ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Tre klagar på konkurrensen i 5g-auktioner

  • Foto: Szilard Koszticsak

Mobiloperatören Tre riskerar att stängas ute från nästa generations mobiltelefoni, 5g, om auktionerna blir som Post- och telestyrelsen föreslår.

Det hävdar vd Haval van Drumpt i en debattartikel i Dagens Nyheter.

I vår ska de första licenserna för 5g-spektrum auktioneras ut i Sverige. 

Vi ligger långt efter en del marknader - som USA, Sydkorea och Japan - där 5g-nät redan tagits i drift, men också delar av Europa.

Enligt det förslag som Post- och telestyrelsen, PTS, den ansvariga myndigheten för auktionerna, lämnat till regeringen, föreslås en modell där 3,5 GHz-bandet som kommer att hysa de första 5g-frekvenserna sannolikt delas mellan tre aktörer.

Problemet är bara att Sverige har fyra stora mobiloperatörer.

Den minsta av dessa, Tre, är rädd för att bli utan.

”Om spektrumauktionen konstrueras på det sätt som PTS föreslår kan en aktör tryckas ut från marknaden”, skriver Tre Sveriges vd Haval van Drumpt på DN Debatt.

Han varnar för att konkurrensen kommer att sättas ur spel, och priserna drivas upp om så blir fallet.

”Det sammanlagda värdet av att exkludera en operatör från marknaden beräknas under licenstiden till 28-32 miljarder kronor”, skriver Haval van Drumpt.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer