1515
Annons

Tre års fängelse för fransk minister

Frankrikes tidigare budgetminister, socialisten och skönhetskirurgen Jerôme Cahuzac, dömdes på torsdagen av fransk domstol till tre års fängelse för skattefusk. Hans fru dömdes till två års fängelse, uppger den schweiziska dagstidningen Tagesanzeiger.

Bild:TT

Jerôme Cahuzac var bara budgetminister, och ansvarig för skattekontroll, i tio månader innan han avgick i mars 2013 på grund av anklagelser av skattefusk. Det utlöste en av de största skandalerna i president François Hollandes socialistregering.

Först avvisade Jerôme Cahuzac uppgifterna men bara några veckor efter avgången medgav han att han hade haft ett hemligt bankkonto i 20 år.

Enligt den franksa statsåklagaren hade Jerôme Cahuzac odeklarerade konton i den schweiziska storbanken UBS och privatbanken Reyl&Cie, med säte i Geneve. Efter 2010, då Schweiz började lätta på banksekretessen, uppges han ha flyttat pengarna till Singapore.

Reyl&Cie tvingas böta 1,875 miljoner euro, drygt 18 miljoner kronor, för medhjälp till skattefusk, men slipper näringsförbud i Frankrike vilket statsåklagaren hade krävt.

I samband med Panamaläckan i våras uppdagades dessutom att Jerôme Cahuzac har ägt ett bolag på skatteparadiset Seychellerna i Indiska oceanen. Mossack Fonsaca, som ledde advokatbyrån i Panama som var centrum för avslöjandena, uppgav dock att han hade kapat banden med fransmannen på grund av att han var en ”politiskt exponerad person”. Bolaget upplöstes i januari 2015.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?