Tre klagar på konkurrensen i 5g-auktioner

Mobiloperatören Tre riskerar att stängas ute från nästa generations mobiltelefoni, 5g, om auktionerna blir som Post- och telestyrelsen föreslår.

Det hävdar vd Haval van Drumpt i en debattartikel i Dagens Nyheter.

Foto:Szilard Koszticsak

I vår ska de första licenserna för 5g-spektrum auktioneras ut i Sverige. 

Vi ligger långt efter en del marknader - som USA, Sydkorea och Japan - där 5g-nät redan tagits i drift, men också delar av Europa.

Enligt det förslag som Post- och telestyrelsen, PTS, den ansvariga myndigheten för auktionerna, lämnat till regeringen, föreslås en modell där 3,5 GHz-bandet som kommer att hysa de första 5g-frekvenserna sannolikt delas mellan tre aktörer.

Problemet är bara att Sverige har fyra stora mobiloperatörer.

Den minsta av dessa, Tre, är rädd för att bli utan.

”Om spektrumauktionen konstrueras på det sätt som PTS föreslår kan en aktör tryckas ut från marknaden”, skriver Tre Sveriges vd Haval van Drumpt på DN Debatt.

Han varnar för att konkurrensen kommer att sättas ur spel, och priserna drivas upp om så blir fallet.

”Det sammanlagda värdet av att exkludera en operatör från marknaden beräknas under licenstiden till 28-32 miljarder kronor”, skriver Haval van Drumpt.

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?