1515
Annons

Tre av fyra småföretagare saknar sjukförsäkring – ”glömmer ta hand om sig själva”

Många egenföretagare är redo att ge upp sitt bolag för anställningstrygghet. Tre av fyra saknar en kompletterande sjukförsäkring som täcker upp vid sjukskrivning.

Det visar en ny undersökning från pensionsbolaget Movestic om trygghet hos små- och egenföretagare.

”Under mina tio år som egen har jag aldrig sjukanmält mig. Det handlar inte om att jag inte mått dåligt utan snarare att det är svårt att vara borta från jobbet och kunderna som egen. Man jobbar ofta ändå”, säger egenföretagaren Emelie Fågelstedt.
”Under mina tio år som egen har jag aldrig sjukanmält mig. Det handlar inte om att jag inte mått dåligt utan snarare att det är svårt att vara borta från jobbet och kunderna som egen. Man jobbar ofta ändå”, säger egenföretagaren Emelie Fågelstedt.Foto:FREDRIK SANDBERG / TT

Flexibilitet, eget ansvar och valfrihet. En egenföretagares fördelar. Baksidorna kan vara ekonomisk otrygghet, små möjligheter till sjukskrivning och en liten buffert att ta till vid sjukdom eller olycka. 

Av undersökningens 1.000 deltagare har över hälften svarat att de inte kan vara borta från sitt företag mer än en vecka utan att omsättningen påverkas. Över häften jobbar även när de är sjuka.

”Det är inte ett förvånande resultat. Det är det man oftast ser, att många egenföretagare glömmer att ta hand om sig själva”, säger Tobias Prytz från Movestic. 

Egenföretagaren Emelie Fågelstedt känner igen sig i beskrivningen. 

”Under mina tio år som egen har jag aldrig sjukanmält mig. Det handlar inte om att jag inte mått dåligt utan snarare att det är svårt att vara borta från jobbet och kunderna som egen. Man jobbar ofta ändå.”

Emelie Fågelstedt är en av grundarna till Svenska nomader, ett nätverk för egenföretagare som har valt att arbeta på distans. I sitt arbete har hon mött många som valt att ge upp den trygghet som en anställning kan innebära, för ett mer flexibelt liv. Det hon ser att många egenföretagare delar är rädslan att kundrelationer man byggt upp kan försvinna, om man till exempel är sjuk eller föräldraledig under en längre tid.

Undersökningen visar att 80 procent av egenföretagarna saknar en kompletterande försäkring som täcker upp för förlorad arbetsinkomst vid långvarig sjukdom.

”Det innebär för en företagare som tjänar 50.000 i månaden att man får ersättning från staten på cirka 20.000”, säger Tobias Prytz.

När man går från att vara anställd till att bli egen är den kompletterande sjukförsäkringen något många glömmer, berättar han.

Emelie Fågelstedt valde att skaffa ett grundläggande skydd tidigt i sin karriär, och har utökat det med fler försäkringar i takt med att inkomsten ökat. Hon kan dock känna igen sig i Tobias Prytz beskrivning. 

”Om man väljer att starta eget har man så otroligt mycket annat att fundera på – hitta kunder, intäktskällor och jobba med marknadsföring och försäljning. Det mer praktiska, som skyddet, är lätt att glömma bort i början. Och sedan blir det något man skjuter på hela tiden och inte tar tag i.”

Tobias Prytz råder alla små- och egenföretagare att fundera över vad som skulle hända i olika livssituationer. 

”Vad händer om jag blir sjuk? När jag går i pension? Eller om jag går bort? Det är den typen av frågor man måste ställa sig. Det handlar om att säkerställa att man har ett korrekt skydd.”

Trots att många små- och egenföretagare värderar flexibilitet högt, visar undersökningen att sju av tio anser det vara otryggt att vara egen, och nästan lika många, 65 procent, har övervägt att ge upp sitt företag. 

För Emelie Fågelstedt har det aldrig varit ett alternativ. 

”Jag själv har aldrig tänkt den tanken, men jag har mött det när jag har pratat med andra.”

I framtiden hoppas hon på ett större skyddsnät för egenföretagare. 

”Om fler människor blir egenföretagare eller gigare som mycket tyder på kanske vi kommer att se en annan inställning hos företag, att de börjar ha olika typer av erbjudanden även för externa konsulter. Att man har någon slags deal ’du ska bli förälder, men då hittar vi en lösning och en säkerhet i att du för komma tillbaka och fortsätta ditt uppdrag efter det.’”

Avslag för vindkraftpark till havs utanför Gävle

Mark- och miljödomstolen i Östersund har gett avslag för planerna på en vindkraftpark till havs utanför Gävle.

Foto:Vattenfall/Ties van der Horst

Anledningen till att Svea Vind Offshores ansökan avvisas är att sökanden inte uppfyllt miljöbalkens krav på samråd med den som kan bli särskilt berörd av verksamheten, skriver domstolen i ett pressmeddelande.

Vindkraftparken Utposten 2 skulle byggas 15 kilometer från fastlandet till havs öster om Axmar Bruk. Konkurrenten WPD, som redan har tillstånd i vattnen med sitt projekt Storgrundet, framförde synpunkter på detta under domstolsförhandlingarna i Gävle i augusti, skriver Gävle Dagblad.

”Det finns en formell brist i och med att man inte samrått med konkurrenten som redan har tillstånd i närheten. Man borde ha samrått med ett så kallat avgränsningssamråd, men det gjorde man inte”, säger Lars-Göran Bennmarker, chefsrådman på mark- och miljödomstolen som ledde förhandlingarna, till GD.

Mark- och miljödomstolen ger WPD rätt i sin dom och då man inte godkänt miljökonsekvensbeskrivningen har domstolen inte tagit ställning till ansökans innehåll avseende antal vindkraftverk, höjd på vindkraftverken, villkor för tillståndet.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera