1515
Annons

Tre döda efter skottlossningen i Köpenhamn

Tre personer har dödats och flera har skadats, varav tre allvarligt, i skottlossningen på ett köpcentrum i Köpenhamn.

Den misstänkte 22-åringen var beväpnad med ett gevär när han greps 13 minuter efter larmet.

Personer flyr från köpcentret Fields.
Personer flyr från köpcentret Fields.Foto:Olafur Steinar Gestsson

”De döda är en man i 40-årsåldern och två unga människor”, säger polischefen Søren Thomassen på en pressträff under natten mot måndagen.

Köpenhamnspolisen larmades om skottlossningen på köpcentrumet Fields på Amager vid klockan 17.35 på söndagen. Den misstänkte gärningsmannen greps kort därpå, 17.48, i den ”omedelbara närheten” av Fields.

”Gärningsmannen var i besittning av ett gevär och ammunition till geväret. Gripandet var odramatiskt”, säger Søren Thomassen.

I ett pressmeddelande skriver polisen att det förutom en man i 40-årsåldern är en ung man och en ung kvinna som mördats.

Den misstänkte 22-åringen beskrivs som ”etnisk dansk” och är känd av polisen sedan tidigare, men inte för något större. Han tros ha agerat ensam.

”Men tills att vi är säkra på att den hypotesen håller kommer vi att fortsätta med en massiv utredning och en massiv operativ närvaro i Köpenhamn”, säger Thomassen.

Motivet är oklart. Polisen har sagt att man inte utesluter terror. Men angående spekulationer på sociala medier, uppger Søren Thomassen att inget tyder på rasism.

”Vi har inget som underbygger det nu, men det kan ju komma”, säger han.

En häktningsförhandling kommer att hållas under måndagen. Mannen är misstänkt för mord men det kan tillkomma fler brottsmisstankar, enligt Thomassen.

Köpenhamnspolisen undersöker fyra filmer på Youtube inom ramen för utredningen, rapporterar Jyllands-Posten. På filmerna poserar en ung man med ett gevär och en pistol. Filmerna laddades upp i fredags.

Polisen bekräftar för tidningen att utredarna granskar materialet och att man jobbar brett i jakten på motiv. Men polisen vill inte kommentera om mannen på filmerna är identisk med den gripne 22-åringen.

Enligt DR har polisen gjort husrannsakningar på flera adresser. Bland annat har ett stort antal patruller varit på en adress i Amager.

Bilder från händelsen visar hur panikslagna människor springer ut från köpcentrumet.

Polisen meddelade en kvart efter larmet att ”skott har avlossats och flera personer har träffats”. Polisen uppmanade samtidigt människor som var inne i köpcentrumet att ”stanna och invänta polisen” och att ”alla andra personer måste hålla sig borta”.

Skottlossningen rapporteras ha ägt rum invid köpcentrumets restaurangavdelning.

Danska TV2 har talat med en person som befann sig vid en restaurang i köpcentrumet när skottlossningen började.

”Plötsligt såg vi hur folk började springa mot utgångarna och sedan hörde vi en smäll. Då sprang vi också ut”, säger personen, som på vägen ut hörde ytterligare två smällar.

Andra vittnen talar om drygt en handfull smällar.

Ytterligare ett ögonvittne berättar för Berlingske att han tillsammans med andra gömde sig på taket innan han till slut lyckades ta sig ut och fly platsen.

”Alla sprang åt alla håll. Folk skrek”, säger han till tidningen.

En konsert med popstjärnan Harry Styles som var planerad i närheten på söndagskvällen ställdes in. Stjärnan skriver på Twitter att han sörjer tillsammans med Köpenhamnsborna.

”Jag älskar den här staden. Människorna är så varma och fulla av kärlek. Jag är förkrossad för offren, deras familjer och alla som lider”, skriver han.

Svenska UD meddelade på söndagskvällen att man inte har några uppgifter om döda eller skadade svenskar.

Innehåll från ZipforceAnnons

Zipforces nylanserade elcykelkit får internationell uppmärksamhet

I en värld där allt fler sitter still medan bekväma prylar utvecklas och miljön mår sämre gäller det att tänka smart, hållbart och utanför boxen. Det menar Måns Bengtsson, grundare av Zipforce som snabbt kan förvandla vanliga cyklar till elcyklar.

– Vi har just slagit upp dörrarna för försäljning i Europa och dessutom lanserat den lättaste och det mest prisvärda elcykelkitet på marknaden, säger han.

När elcykeln introducerades på marknaden var succén snabbt ett faktum. Plötsligt kunde de som vanligtvis tog bilen till jobbet antingen cykla hela vägen eller på ett smidigt sätt ta sig till och från kollektivtrafik, och på så sätt bidra till ett minskat trafiktryck i städerna. Att investera i en ny elcykel innebär dock att ens gamla cykel lämnas i förrådet och en ny behöver produceras och transporteras, ofta från ett annat land – något som inte är optimalt för klimatet.

Brinner för återvinning

2020 lanserades den första produkten hos Zipforce, ett bolag som kombinerar smart teknologi med svensk ingenjörskonst och brinner för smart och kreativ återvinning. Det är det enda svenska bolaget som är med på EIT Urban Mobility Program, ett nytt EU-initiativ som satsar på start-ups som bidrar till ett mer hållbart och grönt sätt att transportera sig.

– Vi vill lösa trafik- och transportutmaningarna som finns i världen och samtidigt hjälpa till att reducera människans klimatpåverkan. Många äger redan en cykel i dag – varför behöva köpa en ny? Zipforce ger befintliga cyklar ett nytt liv och att den är portabel, vilket gör att den är smidig, minskar stöldrisken och gör att familjen kan dela.

Lättast på marknaden

Motorn är liten, smart och effektiv och Zipforce har sammanställt ett komplett kit med allt från batteri till pedalsensor för att göra installation och användande enkelt. Nu presenterar de två revolutionerande produkter som bara dagar efter lanseringen fått stor internationell uppmärksamhet: Zipforce Distance och den lättare versionen Zipforce Slim som enbart väger två kilo. 

– Det gör Slim till den lättaste produkten på marknaden. Båda är prisvärda, har tystare motorer och installationen är betydligt enklare då trampsensorn sitter trådlöst på cykelns pedalarm.

I samband med lanseringen har Zipforce slagit upp dörrarna för försäljning i Europa och de har redan siktet inställt på nya marknader.

– Vårt mål är att skapa ett hållbart, prisvärt och kul sätt för cykelanvändare att elektrifiera sin cykel och göra fysisk aktivitet både enklare och roligare, var man än befinner sig. Vi är glada att kunna bidra till att göra världen lite mer bekväm, utan att behöva tumma på faktorer runtomkring.

Läs mer om Zipforce här

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Zipforce och ej en artikel av Dagens industri

Putin vill se närmare samarbete med Kim

Rysslands president Vladimir Putin vill att banden till Nordkorea stärks, rapporterar Sky News med hänvisning till den nordkoreanska statligt kontrollerade nyhetsbyrån KCNA.

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un och Rysslands president Vladimir Putin.
Nordkoreas ledare Kim Jong-Un och Rysslands president Vladimir Putin.

I ett brev till landets diktator Kim Jong-Un skriver Putin att de två bör arbeta för att ”utvidga de omfattande och konstruktiva bilaterala relationerna genom gemensamma ansträngningar”.

Brevet skickades lagom till nationella frihetsdagen, en högtid som firas i både Nord- och Sydkorea den 15 augusti.

Kim svarar i ett separat brev att de två länderna har vänskapsband som går tillbaka till när man besegrade Japan under andra världskriget, och att ”det taktiska och strategiska samarbetet, stödet och solidariteten” sedan dess nått en ny nivå.

Kim anser också att förmågan att mota hot och provokationer från ”fientliga militärmakter” är något som binder dem samman.

I juli i i år erkände Nordkorea formellt de två så kallade folkrepublikerna Donetsk och Luhansk i Ukraina, som utropades av ryskstödda separatister med nära band till Moskva i samband med att Ryssland annekterade Krimhalvön 2014.

Erkännandet ledde till att Ukraina omedelbart bröt sina diplomatiska förbindelser med Pyongyang.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera