1515
Annons

Tre borta från striden i Tories – succé för Boris Johnson

Storbritanniens konservativa parti, Tories, har gjort första sållningen i partiledarvalet.

Tre av de tio kandidaterna åkte ut i torsdagens omröstning, medan den förre utrikesministern Boris Johnson gick direkt till finalen.

Han bedöms nu ha 83 procents chans att bli ny partiledare och premiärminister.

Foto:Rui Vieira

De 313 konservativa ledamöterna i parlamentet höll på torsdagen den första av en serie omröstningar för att få fram vem som efterträder Theresa May som partiledare, och därmed även premiärminister. 

Tre kandidater som inte fick stöd av 17 ledamöter, inklusive egen röst, åkte ut. Bland dem finns partigruppens tidigare ledare Andrea Leadsom, som kom tvåa i partiledarvalet 2016 men bara fick elva röster i år.

Även den tidigare inpiskaren Mark Harper och den tidigare arbetsministern Esther McVey åkte ut i den första rundan, med bara tio respektive nio röster.

Samtidigt fick Boris Johnson med 114 röster mer än en tredjedel av ledamöterna bakom sig. Han går därmed direkt till finalen mellan de två sista kandidaterna. 

”Team Johnson” höll så hård koll på hans supportrar, och krävde en bild på röstsedeln, att ledamöterna fick lämna ifrån sig sina mobiler inför omröstningen, uppger The Guardian.

Frågan är vem som blir Boris Johnsons motståndare i finalen. Hans efterträdare som utrikesminister, den betydligt EU-vänligare Jeremy Hunt, fick i alla fall näst mest röster på torsdagen, 43 stycken.

Trea med 37 röster blev miljöministern Michael Gove. Han kämpade vid sidan av Boris Johnson i lämnakampanjen och var med i partiledarstriden 2016 men i år har haft problem med avslöjanden om kokainbruk för över 20 år sidan.

Vid nästa omgång, som hålls på tisdag, höjs ribban till 34 röster.

Räknat på torsdagens resultat skulle de övriga fyra kandidaterna ramla bort: Den tidigare brexitministern Dominic Raab, inrikesministern Sajid Javid, biståndsministern Rory Stewart och hälsoministern Matt Hancock.

Till sist ska de omkring 160.000 partimedlemmarna välja mellan Boris Johnson och hans motståndare i en omröstning, som ska vara klar i mitten av juli. Spelsajterna har nu en sannolikhet på 83 procent att Boris Johnson blir partiledare och premiärminister, enligt The Guardian.

De kandidater som vill se en brexit ”med eller utan avtal” den 31 oktober, bland annat Boris Johnson och Dominic Raab, fick en liten framgång på onsdagskvällen.

Då avvisade parlamentet med knapp marginal, elva röster, oppositionspartiet Labours försök att bakbinda nästa premiärminister genom att säga nej till en avtalslös brexit. Bakom motionen stod även skotska SNP, Plaid Cymru från Wales, Liberaldemokraterna och ledamoten från De gröna.

Omröstningen visar hur djupt splittringen går i de två stora partierna. Åtta Labourledamöter röstade emot motionen, medan tio ledamöter från det konservativa partiet röstade för den.


Bara bakslag för Boris Johnson – krypskyttet har börjat

Boris Johnsons framgångssvit är bruten.

Nu möter den brittiska premiärministern en serie bakslag: valförlust, stigande smitta, covidrebeller i partiet och avslöjanden om fester på 10, Downing Street mitt under pandemin.

Utrikesministern Liz Truss kan ta över.

Brittiska premiärministern Boris Johnson.
Brittiska premiärministern Boris Johnson.Foto:Frank Augstein/TT

Boris Johnson seglade på en framgångsvåg efter att han i juli 2019 blev premiärminister efter Theresa May. Med sloganen ”Bli klar med brexit” vann han en storseger i snabbinkallat val i december samma år.

På kvällen den 31 januari 2020 kunde så Storbritannien efter ett decennium av hårda diskussioner lämna EU - och börja en ettårig övergångsperiod.

Inte ens covid verkade bita på Boris Johnson, som var en av de första i Storbritannien som blev ordentligt sjuk våren 2020. Ute ur sjukhuset kunde han skylla många brexits bieffekter, som gränskaos och brist på varor, på pandemin. Och landet var snabbt ute med vaccinering.

I december kunde han nöjt presentera nästa steg i brexit, ett utträdesavtal med EU, som trädde i kraft i januari.

Men det här året ser ut att sluta tungt för Boris Johnson.

Avslöjanden om julfest och lyxrenovering på residenset mitt under pandemin har gjort det svårt att försvara nya restriktioner när omikronvarianten sprider sig.

I förra veckan mötte han sin största interna revolt hittills när 99 konservativa ledamöter röstade emot skärpta restriktioner. I stället fick han förnedrande nog förlita sig på röster från oppositionspartiet Labour. Brexitministern David Frost avgick efter beslutet.

I torsdags förlorade Tories dessutom ett fyllnadsval i tidigare säkra valkretsen North Shropshire efter en historisk omsvängning till Liberaldemokraterna.

Stödet för Boris Johnson är nu nästan lika lågt som det var för Theresa May strax innan hon avgick.

Det konservativa partiet har lika dåligt tålamod med förlorare som engelska fotbollsklubbar. Gamla segrar räknas inte.

Efter att partisajten Conservative Home har börjat krypskyttet mot Boris Johnson är det bara en tidsfråga hur länge han kan hänga kvar. Vice premiärministern Dominic Raab förs fram som en stark kandidat, men utrikesministern Liz Truss har seglat upp som en utmanare. 

En bild nyligen med henne på en stridsvagn har startat jämförelser med Margaret Thatcher, en populär målbild för en framtida partiledare.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?