland annat logistikkonsult hos Lyko. 

Därför valde Lyko en logistikkonsult 

Med både fysiska butiker, men framför allt en e-handel med marknadens bredaste utbud av skönhet och hudvård är bra logistiklösningar en bärande del av Lykos verksamhet. 

– Anledningen till att vi från start valde en logistikkonsult var helt enkelt för att vi saknade kompentensen in-house. Genom att samarbeta med personer som har erfarenhet av denna typ av projekt och den spetskompetens som krävs, kunde vi säkerställa att projektet blev klart i tid och samtidigt lära oss en hel del längs vägen, säger Anna Persson, Logistikansvarig på Lyko. 

Att ha rätt kompetens är otroligt viktigt för att göra rätt investeringsbeslut. 

Anledningen till att Lyko valde just Langebæk, var att Anna blev rekommenderad att kontakta dem när hon ringde runt till branschkollegor. 

– Från vårt första möte kändes det rätt. Vi har stått inför stora val när vi gått från en manuell till en automatiserad lagerhantering, och Anders och hans kollegor har varit med under hela processen.

Tar vara på varandras spetskompetens

En annan styrka i att välja en logistikkonsult från Langebæk är den flexibilitet och breda kunskap de bidrar med. Det är svårt för endast en person att sitta på all kunskap, men i och med ett helt team på Langebæk med olika spetskompetenser kan de ta hjälp av varandra för att möta varje specifikt behov hos kunden.  

– Det kanske kostar lite mer med en konsult än att ha en person in-house men det finns ett stort mervärde att få, avslutar Anders Bartholin. 

Om Langebæk

Langebæk har över 40 års erfarenhet av rådgivning inom lager, logistik och SCM. De har levererat exceptionella lösningar för över 2 000 projekt till över 300 skandinaviska och europeiska kunder. 

Langebæk har kontor i Danmark, Sverige och Norge. Teamet består av 32 dedikerade medarbetare.

Läs mer på langebaek.com 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Langebæk och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?