ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Travet nobbar finansman

  • UPPSKATTAT. Svensk Travsport har monopol på hästspel genom dotterbolaget ATG och vill inte ta emot bidrag till sporten från finansmannen Rune Anderssons nya företag på Malta som beräknas komma i gång till våren. Foto: TT

Finansmannen och travfantasten Rune Anderssons ilska över skatten på hästspel gör att han startar ett eget spelbolag på Malta – som tar upp konkurrensen med ATG nästa år.

Men hans plan att ge tillbaka pengar till travsporten har mötts av kalla handen.

I många år har Mellby Gårds grundare Rune Andersson varit en av de starkaste kritikerna till spelmonopolet och skattetrycket på ATG.

”Det är helt galet att staten tar 35 procent av spelnettot i stället för att mer pengar kunde gå tillbaka till branschen. Hästnäringen blöder varje år”, säger han.

Rune Andersson är etablerad inom travsporten med stor egen uppfödning och ett trettiotal tävlingshästar. Spelat på trav har han gjort varje vecka i 30 år.

Sitt förslag att få Svensk Travsport att öppna bolag på Malta, där skatten är under 1 procent, har han inte fått gehör för.

Därför tar han upp konkurrensen på egen hand.

Han har nu investerat, enligt egen utsago, några tiotals miljoner kronor i ett nytt bolag uppkallat efter travhästikonen Legolas. På kontoret på Malta pågår förberedelserna för fullt.

”Jag är inte delaktig i driften, men planen är att kunna öppna spelsajten till våren. Det återstår en del tester fortfarande”, säger Rune Andersson.

Ett antal bolag utnyttjar redan möjligheten att kringgå det svenska spelmonopolet och har startat verksamhet på Malta där de erbjuder spel över nätet på svenska lopp. De ger ingenting tillbaka till sporten till skillnad från ATG där 13 kronor på varje hundralapp kommer branschen till del.

”För mig är hela tanken bakom spelsajten att ge tillbaka till hästbranschen. Tack vare den lägre skatten har vi utrymme för högre ersättning till sporten och vi kan ändå dela ut mer till spelarna och få mer vinst till bolaget. Vi har inte bara vinstmaximering som många andra bolag”, säger Rune Andersson.

Fast hans planer på ett avtal med Svensk Travsport har inte gått i lås. Trots att han säger att han vill erbjuda förmånligare villkor än ATG.

”Förhandlingarna har strandat kan man säga. Det är en märklig situation att vi erbjuder pengar men inte får till ett avtal. Om det inte löser sig, som jag hoppas, får vi fondera pengarna så länge”, säger han.

På Svensk Travsport, som äger 90 procent av ATG (resten ägs av galoppsporten) är man medveten om Rune Anderssons planer. Men frågan om återbetalning är uppenbarligen känslig.

Generalsekreteraren Johan Lindberg är ytterst tillknäppt kring om det pågår diskussioner med Legolas.

”Det kan jag inte kommentera”, säger han.

Kan ni tänka er att ta emot pengar från bolaget?
”Det går inte att kommentera i nuläget. Det är väldigt abstrakt.”

Men enligt Rune Andersson vill bolaget ge er pengar. Vill ni inte ha dem?
”Vi känner väl till Rune Andersson. Han är en av travsportens största intressenter, men i det här läget har vi fokus på vad spelutredningen kommer fram till och att vi får lika villkor. Vi har levt en tid med att oreglerade aktörer har tagit en större del av spelkakan utan att bidra till hästnäringen och vi ser fram emot att få agera på samma villkor. Blir det inte så måste vi ha en plan B”, säger Johan Lindberg.

Spelutredningen ska läggas fram i mars och handlar om hur spelmonopolet kan brytas upp och ersättas med ett licenssystem.

”Vi vill inte vänta längre. Det kommer att ta lång tid innan det händer något”, säger Rune Andersson.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer