Annons

Tre experter: Så hög boränta ska du klara av

Di frågar tre sparexperter hur man bäst rustar sin ekonomi för stigande boräntor. 

Robert Boije, chefsekonom SBAB, Arturo Arques, privatekonom Swedbank, och Emma Persson, privatekonom Länsförsäkringar
Robert Boije, chefsekonom SBAB, Arturo Arques, privatekonom Swedbank, och Emma Persson, privatekonom LänsförsäkringarFoto:Press/TT

Här är frågorna till tre experterna:

1. Vilken boräntenivå inom 5 år är det rimligt för hushållen att ha beredskap för?

2. Hur kan låntagarna bäst förbereda sig för stigande räntor?

3. Nämn en bra tumregel när det gäller sparande och bostadslån?

4. Hur ska hushåll med en belåning på mindre än 50 procent tänka?

Emma Persson, privatekonom Länsförsäkringar:

Emma Persson.
Emma Persson.Foto:Adrian Leopoldson

1. ”Det är rimligt att förbereda sig för en ränta på cirka 4 procent om fem år.”

2. ”Spara redan nu till en räntebuffert som gör övergången smidigare. Tänk på att det inte bara är ränteuppgångar som kan fördyra ränteutgifterna, utan också exempelvis förändrade avdragsregler.”

3. ”Warren Buffetts gamla regel om att spara 10 procent av bruttoinkomsten är en bra utgångspunkt. För många tycker jag dock att det är i det minsta laget.”

”Man bör sätta sig ned och fundera kring belåningsgrad, pension och skicket på sin bostad.”

4. ”Då kan man med gott samvete prioritera en annan typ av sparande. Det bör vara möjligt att få högre avkastning genom att spara i aktier eller fonder.”

Arturo Arques, privatekonom Swedbank:

Arturo Arques
Arturo ArquesFoto:Vilhelm Stokstad/TT

1, ”Alla hushåll med bolån bör ha en beredskap för räntor som är dubbelt så höga som dagens räntor. Vill man vara extra försiktig kan man utgå från bankernas kalkylränta på sju procent.”

2. ”Amortera på bolånen och bind räntan. De som bor stort med hög belåning kan som alternativ fundera på att flytta till ett mindre och billigare boende.”

3. ”Anpassa levnadskostnaderna så att 10 procent av den disponibla inkomsten kan sparas. Hushåll med hög belåning, i relation till både inkomsten och bostadens värde, bör prioritera amortering.”

”Småhusägare gör klokt i att amortera två procent oberoende av belåningsgrad. Villans byggnadskomponenter slits och förr eller senare ska renovering och underhållsarbeten ske.”

”Alternativet till amortering vid låg belåningsgrad är att spara i aktier- eller aktiefonder. Ett sparkapital som du kan realisera om du exempelvis behöver köpa en ny bergvärmepump till villan.”

4. ”Även hushåll med låg belåning kan behöva förbereda sig för högre bolåneräntor. Normalt är att lägga cirka 20–25 procent av den disponibla inkomsten på boendet.”

Robert Boije, chefsekonom SBAB:

Robert Boije
Robert BoijeFoto:Leif R Jansson / TT

1. ”Våra längre prognoser indikerar att den rörliga bostadsräntan ligger på 3,0 procent vid årsskiftet 2023/24 och femåringen på 4,1 procent.”

2.”Hushåll med goda marginaler i sin ekonomi behöver knappast göra något alls. För hushåll med mindre marginaler kan det vara värt att fundera på att binda hela eller en del av bolånet. Vi har ett väldigt förmånligt läge att binda räntan.”

3. ”Se först till att skaffa dig en likvid buffert, till exempel en till två månadslöner före skatt. Därutöver kan det finnas skäl att spara till sin pension beroende på om du omfattas av tjänstepension eller inte.”

”Högt skuldsatta hushåll bör satsa på att amortera för att få ned skulden.”

4. ”Vid en ränteuppgång kan sådana hushåll behöva minska sin övriga konsumtion relativt mycket. I så fall finns det skäl att försöka minska skulden.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?