1515

Tre gånger fler uppsagda i industrin

Uppsägningarna inom industrin ökar kraftigt. Under fjärde kvartalet fick tre gånger fler industriarbetare lämna jobbet än samma period i fjol.

Foto:Claudio Bresciani / TT

”Det är en negativ trend nu, helt klart”, säger Caroline Söder, vd för Trygghetsfonden som hjälper uppsagda LO-arbetare till nytt jobb.

Totalt med en vecka kvar på året ser siffran uppsagda som kommit in i Trygghetsfondens system ut att landa på närmare 13.500. Det är 26 procent fler än i fjol och första gången sedan 2012 som antalet stiger, även om det är långt kvar till de skyhöga nivåerna på 60.000–70 000 i finanskrisens spår 2009–2010.

Ökningen har accelererat under året och under fjärde kvartalet låg ökningstakten på 47 procent. Risken är dessutom uppenbar att ännu fler kommer att få se sig om efter nytt jobb framöver.

”Det finns ingenting som pekar på att det kommer att stagnera på den här nivån”, säger Caroline Söder.

I våras var det i handeln som många blev uppsagda när konkurserna ökade, därav den ganska höga andelen unga som fick gå. Nu har industrin tagit över stafettpinnen. Under fjärde kvartalet noterar Trygghetsfonden cirka 2.350 industriarbetare som blivit av med jobbet, tre gånger fler än samma kvartal förra året. Det är inom områdena maskintillverkning, metall- och stålindustri som uppsägningarna nu är vanligast.

Oftast handlar det om mindre neddragningar, en till fyra personer som får gå, något Arbetsförmedlingens varselstatistik inte fångar upp, därav den relativt lilla uppgången som myndighetens hittills noterat.

Men, läget är långt ifrån nattsvart. De allra flesta hittar nytt jobb relativt snabbt, speciellt om man är redo byta yrke, och flertalet uppger att det nya jobbet är minst lika kvalificerat, enligt Caroline Söder. I exempelvis transportbranschen är det fortsatt brist på chaufförer.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?