1515
Annons

Tre döda efter skottlossningen i Köpenhamn

Tre personer har dödats och flera har skadats, varav tre allvarligt, i skottlossningen på ett köpcentrum i Köpenhamn.

Den misstänkte 22-åringen var beväpnad med ett gevär när han greps 13 minuter efter larmet.

Personer flyr från köpcentret Fields.
Personer flyr från köpcentret Fields.Foto:Olafur Steinar Gestsson

”De döda är en man i 40-årsåldern och två unga människor”, säger polischefen Søren Thomassen på en pressträff under natten mot måndagen.

Köpenhamnspolisen larmades om skottlossningen på köpcentrumet Fields på Amager vid klockan 17.35 på söndagen. Den misstänkte gärningsmannen greps kort därpå, 17.48, i den ”omedelbara närheten” av Fields.

”Gärningsmannen var i besittning av ett gevär och ammunition till geväret. Gripandet var odramatiskt”, säger Søren Thomassen.

I ett pressmeddelande skriver polisen att det förutom en man i 40-årsåldern är en ung man och en ung kvinna som mördats.

Den misstänkte 22-åringen beskrivs som ”etnisk dansk” och är känd av polisen sedan tidigare, men inte för något större. Han tros ha agerat ensam.

”Men tills att vi är säkra på att den hypotesen håller kommer vi att fortsätta med en massiv utredning och en massiv operativ närvaro i Köpenhamn”, säger Thomassen.

Motivet är oklart. Polisen har sagt att man inte utesluter terror. Men angående spekulationer på sociala medier, uppger Søren Thomassen att inget tyder på rasism.

”Vi har inget som underbygger det nu, men det kan ju komma”, säger han.

En häktningsförhandling kommer att hållas under måndagen. Mannen är misstänkt för mord men det kan tillkomma fler brottsmisstankar, enligt Thomassen.

Köpenhamnspolisen undersöker fyra filmer på Youtube inom ramen för utredningen, rapporterar Jyllands-Posten. På filmerna poserar en ung man med ett gevär och en pistol. Filmerna laddades upp i fredags.

Polisen bekräftar för tidningen att utredarna granskar materialet och att man jobbar brett i jakten på motiv. Men polisen vill inte kommentera om mannen på filmerna är identisk med den gripne 22-åringen.

Enligt DR har polisen gjort husrannsakningar på flera adresser. Bland annat har ett stort antal patruller varit på en adress i Amager.

Bilder från händelsen visar hur panikslagna människor springer ut från köpcentrumet.

Polisen meddelade en kvart efter larmet att ”skott har avlossats och flera personer har träffats”. Polisen uppmanade samtidigt människor som var inne i köpcentrumet att ”stanna och invänta polisen” och att ”alla andra personer måste hålla sig borta”.

Skottlossningen rapporteras ha ägt rum invid köpcentrumets restaurangavdelning.

Danska TV2 har talat med en person som befann sig vid en restaurang i köpcentrumet när skottlossningen började.

”Plötsligt såg vi hur folk började springa mot utgångarna och sedan hörde vi en smäll. Då sprang vi också ut”, säger personen, som på vägen ut hörde ytterligare två smällar.

Andra vittnen talar om drygt en handfull smällar.

Ytterligare ett ögonvittne berättar för Berlingske att han tillsammans med andra gömde sig på taket innan han till slut lyckades ta sig ut och fly platsen.

”Alla sprang åt alla håll. Folk skrek”, säger han till tidningen.

En konsert med popstjärnan Harry Styles som var planerad i närheten på söndagskvällen ställdes in. Stjärnan skriver på Twitter att han sörjer tillsammans med Köpenhamnsborna.

”Jag älskar den här staden. Människorna är så varma och fulla av kärlek. Jag är förkrossad för offren, deras familjer och alla som lider”, skriver han.

Svenska UD meddelade på söndagskvällen att man inte har några uppgifter om döda eller skadade svenskar.

Innehåll från Schneider ElectricAnnons

Hållbar fastighetsautomation med människan i fokus

Allt fler fastighetsägare har idag ett stort fokus på hållbarhet. Med Schneider Electrics system för fastighetsautomation kan de enkelt övervaka och styra sina byggnader och snabbare uppnå hållbarhetsmålen.

Fastigheter står idag för omkring 30 procent av världens energianvändning och för nästan 40 procent av de årliga koldioxidutsläppen. För att uppnå målen i Parisavtalet och begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader, måste 3 procent av byggnadsbeståndet i Europa renoveras varje år. Idag ligger renoveringstakten på endast 1-1,5 procent årligen och det största hindret för att investera i hållbara byggnader är finansiering. Lösningen för att säkerställa mer träffsäkra investeringar är att använda sig av digital teknik.

- En av våra lösningar för fastighetsautomation är digital tvilling, en spegling av en verklig fastighet, med vilken man kan skapa datadrivna insikter för att optimera energianvändningen i sina fastigheter. Man får här data i realtid, kan simulera energiflöden och modellera förändringar innan de tillämpas live i anläggningen. Den digitala tvillingen skapar mervärde för fastighetsägaren, som kan ta rätt beslut för att optimera driften, säger Tomas Bäckstadi, Service and Business Development Director , Schneider Electric.

En öppen plattform för byggnadens olika system

80 procent av 2050 års byggnader uppskattas redan idag vara byggda, vilket innebär att både det befintliga fastighetsbeståndet såväl som kommande byggnader behöver kunna hanteras för att uppnå hållbarhetsmålen. 

Med Schneider Electrics fastighetsautomationssystem EcoStruxure™ Building Operation (EBO) möjliggörs enkel och flexibel styrning och övervakning av fastighetens olika system i en plattform. Med systemet skapas förutsättningarna för att samla, strukturera, analysera och agera på byggnadens data. För att möjliggöra dagens och framtidens allt mer uppkopplade byggnader har systemet inbyggt stöd för effektiv hantering och lagring av stora mängder data.

- Vi ser att fyra grundpelare driver utvecklingen av dagens och framtidens byggnader och därmed våra lösningar för fastighetsautomation– de behöver vara drift-och energieffektiva, motståndskraftiga, hållbara och utformade med människan i fokus. I och med att vi tillbringar uppåt 90 procent av våra liv inomhus blir det tydligt att de byggnader som vi vistas i har en stor påverkan på vårt välmående och hälsa. Luftkvalité, temperatur och belysning är exempel på parametrar som är viktiga att ha i åtanke. Med EcoStruxure™ Building Operation kan fastighetens olika system integreras sömlöst i en framtidssäkrad och flexibel plattform och bidra till att möjliggöra en mer produktiv och hälsosam inomhusmiljö för byggnadens nyttjare, säger Linnea Lunnbäck, Offer Manager, Schneider Electric. 

”Med en digital tvilling kan man skapa datadrivna insikter för att minska sin miljöpåverkan”

Läs mer om framtidens fastigheter

Mer från Schneider Electric

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Schneider Electric och ej en artikel av Dagens industri

Satellitbilder uppges visa skadade ryska flyg

Ukraina påstår att nio ryska krigsflygplan förstördes i explosioner på den ryska flygbasen Saky på Krim i tisdags.

Ryssland säger att inga flyg skadats, men enligt satellitbilder över området verkar det inte stämma.

Satellitbild på Saki flygbas, från den 11 augusti, efter explosionen den 10 augusti. Minst sju plan har förstörts.
Satellitbild på Saki flygbas, från den 11 augusti, efter explosionen den 10 augusti. Minst sju plan har förstörts.Foto:Planet Labs PBC

Explosionerna kan ha orsakats av en ukrainsk attack, men det är inget som har bekräftat från officiellt håll – varken ryskt eller ukrainskt.

Ryssland menar att de orsakades av en olycka på plats och vill inte ens bekräfta att några plan har skadats. Men satellitbilder över flygbasen uppges visa att minst sju plan har förstörts och troligtvis fler skadats.

Om explosionerna orsakades av en ukrainsk attack så är det den första större sådan mot ett ryskt militärt mål på Krim sedan halvön annekterades av Ryssland 2014.

Flygbasen Saky har använts som bas för flygattacker i Ukraina och fungerar även som den ryska Svartahavsflottans flygfält. En person uppges ha omkommit i tisdagens explosioner och omkring 14 skadats.

Filmklipp på sociala medier visar hur semestrande ryssar hastigt tar sig upp ur sina solstolar på en närliggande strand samtidigt som en enorm rökpelare reser sig mot himlen. Andra klipp visar hur Kertjbron – som Ryssland har byggt för att ansluta den annekterade ukrainska halvön till sitt fastland – fylls med resenärer som tycks vilja ta sig hem.

Krim har enorm symbolisk och strategisk betydelse, både för Ryssland och Ukraina. Kreml har – som ett av nyckelpunkterna för att få ett slut på striderna – krävt att Ukraina ska erkänna halvön som rysk. Samtidigt har Ukraina lovat att driva ryssarna därifrån liksom från alla andra ockuperade områden.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera